Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-parlamentti hyväksyi EU:n raja- ja rannikkovartioston – 1 500 rajavartijan valmiusjoukko auttamaan unionin ulkorajoille

Jäsenmaita ei voi pakottaa vastaanottamaan apua. Uusi virasto testaa, onko jäsenmailla oikeaa halua tehdä yhteistyötä.

Ulkomaat
 
Yannis Behrakis / Reuters
Frontexin helikopteri Lesboksen saaren edustalla viime syyskuussa.
Frontexin helikopteri Lesboksen saaren edustalla viime syyskuussa. Kuva: Yannis Behrakis / Reuters

Bryssel

Euroopan parlamentti on hyväksynyt selvällä äänten enemmistöllä EU:n yhteisen raja- ja rannikkovartioston perustamisen. Vartiostoon perustetaan vähintään 1 500 rajavartijan valmiusryhmä, joiden tehtävänä on auttaa jäsenmaita suojaamaan EU-maiden ulkorajoja.

Vartioston perustamisesta syntyi EU-komission, jäsenmaiden ja parlamentin yhteisymmärrys juhannuksen alla. Sopimuksen mukaan vartioston joukot auttavat kovan muuttoliikepaineen kohteeksi joutunutta jäsenmaata, jos maa sitä haluaa.

Alun perin komissio ehdotti, että jäsenmaa voitaisiin pakottaa ottamaan vastaan apua. Tämä ehdotus törmäsi jäsenmaiden vastustukseen ja poistettiin lakitekstistä.

“Kukaan ei voi pakottaa jäsenmaita ottamaan vastaan apua. Mutta jos ne eivät pidä huolta rajoistaan, ne eivät voi nauttia avoimien rajojen hyödyistä”, totesi parlamentin puolesta neuvotteluja johtanut latvialainen Artis Pabriks parlamentin suurimman ryhmän EPP:n tiedotteessa.

Muut jäsenmaat voivat sulkea rajansa laiminlyövän jäsenmaan väliaikaisesti Schengen-alueen ulkopuolelle – viimeisenä toimenpiteenään, Pabriks totesi.

Parlamentti hyväksyi uuden viraston äänin 483 puolesta ja 181 vastaan. Europarlamentaarikoista 48 äänesti tyhjää.

Raja- ja rannikkovartioston sopimuksen syntymistä noin puolessa vuodessa on juhlittu osoituksensa siitä, että EU kykenee nopeisiin liikkeisiin, kun tilanne sitä vaatii. Viime vuonna EU-maihin tuli yli miljoona pakolaista ja siirtolaista.

Uuden raja- ja rannikkovartioston tehokkuutta on ehditty myös kyseenalaistaa. Se rakennetaan aiemman Frontex-viraston pohjalle, ja Frontexin toimintaa on haitannut jäsenmaiden haluttomuus tukea vuonna 2004 perustettua virastoa.

“Uusi virasto on jatkossakin riippuvainen jäsenmaiden yhteistyöstä, mikä on aiemmin puuttunut. On paradoksaalista, että jäsenmaat ovat halunneet tukea uutta järjestelyä, joka edellyttää heiltä lupauksia, tehtäviä ja vastuita, joita ne eivät suostuneet toteuttamaan Frontexin aikana”, totesi European Council on Foreign Relations -ajatushautomo (ECFR) kesäkuisessa katsauksessaan.

ECFR:n mukaan on mahdollista, että “ilman omistautumista ja poliittista tahtoa raja- ja rannikkovartiosto on uusi vain nimensä osalta”.

Latvialaismeppi Pabriks näki asian valoisammin:

”Virasto ei ole hopealuoti, joka voi ratkaista muuttoliikekriisin, mutta se on osatekijä, jolla luodaan lisää turvallisuutta EU-alueelle”, hän totesi.

EU-maihin suuntautunut laajamittainen muuttoliike saatiin hallintaan keväällä sovitun Turkin ja EU-maiden sopimuksella. Turkille luvattiin rahaa ja poliittisia porkkanoita, mikäli se panee kuriin ihmissalakuljetuksen Turkista Egeanmeren yli Kreikkaan.

Kreikkaan on saapunut viime vuoden heinäkuusta lähtien 1,017 miljoonaa ihmistä. Mutta viime aikoina liikenne on vähentynyt merkittävästi: viime viikon aikana ihmisiä tuli 239.

Keskisen Välimeren reitillä ihmissalakuljetus on yhä voimissaan. Italiaan saapui viime viikon aikana yli 4 000 ihmistä, Kansainvälisen muuttoliikejärjestön IOM:n tilastot näyttävät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat