Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toiveet rauhasta hukkuivat vereen – Taistelut Turkissa kurdisissien ja hallituksen välillä ovat kiihtyneet pahimmiksi sitten 1990-luvun

Vielä viime vuonna Diyarbakırissa uskottiin kurdi­sissien ja Turkin hallituksen pysyvään rauhaan. Nyt talot ovat täynnä luodinreikiä. Çukurin perhe menetti tyttärensä.

Ulkomaat
 
Agata Skowronek
Lapset leikkivät Surissa rakennuksen edessä, jonka seinä on täynnä luodinreikiä.
Lapset leikkivät Surissa rakennuksen edessä, jonka seinä on täynnä luodinreikiä. Kuva: Agata Skowronek
Tästä on kyse

Pitkäaikainen taistelu

 Turkin suurimman etnisen vähemmistön kurdien kulttuurisia oikeuksia on rajoitettu vuosikymmeniä.

 Kurdistanin työväenpuolue PKK aloitti vuonna 1984 aseellisen taistelun. Konfliktissa on kuollut ainakin 40 000 ihmistä.

Vuonna 2012 Turkki aloitti rauhankeskustelut PKK:n vankilassa olevan johtajan Abdullah Öcalanin kanssa.

 Viime vuonna rauhanhanke katkesi ja taistelut alkoivat uudelleen.

Turkin kurdikonflikti vaikeuttaa myös äärijärjestö Isisin vastaista taistelua Syyriassa ja Irakissa. Siellä kurdiryhmät taistelevat Isisiä vastaan.

16-vuotiaasta lukiolaistytöstä Rozerin Çukurista piti tulla psykologi. Olisi tullutkin, siitä hänen äitinsä on varma.

”Hänen arvosanansa olivat niin hyvät. Hänellä oli edessään valoisa tulevaisuus”, sanoo Fakiye Çukur perheen kotona Diyarbakırissa, Turkin kurdialueen keskuskaupungissa.

Tytär kuoli tammikuussa, perheen mukaan armeijan tarkka-ampujan luotiin.

Hän on yksi yli 1 500 uhrista, jotka Turkin turvallisuusjoukkojen ja kurdien sissijärjestön PKK:n välillä uudelleen roihahtanut konflikti on vaatinut viime kesästä lähtien International Crisis Groupin (ICG) mukaan.

Vaikka otsikoissa ovat viime aikoina olleet enemmän äärijärjestö Isisin tekemät iskut, Turkissa käydään parhaillaan toistakin, vielä tappavampaa taistelua. Pelkästään kesäkuun aikana yhteenotoissa Turkin joukkojen ja kurdisissien välillä kuoli ICG:n mukaan 82 ihmistä.

PKK:n ja hallituksen vuonna 2012 aloittama rauhanprosessi katkesi viime vuonna. Sen jälkeen noin tuhat kilometriä Alanyan aurinkorannoista itään on käyty taisteluja, jotka ovat olleet pahimmat sitten synkeän 1990-luvun.

Turkin läntisemmissä osissa konflikti on näkynyt pommi-iskuina, joita PKK ja sitä lähellä olevat ryhmät ovat tehneet lähinnä poliiseja vastaan. Sekä Turkki että Yhdysvallat ja EU pitävät PKK:ta terroristijärjestönä.

Rozerin Çukur kuoli Diyarbakırin vanhassakaupungissa Surissa. Alueelle julistettu ulkonaliikkumiskielto oli perheen mukaan purettu muutamaksi tunniksi, ja Rozerin oli mennyt hakemaan läksyjä koulutoveriltaan.

Sur on mustien basalttimuurien ympäröimä kapeiden kujien sokkelo, kaupungin sydän, joka pääsi viime vuonna YK:n kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintölistalle. Rauhanprosessi oli tuonut Diyarbakıriin toivon, että vuosikymmeniä jatkunut konflikti jäisi taakse ja Tigrisjoen rannalla sijaitseva Rooman valtakunnan aikainen kaupunki nousisi jälleen kukoistukseen.

Nyt vanhankaupungin taloissa on luodinreikiä kuin arpia.

Agata Skowronek
Diyarbakırin vanhankaupungin Surin taloissa on luodinreikiä kevään taistelujen jäljiltä. Moni asukas syyttää taisteluista yhtä lailla hallitusta kuin kurdisissejä.
Diyarbakırin vanhankaupungin Surin taloissa on luodinreikiä kevään taistelujen jäljiltä. Moni asukas syyttää taisteluista yhtä lailla hallitusta kuin kurdisissejä.

Vaikka Surin ulkonaliikkumiskielto purettiin keväällä, joihinkin kortteleihin ei saanut kesäkuussa vieläkään mennä. Betoniesteet sulkevat kadut. Niiden raosta näkyy tiilimurskaa, lasinsirpaleita ja vaurioituneita rakennuksia.

”Poliisit ovat siellä!” huikkaa pyörällään ohi pyyhkäisevä pikkupoika.

Eivät vain siellä, vaan kaikkialla. Jännitys on paikallisten mukaan lientynyt keväästä, mutta Surin kaduilla ei voi kävellä kovin monta sataa metriä näkemättä poliisin tarkastuspisteitä, ajoneuvoja ja vesitykkiautoja.

Kaakkois-Turkki on syöksynyt väkivallan kierteeseen syistä, jotka liittyvät yhtä lailla sisäpolitiikkaan kuin laajempaankin Lähi-idän tilanteeseen.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi, että rauhanprosessi oli Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoğanille vain välineellinen: tarkoitus oli kerätä äänet konservatiivisilta kurdeilta. Kun sopua vastustava nationalistipuolue MHP ja liberaali kurdipuolue HDP alkoivat vahvistua viime kesän parlamenttivaalien alla, Erdoğan katkaisi rauhanhankkeen.

”Hän näki, että se vie enemmän ääniä kuin tuo”, Alaranta uskoo.

Samaan aikaan kurdiryhmien kohoaminen tärkeään asemaan Isisin-vastaisessa taistelussa Syyriassa ja Irakissa on Alarannan mukaan lisännyt PKK:n kunnianhimoa myös Turkissa.

”Osa PKK:n sisällä katsoo, että nyt on historiallinen mahdollisuus nostaa omia osakkeita.”

Tilanne eroaa 1990-luvusta siten, että tuolloin taistelut keskittyivät syrjäseuduille, kauas asutuskeskuksista. Tänä vuonna yhteenottoja on käyty tiheästi asutuissa kaupungeissa, kuten Diyarbakırissa.

Kaupunkisodan yksi piirre on, että siviilin ja taistelijan välistä rajaa on paikoin lähes mahdotonta vetää.

Perhe sanoo Rozerin Çukurin olleen tavallinen lukiolaistyttö, joka pelkäsi aseiden ääntäkin. Konfliktissa kuolleiden kurdien omaisten järjestö väittää hänen olleen mukana taistelussa.

”On hyvin vaikeaa sanoa, kuka on taistelija ja kuka siviili”, toteaa ICG:n tutkija Berkay Mandıracı.

Moniin Surin taloihin on spraymaalattu PKK:n lisäksi kirjainyhdistelmää YDG-H. Lyhenne tarkoittaa nuorison asejoukkoja, joita kurdisissit alkoivat ICG:n mukaan organisoida osana uutta kaupunkisotastrategiaansa jo vuonna 2013. Tuolloin rauhanneuvottelut olivat käynnissä.

Kun neuvottelut katkesivat, YDG-H:n taistelijat alkoivat viime vuoden lopulla rakentaa barrikadeja kurdienemmistöisiin kaupunkeihin. Armeija vastasi ulkonaliikkumiskielloin ja paikoin jopa panssarivaunuin.

”PKK uskoi, että kaupunkisota toisi heille lisää kannatusta väestön keskuudessa”, Mandıracı selittää. Tarkoitus oli esittää konflikti tavallisen kansan nousuna hallitusta vastaan.

”Se oli virhearvio. Monet kaupunkialueilla näkivät, mitä tuhoa kaupunkisota aiheuttaa.”

Diyarbakırin vanhankaupungin taisteluissa on vaurioitunut kotien lisäksi moskeijoita ja vanhoja kirkkoja.

Surissa asukkaat syyttävät tuhoista yhtä paljon kurdikapinallisia kuin hallitustakin. Niinpä taistelut ovat viime aikoina siirtyneet jälleen syrjäisemmille alueille.

Turkin pääministeri Binali Yıldırım julisti kesäkuun 21. päivänä sotilasoperaatiot kaupungeissa päättyneiksi.

Agata Skowronek
Çukurin perhe menetti konfliktissa esikoistyttärensä Rozerinin. Pikkusisko Güllüsah, 15, isä Mustafa, äiti Fakiye ja pikkuveli Murat Çukur, 14, perheen kodin kattoterassilla Diyarbakırin laitamilla.
Çukurin perhe menetti konfliktissa esikoistyttärensä Rozerinin. Pikkusisko Güllüsah, 15, isä Mustafa, äiti Fakiye ja pikkuveli Murat Çukur, 14, perheen kodin kattoterassilla Diyarbakırin laitamilla.

Niiden jättämät haavat ovat kuitenkin syvät.

Vaikka Mandıracı arvioi, että hallitukselle ei enää ole kyseessä kurdien ja turkkilaisten etninen konflikti, katkeruus on Diyarbakırissa käsin kosketeltavaa.

”Tunneside turkkilaisten ja kurdien välillä on heikentynyt”, sanoo Rozerin Çukurin setä Muzaffer Çukur.

Mitä pahemmaksi väkivalta käy, sitä tiukemmin osapuolet takertuvat omaan kantaansa, hän selittää. Turkkilaiset tukevat hallituksen kovia otteita, kurdit aseellista vastarintaa.

Katkeruutta pahentaa se, että Diyarbakırissa monen toivo pysyvästä rauhasta oli ehtinyt herätä. Rauhanprosessin aloittamisen lisäksi Erdoğanin johdolla oli lisätty kurdien kulttuurisia oikeuksia, joita Turkki oli rajoittanut tiukasti vuosikymmeniä.

”Uskoimme, että tämä hallitus voisi tuoda vihdoin ratkaisun”, sanoo Rozerin Çukurin isä Mustafa Çukur. Hän tuntee itsensä petetyksi.

Urban Andersson
Rozerin Çukurista piti tulla psykologi.
Rozerin Çukurista piti tulla psykologi.

Monet konservatiiviset kurdit tukivat Erdoğanin AK-puoluetta. Se sai ääniä myös Çukurin lähipiiristä. Erdoğan on johtanut Turkkia vuodesta 2002, viime vuosina yhä itsevaltaisemmin.

”Hän nousi äänillämme siihen valta-asemaan, joka hänellä on nyt”, Mustafa Cukur sanoo.

Kun Erdoğan päätti yhtäkkiä katkaista rauhanprosessin, väkivallan kierre kiihtyi nopeasti.

Nyt Rozerin Çukur on kuollut, samoin hänen isänsä toivo.

”En näe tällä hetkellä mahdollisuutta rauhaan.”

Tyttärestä muistuttaa perheen olohuoneen seinällä kuva, jota äiti Fakiye Çukur ei vieläkään pysty katsomaan.

”Olemme kokeneet epäoikeudenmukaisuutta. Se ei unohdu.”

Kurdien asiaa edistävä puolue joutui ahtaalle

Samaan aikaan kun väkivalta on kiihtynyt Kaakkois-Turkissa, kurdien asiaa parlamentissa ajava HDP-puolue on ajettu yhä ahtaammalle.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan vahvisti kesäkuussa lain, jolla puretaan kansanedustajien syytesuoja. HDP:n 59 kansanedustajasta 50 saattaa joutua syytteeseen ja menettää paikkansa parlamentissa.

”Syynä on halu tuhota HDP:n poliittinen tulevaisuus. HDP on ainoa, joka on Erdoğanin itsevaltaisten pyrkimysten tiellä”, sanoo puolueen kansanedustaja Çağlar Demirel sen Diyarbakırin-toimistossa.

Demireliä itseään odottaa viisitoista eri syytettä. Puolue on vakuuttanut, että sen kansanedustajat eivät suostu menemään oikeuden eteen.

”Meidät on vietävä väkisin.”

HDP nousi viime vuoden parlamenttivaaleissa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi sekä kurdien että liberaalien turkkilaisten äänten avulla.

Puolue pyrki valovoimaisen johtajansa Selahattin Demirtaşin johdolla edustamaan moniarvoista ja vapaamielistä Turkkia eikä vain kurdeja.

Agata Skowronek
Sultan Çakmakin, 70, koti Diyarbakırin kaupungissa vaurioitui yhteenotoissa.
Sultan Çakmakin, 70, koti Diyarbakırin kaupungissa vaurioitui yhteenotoissa.

Sen menestys hankaloitti Erdoğanin pyrkimystä muuttaa perustuslakia niin, että Turkista tulisi presidenttijohtoinen valtio. HDP ei hyväksy presidentin suunnitelmia.

Samalla monet HDP:tä äänestäneet turkkilaiset ovat olleet pettyneitä siihen, ettei puolue ole viime kuukausina sanoutunut riittävän selvästi irti EU:nkin terroristijärjestöksi luokitteleman PKK:n veriteoista.

Demirelinkin puheessa kuuluu suhde PKK:hon. Hän käyttää järjestön vankilassa olevasta johtajasta Abdullah Öcalanista kunnioittavaa sayın-titteliä. Lisäksi hän sanoo, että Diyarbakıriin ja muihin kaupunkeihin pystytetyt barrikadit eivät olleet PKK:n nuorisojärjestön vaan ”kapinaan nousseen kansan” työtä.

Huolimatta monimutkaisesta suhteestaan PKK:hon HDP on silti tarjonnut monelle kurdille toivon, että heidän asioitaan voitaisiin edistää demokraattisin keinoin. Puolueen kansanedustajien syytesuojan purkaminen romuttaa tätä toivoa.

Vaarana on, että väkivaltaisten ryhmien oikeutus kurdien silmissä kasvaa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin Toni Alaranta.

Kaikki tämä on koettu Turkissa ennenkin. Vuonna 1994 kurdipuoluetta edustaneilta parlamentaarikoilta vietiin syytesuoja. PKK:n suosio kasvoi, ja verenvuodatus paheni.

”1990-luvun opetus oli se, että ei tätä pystytä väkivallalla hoitamaan”, Alaranta toteaa. ”Mutta nyt sama tie on valittu taas.”

Kirjoittaja kävi Diyarbakırissa 19. kesäkuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat