Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjältä ja ex-neuvostomaista tiiviit yhteydet Isisiin – Turkin pommi-iskusta epäillään useita Venäjän kansalaisia

Venäläisviranomaiset painostivat ja auttoivat Pohjois-Kaukasian radikaaleja poistumaan maasta ennen Sotšin olympialaisia. Monet päätyivät taistelijoiksi Syyriaan, toiset asumaan Turkkiin.

Ulkomaat
 
Pelastushenkilökunta auttamassa pommi-iskun uhreja Istanbulin Atatürk-lentokentällä 28. kesäkuuta.
Pelastushenkilökunta auttamassa pommi-iskun uhreja Istanbulin Atatürk-lentokentällä 28. kesäkuuta.

Turkin tuhoisasta pommi-iskusta epäiltyjen joukossa on useita ihmisiä entisen Neuvostoliiton alueelta. Tiistaina Turkki pidätti 17 uutta epäiltyä, joista 11 oli ulkomaalaisia.

Turkkilaisen uutistoimisto DHA:n mukaan kaikki 11 olivat Venäjän kansalaisia, mutta viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

Istanbulin lentokentällä viime viikolla sattuneessa itsemurhapommittajien iskussa kuoli 45 ihmistä ja satoja haavoittui, mikä teki iskusta pahimman tänä vuonna Turkissa.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin mukaan iskusta epäillään ihmisiä, jotka ovat Venäjän Dagestanista ja Keski-Aasian Kirgisiasta ja Tadžikistanista. Viranomaiset ovat puhuneet myös Uzbekistanista epäiltyjen alkuperämaana.

Yhteensä epäiltyjä on pidätetty 30, joukossa myös turkkilaisia.

Turkkilaisviestimet ovat nimenneet epäillyksi iskun järjestäjäksi tšetšeeni Ahmed Tšatajevin, joka haavoittui ja menetti kätensä toisessa Tšetšenian sodassa. Hän pakeni Eurooppaan, sai aikanaan turvapaikan, tuki islamilaisen valtion luomista Pohjois-Kaukasiaan ja vuonna 2013 siirtyi terroristijärjestö Isisiin. Hän muun muassa houkutteli Euroopassa asuvia tšetšeenejä taistelijoiksi Syyriaan.

Mikä yhteys Venäjällä ja entisillä Neuvostoliiton mailla on Isisisiin, jota Erdoğan on syyttänyt iskusta?

Eri arvioiden mukaan entisen Neuvostoliiton alueelta lähtöisin olevia taisteilijoita on tuhansia Irakissa ja Syyriassa jihadistiryhmien riveissä. Maaliskuussa Venäjän sisäministeriö arvioi, että lähes 3 500 ihmistä on matkustanut Venäjältä Isisin joukkoihin. Venäjä itse taistelee Isisiä vastaan ja tukee Syyrian hallituksen joukkoja.

Jotkut venäjänkielisistä taistelijoista kohosivat vaikutusvaltaiseen asemaan Isisissä silloin, kun järjestö onnistui valtaamaan lisää alueita Irakissa ja Syyriassa. Merkittävin heistä oli Georgiasta Syyriaan lähtenyt tšetšeenitaustainen Abu Omar al-Shishani eli oikealta nimeltään Tarkhan Batirashvili, josta tuli Isisin komentaja Syyrian pohjoisalueilla. Yhdysvaltojen mukaan hän kuoli maaliskuussa ilmaiskun jälkeen.

Reutersin mukaan Isisin tiekyltit on paikoin kirjoitettu arabian ja englannin lisäksi venäjäksi, mikä kertoo venäjänkielisten asemasta terroristijärjestössä. Entisen neuvostoliiton alueilta tulevia taistelijoita on Syyriassa Raqqassa ja Tabqassa, Aleppon ja Idlibin alueilla sekä Irakin Mosulissa.

Venäjän Pohjois-Kaukasiassa radikalisoitumisen juuret ovat kahdessa Tšetšenian sodassa.

Selvitysten mukaan taistelijoita lähti Venäjän Dagestanista Syyriaan Turkin kautta etenkin Sotšin olympialaisten edellä. Tuolloin venäläisviranomaiset joko sulkivat silmänsä taistelijoiden poistumiselta maasta tai jopa edesauttoivat lähtöä, jotta terrori-iskuilta olympialaisten aikaan vältyttäisiin, raportoi Reuters.

Sanomalehti Novaja Gazetan mukaan viranomaiset myös painostivat paikallisia uskonnollisia johtajia ja yrittäjiä ja pakottivat heitä lähtemään.

Reuters jäljitti toukokuussa Venäjän Dagestanista yhteensä kuusi radikaalia, joita viranomaiset olivat auttaneet poistumaan Venäjältä ennen olympialaisia.

Venäjän johto kiistää väitteet yhteistyöstä radikaalien taistelijoiden kanssa, mutta paikallisviranomaiset ovat sanoneet, että heidän lähtönsä helpotti terrorismin uhkaa.

Jotkut myös omaksuivat maltillisempia näkemyksiä Turkissa, johon on muuttanut pohjoiskaukasialaisia jo 1800-luvulta alkaen, Novaja Gazeta huomauttaa. Lehden mukaan valtaosa Turkissa asuvista venäläismuslimeista on arvoiltaan konservatiivisia, mutta rauhanomaisia.

Istanbulin pohjoiskaukasialaisten yhteisöt ovat tiiviitä ja niissä on paljon venäjänkielisiä ihmisiä myös Keski-Aasiasta.

”Meillä on omat taksinkuljettajat, lääkärit ja opettajat”, nimetön dagestanilaisnainen sanoi Novaja Gazetalle.

Turvallisuuspalvelu FSB pääsi vuonna 2014 – Sotšin olympialaisvuonna – kehumaan terrori-iskujen määrän vähentyneen Venäjällä puoleen. Sen mukaan torjuntatoimet pitäisi nyt kohdistaa ulkomailla koulutuksen saaneisiin venäläisiin, jotka palaavat kotimaahan rekrytoimaan uusia taistelijoita Venäjälle ja Syyriaan.

Seuraavana vuonna terroriuhka toteutui, vaikkei Venäjän maaperällä. Lokakuussa 2015 Egyptin Sharm el-Sheikhistä kohti Pietaria lentänyt venäläiskone putosi Siinain niemimaalle. Syynä oli ilmeisesti koneessa räjähtänyt pommi, ja kaikki kyydissä olleet 224 ihmistä kuolivat. Isisiin kytköksissä oleva egyptiläisryhmä ilmoittautui iskun tekijäksi.

Mikä yhteys venäjänkielisillä taistelijoilla on Turkkiin?

Istanbulista käsin on järjestetty venäjänkielisten taistelijoiden kyytejä määränpäähänsä Syyriaan.

Turkin pohjoiskaukasialaiset yhteisöt ovat olleet Turkin poliisin erityisen huomion kohteena ja pidätyksiä on tehty paljon, Novaja Gazeta sanoo. Lisäksi Venäjä on alkanut koota tietoja Turkkiin muuttaneista islaminuskoisista ja pitää heitä Syyrian taistelijoina. Nämä tiedot se välittää Turkille.

Lehden mukaan tällaisia ihmisiä on kymmeniä tai satoja: he asuvat Turkissa perheineen ja vakuuttavat, että eivät ole koskaan käyneetkään Syyriassa tai Irakissa. Lehden arvion mukaan tämä ryhmä on erityisen altis Isisin rekrytoinnille nyt, kun lentokentän terrori-iskun jälkeen viranomaiset valvovat erityisen tarkasti pohjoiskaukasialaisia yhteisöjä.

Murat Cetinmuhurdar / Turkin presidentin kanslia
Istanbulin pommi-iskun uhreja muistettiin Atatürkin lentokentällä lauantaina. Keskellä presidentti Recep Tayyip Erdoğan.
Istanbulin pommi-iskun uhreja muistettiin Atatürkin lentokentällä lauantaina. Keskellä presidentti Recep Tayyip Erdoğan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat