Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä nimesi hiviä torjuvia järjestöjä ulkomaisiksi agenteiksi

”Maassa on hiv-epidemia, mutta meidän ei anneta taistella sitä vastaan. En voi ymmärtää, miksi”, kansalaisjärjestö Esveron johtaja Pavel Aksjonov sanoi sanomalehti Kommersantille.

Ulkomaat
 
Diana Markosian / Reuters
Venäjä lisäsi ”ulkomaisten agenttien” listalle kaksi merkittävää hiviä vastaan taistelevaa kansalaisjärjestöä, jotka auttavat mm. huumeidenkäyttäjiä.
Venäjä lisäsi ”ulkomaisten agenttien” listalle kaksi merkittävää hiviä vastaan taistelevaa kansalaisjärjestöä, jotka auttavat mm. huumeidenkäyttäjiä. Kuva: Diana Markosian / Reuters

Venäjä lisäsi kesäkuun lopulla kaksi merkittävää hiviä vastaan taistelevaa kansalaisjärjestöä ”ulkomaisten agenttien” listalle.

Samaan aikaan Venäjän hiv-epidemia on karkaamassa käsistä. Todettuja tartuntoja on yli miljoona, mutta todellisuudessa viruksen kantajia on paljon enemmän. Viime vuonna tartuntojen määrä kasvoi kahdeksalla prosentilla.

”Maassa on hiv-epidemia, mutta meidän ei anneta taistella sitä vastaan. En voi ymmärtää, miksi”, kansalaisjärjestö Esveron johtaja Pavel Aksjonov sanoi sanomalehti Kommersantille.

Kaksi vuotta sitten Venäjän oikeusministeriö tarkasti hivin ennaltaehkäisyyn erikoistuneet järjestöt eikä löytänyt perusteita määritellä niitä agenteiksi.

Nyt tuuli on kääntynyt. Ensin kaksi alueellista järjestöä joutui listalle, ja kesäkuun lopulla oli Moskovan vuoro.

Esvero on iso kattojärjestö. Yli kymmenen alajärjestöä tekevät töitä riskiryhmien parissa. Ne auttavat huumeidenkäyttäjiä, seksityöntekijöitä ja vankeja. Samoin tekee toinen agentiksi julistettu Far-säätiö, joka jakaa ilmaisia kondomeja ja puhtaita neuloja.

Oikeusministeriö voi lisätä agenttilistalle kansalaisjärjestöjä, jotka saavat ulkomaista rahoitusta ja harjoittavat ”poliittista toimintaa”. Venäjän johdon perustelu laille on pelko länsirahalla vehkeillyistä värivallankumouksista. Listaa pidetään Venäjällä leimaavana, minkä lisäksi sille joutuminen vaikeuttaa monin tavoin järjestöjen työtä. Monet ovat joutuneet lopettamaan toimintansa.

Molemmat järjestöt saivat rahoitusta ulkomailta, mutta eivät ole kuulleet ministeriön perusteluja niiden harjoittamasta poliittisesta toiminnasta.

Lisäksi laissa sanotaan yksiselitteisesti, että se ei koske terveydenhuollon järjestöjä.

Isku kansalaisjärjestöjen työtä vastaan tulee juuri, kun Venäjän hallitus on luvannut tarttua oikeasti toimeen epidemian leviämisen hidastamiseksi.

Viime vuonna pääministeri Dmitri Medvedev otti tiukasti kantaa tartuntojen torjumisen puolesta. Kehitteillä on vuoteen 2020 kestävä strategia hiv-epidemian ehkäisemiseksi. Venäjän epidemian voittamiseksi tarvittaisiin 1,4 miljardia euroa vuodessa, ja vajaa puoletkin riittäisi alkuun, arvioi Venäjän aids-keskuksen johtaja Vadim Pokrovski venäjänkieliselle BBC:lle maaliskuussa. Nykyinen rahoitus on vain 30 miljoonaa euroa vuodessa.

”Me näemme, että virkamiehet eivät harjoita todellista hivin ennaltaehkäisyä ja häiritsevät niitä, jotka yrittävät sitä tehdä”, Far-säätiön johtaja Anja Sarang sanoi Kommersantille.

Ongelmana on sekin, että suonensisäisten huumeiden käyttäjille ei voi tarjota korvaushoitoa, koska se on Venäjällä laitonta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat