Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa lisäsi seksuaalirikoslakiin ”ei tarkoittaa ei”-periaatteen – lakimuutoksen taustalla osin uudenvuoden tapahtumat Kölnissä

Uusi laki myös madaltaa kynnystä karkottaa seksirikoksiin syyllistyneitä.

Ulkomaat
 
Wolfgang Rattay / Reuters
Lakiuudistuksen taustalla ovat uudenvuodenaaton tapahtumat Kölnin rautatieaseman lähistöllä.
Lakiuudistuksen taustalla ovat uudenvuodenaaton tapahtumat Kölnin rautatieaseman lähistöllä. Kuva: Wolfgang Rattay / Reuters
Fakta

Kölnin uudenvuodenyö muutti Saksaa

 Uudenvuodenyönä Kölnin rautatieasemalla ja sen lähistöllä suuri joukko ulkomaalaistaustaisia miehiä ahdisteli naisia tungoksessa muiden muassa piirittämällä heidät ja kopeloimalla heitä.

 Illasta on tehty 1 100 rikosilmoitusta, joista 492 koski pelkästään seksuaalista ahdistelua.

 Kölnissä tuomittiin torstaina kaksi ensimmäistä uudenvuodenyön seksuaalisesta ahdistelusta epäiltyä. Viranomaiset arvioivat, että suurta osaa tekijöistä ei saada kiinni.

Berliini

Saksan parlamentti hyväksyi torstaina lain, jolla laajennetaan seksirikosten määritelmää. Laki myös helpottaa niihin syyllistyneen ulkomaalaisen karkottamista.

Osan lakimuutosten taustalla ovat uudenvuodenaaton tapahtumat Kölnissä. Tuolloin noin tuhannen ulkomaalaistaustaisen miehen joukosta irtautui pieniä ryhmiä, jotka kävivät naisten kimppuun.

Lakiuudistuksen keskustelluin kohta Saksassa on kuitenkin ollut niin sanottu ”ei tarkoittaa ei”- periate. Se koskee tapauksia, joissa uhri kieltäytyy, mutta ei fyysisesti vastusta seksiä.

Saksan oikeusministeri Heiko Maas pitää lakimuutosta koskien uhrin suojaamattoman tilan hyväksikäyttöä merkittävänä askeleena.

”Jos tekijöitä ei voida rankaista, tarkoittaa se uhreille teon lisäksi toistuvaa katkeraa nöyryytystä”, Maas sanoi Frankfurter Allgemeine  -sanomalehden mukaan.

Saksassa on käynnissä paljon julkisuutta saanut oikeusprosessi, joka koskee nimenomaan ”ei tarkoittaa ei”-periaatetta. Malli Gina-Lisa Lohfink on ilmoittanut, että bileillan päätteeksi vuonna 2012 kaksi miestä raiskasi hänet. Nyt oikeus käsittelee syytettä, jonka mukaan Lohfink on tehnyt väärän ilmiannon.

HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
Malli Gina-Lisa Lohfink saapui oikeustalolle Berliinissä kesäkuun 27. päivä.
Malli Gina-Lisa Lohfink saapui oikeustalolle Berliinissä kesäkuun 27. päivä.

Illasta on video, jossa Lohfink sanoo ”ei” ja ”lopeta”. Syyttäjän mukaan malli kielsi seksin kuvaamisen, ei seksiä. Päätös Lohfinkin tapauksessa on luvassa elokuussa.

Kölnin uudenvuoden tapahtumat taas vaikuttivat lainkohtaan, joka laajentaa ryhmän tekemän seksuaalisen häirinnän rangaistavuutta. Lisäksi uusi lakipykälä vaikeuttaa rikoksen tehneen mahdollisuutta saada oleskelulupa ja mahdollistaa myös tekijöiden nopeat karkotukset.

Kölnissä yli tuhat naista ilmoitti seksuaalisesta häirinnästä ja varkauksista, noin 500 ilmoitusta koski pelkästään ahdistelua. Tapaukset vaihtelivat raiskauksista kopelointiin. Epäillyt olivat enimmäkseen kotoisin Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. Poliisin mukaan kaikkia syyllisiä saadaan tuskin koskaan kiinni.

Aiemmin seksirikoksiin syyllistynyt ulkomaalainen on voitu karkottaa vain, jos henkilö on lisäksi ollut väkivaltainen tai uhannut väkivallalla ja saanut vähintään yhden vuoden vankilatuomion.

Laki madaltaa kynnystä karkottaa seksirikoksiin syyllistyneitä, luokittelee kopeloinnin seksirikokseksi ja kattaa myös tapaukset, joissa isot ryhmät syyllistyvät ahdisteluun.

”On ratkaisevan tärkeää, että lopultakin otamme käyttöön periaatteen ”ei tarkoittaa ei” rikoslaissa ja teemme rangaistavaksi kaikki ne seksuaaliset teot, jotka eivät perustu yhteiseen sopimukseen”, sosiaalidemokraatti ja kansanedustaja Eva Hoegl sanoi.

Nykyisen lainsäädännön mukaan raiskauksen uhrin pitää osoittaa poliisille, että on kieltäytynyt seksistä suullisesti ja lisäksi fyysisesti vastustanut tekijää.

Suomessa lakia seksuaalirikoksista muutettiin syksyllä 2014. Silloin raiskauksesta tuli aina virallisen syytteen alainen rikos. Lisäksi rikosilmoituksen peruuttamisen mahdollistanut ”vakaan tahdon pykälä” poistettiin laista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat