Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadat naiset tunkeutuivat rajavartijoiden ohi Venezuelasta Kolumbiaan ostamaan ruokaa – ”Me olemme epätoivoisia, meillä ei ole mitään”

Pula ruoasta, lääkkeistä ja elintarvikkeista on kasvanut Venezuelassa vauhdilla.

Ulkomaat
 
MARIANA BAZO / Reuters
Näkymä supermarketista Caracasissa.
Näkymä supermarketista Caracasissa. Kuva: MARIANA BAZO / Reuters

Venezuelaa riivaava yhä paheneva elintarvikepula on ajanut sadat ihmiset tunkeutumaan rajan yli naapurimaa Kolumbiaan ostamaan ruokaa.

Uutistoimisto AFP kertoo, että keskiviikkona viisisataa naista ylitti väkisin vuoden suljettuna olleen rajan Urenasta kolumbialaiskaupunki Cucutaan.

Naiset olivat sopineet viestipalvelu Whatsappissa tapaavansa rajalla, minkä jälkeen he olivat ylittäneet sillan Kolumbiaan aseistetuista vartijoista välittämättä.

Muutamaa tuntia myöhemmin valkoisiin paitoihin pukeutuneet naiset palasivat Venezuelaan laulaen maan kansallislaulua ja kantaen mukanaan Kolumbiasta ostettuja elintarvikkeita, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo.

Venezuelalaisen El Nacional-lehden haastattelema nainen kertoi ostaneensa Kolumbiasta perustarpeita, joista Venezuelassa on pulaa.

”Me olemme epätoivoisia, meillä ei ole mitään. Ei öljyä, ei sokeria, ei riisiä.”

Pula ruoasta, lääkkeistä ja elintarvikkeista on kasvanut Venezuelassa vauhdilla. Jonot ruokakauppojen edustalla ovat pitkiä, ja kaupoissa on jouduttu ottamaan käyttöön säännöstely.

Vielä alkuvuodesta pula hintasäädellyistä perustarvikkeista oli 47 prosenttia, eli vain alle puolet tuotteista oli saatavilla.

Nyt pulaa on 80:stä prosentista, uutistoimisto AFP kertoo.

70 prosenttia maan pikkukaupoista on joutunut sulkemaan ovensa, minkä seurauksena 15 000 ihmistä on joutunut työttömäksi.

Syitä sille on useita: hyperinflaatio on syönyt rahan arvoa, ja maassa on pulaa dollareista, joita tarvitaan tarvikkeiden maahantuontiin.

Venezuela on maailman öljyrikkain maa, ja sen talous on nojannut käytännössä yksinomaa öljynvientiin. Öljynhinnan romahtaminen on kuitenkin syönyt valtion tuloja, eikä sillä ole enää varaa tuoda ruokaa maahan kuten aiemmin.

Monien mielestä kriisin taustalla on lopulta viime vuonna kuolleen presidentin Hugo Chávezin harjoittama politiikka, joka rapautti kotimaisen tuotannon ja teki maasta tuontiriippuvaisen.

Kotimainen ruoantuotanto on pienentynyt sen jälkeen kun isänmaallista sosialismia julistanut Hugo Chávez astui valtaan vuonna 1999.

Paradoksaalista kyllä, Venezuelan viljelysmaat ja otollinen ilmasto tarjoaisivat loistavat olosuhteet maataloudelle, sanoo kansainvälinen maatalousjärjestö FAO.

Ruoan lisäksi Venezuelassa on akuutti pula lääkkeistä ja lääkintätarvikkeista. Maa on kuitenkin kieltäynyt ottamasta vastaan ulkomaista apua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat