Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat aikoo vetäytyä Afganistanista suunniteltua hitaammin

Vuodenvaihteeseen mennessä sotilaiden määrä on tarkoitus pudottaa 8 400:aan.

Ulkomaat
 
OMAR SOBHAN / Reuters
Kuva: OMAR SOBHAN / Reuters

Yhdysvallat aikoo jättää Afganistaniin suunniteltua enemmän sotilaita vuodenvaihteen jälkeen, sanoi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama keskiviikkona.

Tällä hetkellä Yhdysvalloilla on maassa noin 9 800 sotilasta, ja vuodenvaihteeseen mennessä määrä on tarkoitus pudottaa 8 400:aan, Obama kertoi uutistoimistojen mukaan.

Aiempien suunnitelmien mukaan sotilaiden määrä oli tarkoitus liki puolittaa niin, että maahan olisi jäänyt vain 5 500 yhdysvaltalaissotilasta.

Alunperin Obama lupasi lopettaa Afganistanin sodan ja tuoda kaikki Yhdysvaltain joukot kotiin. Tuo suunnitelman toteuttaminen tai hylkääminen näyttää nyt siirtyvän Obaman seuraajan harteille.

Vuonna 2001 alkanutta Afganistanin sotaa pidetään Yhdysvaltain pitkäaikaisimpana sotana.

Yhdysvallat on yrittänyt Obaman johdolla rimpuilla irti sodasta, mutta maan epävakaan turvallisuustilanteen vuoksi joukkojen vetäminen on osoittautunut vaikeaksi.

Vuodenvaihteen jälkeen maahan jäävien joukkojen on tarkoitus keskittyä afgaanisotilaiden kouluttamiseen .

”Turvallisuustilanne on edelleen epävarma. Vaikka se paranisi, eivät Afganistanin turvallisuusjoukot ole vielä tarpeeksi vahvoja. Myös Taliban on yhä uhka”, Obama sanoi tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa uutistoimistojen mukaan.

Yhdysvaltain suunnitelmana on ollut siirtää vastuu Afganistanista maan omille turvallisuusjoukoille, mutta tuore päätös vahvistaa sitä, ettei joukkojen toiminta ole Yhdysvaltain toivomalla tasolla.

Enimmillään Yhdysvalloilla on ollut Afganistanissa 100 000 sotilasta. Kun Barack Obama astui virkaan vuonna 2009, oli Afganistanissa vielä 40 000 yhdysvaltalaissotilasta.

Jättämällä sotilaita Afganistaniin Obama myös halusi omien sanojensa mukaan varmistaa, että hänen seuraajallaan on ”hyvä pohja jatkaa toimintaa Afganistanissa sekä joustavuutta kohdata terrorismin muuttuva uhka”.

Obama viittasi terrorismilla esimerkiksi äärijärjestö Isisiin, joka on aktivoitunut ydinalueidensa Syyrian ja Irakin lisäksi myös Afganistanissa.

Yhdysvaltain sotilaat ovat Afganistanissa virallisesti osa Naton joukkoja. Yhteensä Naton jäsen- ja kumppanimailla on Afganistanissa 13 000 sotilasta.

Vielä ei tiedetä, miten Yhdysvaltain päätös vaikuttaa muiden operaatioon osallistuvien maiden jatkoon.

Suomella on Afganistanissa noin 40 sotilasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat