Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nord Streamin kaasuputki herättää kysymyksiä Gotlannissa Itämeren kiristyneen tilanteen takia

Yhtiö kaavailee uutta Nord Stream 2 -kaasuputkea ja Ruotsissa ja Gotlannissa odotetaan, että se haluaa jälleen hoitaa töitä Sliten satamasta.

Ulkomaat
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Nord Streamin kaasuputkea lasketaan merenpohjaan Suomenlahdella kesäkuussa 2011.
Nord Streamin kaasuputkea lasketaan merenpohjaan Suomenlahdella kesäkuussa 2011. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Visby

Sliten Satama Gotlannin itärannikolla on syrjäinen, mutta sen ympärillä velloo nyt keskustelu, joka on kansainvälisen politiikan tasoa.

Kysymys kuuluu, onko sopivaa, että Nord Stream -yhtiö, jonka suurin omistaja on Venäjän valtion Gazprom, asentaisi uuden kaasuputkensa Itämerelle käyttäen Sliteä asennustyönsä apuna.

Gotlannissa käydään paraikaa neuvotteluja satama-alueen vuokraamisesta Nord Streamin käyttöön. Mahdollinen venäläinen läsnäolo strategisesti tärkeällä saarella herättää kuitenkin kysymyksiä Itämeren kiristyneen tilanteen takia.

”Olisi virhe Ruotsilta antaa käyttää Sliten satamaa”, sanoi kenraalimajuri Karlis Neretnieks, entinen Gotlannin prikaatin johtaja keskiviikkona Ruotsin politiikkaviikko Almedalenissa.

Sliten sataman yhteydet Nord Streamiin ulottuvat aikaan, jolloin yhtiö asensi ensimmäistä Venäjältä Saksaan ulottuvaa kaasuputkeaan. Se otettiin käyttöön 2011. Töitä tehtiin tuolloin Sliten satamasta. Nord Stream maksoi sataman kunnostamisen.

Nyt yhtiö kaavailee toista putkea, Nord Stream 2:ta, ja sama tilanne on jälleen edessä. Neretnieks näkee tämän ongelmana.

”Jos on venäläistä infrastruktuuria, suuri hieno satama ja mahdollisesti venäläistä henkilökuntaa [...] kasvattaa se yllätyksen mahdollisuuksia tilanteessa, jossa Gotlantiin haluttaisiin tuoda joukkoja tai resursseja”, hän sanoo.

Aluehallinnon puheenjohtajan Björn Janssonin mukaan sopimusesitykseen sataman käytöstä on määrä ottaa kantaa syksyllä. Kyse olisi arviolta noin 50 miljoonan kruunun tuloista Gotlannille ja lisäksi työpaikoista.

Jansson ei halua puhua turvallisuuspolitiikasta.

”Me emme ota kantaa turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin, se on hallituksen ja valtiopäivien asia. Me hoidamme tätä liiketoimena”, hän sanoo.

Virallista esitystä kaasuputkesta ei ole toistaiseksi saatu Ruotsissa. Asiaa punnitaan, jos sellainen tulee, sanoi puolustusministeri Peter Hultqvist keskiviikkona Almedalenissa.

”Jos saamme pyynnön siitä, että kaasuputki kulkisi Ruotsin talousalueella, pitää meidän luonnollisesti tehdä myös turvallisuuspoliittinen analyysi asiasta. Kysymykseen on palattava sen jälkeen”, hän sanoi HS:lle.

Ukrainan sodan ja Krimin tapahtumien jälkeen tilanne on kuitenkin toinen kuin se oli edellisen kaasuputken aikoihin, hän toteaa.

”Turvallisuuspoliittinen tilanne on heikentynyt, ja on selvää, että kokonaisuutena tilanne on kärjistyneempi kuin silloin.”

Nord Stream 2 -hanke on herättänyt arvostelua ja kysymyksiä myös laajemmin EU-maissa. Arvostelijoiden mielestä Venäjä käyttää energiapolitiikkaa osana ulkopolitiikkaansa. Neretnieks näkee kysymyksen erityisesti tässä valossa: ei ole Ruotsin ja Euroopan etu edistää Nord Streamin hanketta.

Samoin arvioi Gotlannin aluehallinnossa edustajana istuva Ulf Klasson liberaaleista. ”Minusta meidän pitää suhtautua tähän epäillen”, hän sanoo.

Klasson ei usko, että yhtiön työt Gotlannissa voisivat sinänsä olla uhka. Sen sijaan Venäjä voisi käyttää kaasuputkea myöhemmin omiin tarkoitusperiinsä ja sulkea hanat.

”Silloin me osittain myötävaikuttaisimme tähän.”

Oikaisu 8.7. klo 17.40: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Gazprom on Nord Streamin enemmistöomistaja. Se on enemmistöomistaja Nord Streamissa, mutta Nord Stream 2 -hankkeessa sen omistusosuus on tasan 50 prosenttia.

Almedalen — siis mikä?
Almedalen — siis mikä?
Tuhansia tapahtumia viikon aikana. Poliittisia palopuheita, kiivasta lobbausta ja roséviiniä pikkutunneilla. Sitä kaikkea on Ruotsin politiikan vuotuinen superviikko Almedalen Gotlannin Visbyssä. HS kysyi kävijöiltä, mikä on tärkeintä tänä vuonna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat