Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskassa tuomittiin kaksi ruandalaista pormestaria elinkautiseen vankeuteen kansanmurhasta

Vuoden 1994 aikana Ruandassa kuoli 800 000 ihmistä.

Ulkomaat
 
HS–AFP

Kaksi Ruandan entistä pormestaria tuomittiin elinkautiseen vankeuteen pariisilaisessa käräjäoikeudessa. Heitä syytetään satojen tutujen joukkomurhan organisoinnista kylässään Ruandan kansanmurhan aikaan vuonna 1994.

Oikeus katsoi, että Octavien Ngenzi, 58, ja hänen edeltäjänsä Tito Barahira, 64, ovat syyllistyneet rikoksiin ihmisyyttä vastaan, valtaviin ja systemaattisiin teloituksiin sekä kansanmurhaan hallitsemassaan Kabarondon kylässä, missä tapettiin hakkaamalla ja nuijimalla noin 2 000 kirkkoon paennutta ihmistä.

Kaikkiaan noin 800 000 ihmistä kuoli Ruandan kansanmurhan aikana huhtikuun ja heinäkuun välillä 1994.

Ngenzo on ollut vangittuna vuodesta 2010, jolloin hänet otettiin kiinni Ranskan hallitsemalla alueella Intian välimerellä. Ngenzi oli elänyt Mayottella väärällä nimellä. Barahira puolestaan pidätettiin vuonna 2013 Lounais-Ranskassa asuinkaupungissaan Toulousessa.

Oikeudessa kuultujen todistajien kuvailivat kaksikkoa ”johtajiksi ja teloittajiksi” joukkomurhassa, joka tehtiin kansanmurhan aikaan.

Syyttäjän mukaan Ngenzi johti operaatiota ja Barahira oli ”pelätty viidakkoveitsiupseeri”. Syyttäjä vaati elinkautisia tuomioita molemmille.

Molemmat miehet ovat kiistäneet syytteet. Heidän asianajajansa ovat vedonneet siihen, että miesten roolista 22 vuotta sitten tapahtuneessa joukkomurhassa on riittävää epäselvyyttä. Asianajajien mukaan miehet eivät myöskään kyenneet lopettamaan ympärillään riehuvaa kaaosta.

Barahiran asianajaja kertoi päämiehensä aikovan mahdollisesti valittaa tuomiosta.

Tuomio on ankarin, mitä ranskalainen käräjäoikeus on antanut kansanmurhaan liittyen. Vuonna 2014 entinen Ruandan armeijan kapteeni tuomittiin 25 vuodeksi eristysselliin.

Ruandan kansanmurhasta on tuomittu ihmisiä ympäri maailmaa. Toukokuussa Tukholman käräjäoikeus tuomitsi ruandalaistaustaisen ruotsalaismiehen elinkautiseen kansanmurhasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat