Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA ja Georgia vahvistavat puolustusyhteistyötään – taustalla pelko Venäjän laajentumishaluista

Georgiassa on herännyt pelkoja Venäjän laajentumishaluista sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan vuonna 2014.

Ulkomaat
 
DAVID MDZINARIšVILI / Reuters
Georgian presidentti Giorgi Margvelašvili (vas.) ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry poistuvat neuvotteluista Tbilisissä keskiviikkona.
Georgian presidentti Giorgi Margvelašvili (vas.) ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry poistuvat neuvotteluista Tbilisissä keskiviikkona. Kuva: DAVID MDZINARIšVILI / Reuters

Yhdysvallat ja Venäjän rajanaapuri Georgia ovat sopineet vahvistavansa keskinäistä puolustusyhteistyötään. Yhteistyön vahvistamisen taustalla ovat viiden miljoonan asukkaan kokoisen Georgian pelot Venäjää kohtaan.

Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Yhdysvaltain puolustusministeri John Kerry ja Georgian pääministeri Giorgi Kvirikashvili sopivat puolustus- ja turvallisuussuhteiden syventämisestä Georgian pääkaupungissa Tbilisissä.

”Kumppanuutemme on lujaa ja vankkumatonta”, Georgiassa ja Ukrainassa ennen Varsovassa järjestettävää Nato-kokousta vierailulla oleva Kerry sanoi.

Georgia on jo saanut Yhdysvalloilta sotilaallista avustusta, mutta uuden sopimuksen on tarkoitus laajentaa puolustus- ja turvallisuusyhteistyötä ja lisätä informaation jakamista.

Georgiassa on herännyt pelkoja Venäjän laajentumishaluista. Nämä ovat kummunneet siitä, kun Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan vuonna 2014 ja maa on sittemminkin tukenut kapinallisia Itä-Ukrainassa.

Georgia on ilmoittanut halustaan liittyä sotilasliitto Natoon. Mahdollisuudet siihen ovat kuitenkin tällä hetkellä pienet, koska venäläisiä joukkoja on Georgian lähialueilla. Venäjä myös vastustaa jyrkästi Naton laajenemista sen rajoille.

Georgia kävi lyhyen, sen tappioon päättyneen sodan Venäjää vastaan vuonna 2008. Venäjä jäi sodan jälkeen miehittämään itsenäisiksi julistautuneita Abhasiaa ja Etelä-Ossetiaa Georgian lähialueilla Kaukasiassa.

Länsimaat vaativat venäläisiä vetäytymään Abhasiasta ja Etelä-Ossetiasta, mutta siihen Venäjä ei suostunut. Venäjä sen sijaan tunnusti noiden alueiden itsenäisyyden toisin kuin suurin osa muista valtioista.

Georgia kuului Neuvostoliittoon ennen kuin se hajosi vuonna 1991.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat