Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TTIP horjuu, myös EU:n ja Kanadan kauppasopu mutkalla – eroavia brittejä odottaa oikukas neuvottelukumppani

Brittien tulevissa EU-kauppaneuvotteluissa vastapuolena on 27 sisäpolitiikkansa armoilla olevaa maata, kirjoittaa Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen.

Ulkomaat
 
Eric Vidal / Reuters
TTIP:n vastainen mielenosoitus Brysselissä viime lokakuussa.
TTIP:n vastainen mielenosoitus Brysselissä viime lokakuussa. Kuva: Eric Vidal / Reuters

Bryssel

Euroopan unioni on kärsivällisiä varten. Joskus pitää malttaa odottaa vuosikymmen, että hyväksi mainostettu idea jalostuu tosielämän tosiasiaksi. Aina sekään ei riitä.

Siitä saatiin muistutus, kun EU-komissio taipui tiistaina byrokraattiselta kuulostavassa kiistassa julistamaan EU:n ja Kanadan välisen Ceta-vapaakauppasopimuksen niin sanotuksi sekasopimukseksi.

Myöntyminen tarkoitti sitä, että syksyllä 2008 alkunsa saanut prosessi on mennyt jälleen uudelle mutkalle. Ceta pitää hyväksyä lähes 40:ssä erilaisessa kansallisessa ja alueellisessa parlamentissa.

Tiesittehän, että ainakin Belgian ranskankielisen Vallonian alueparlamentti suhtautuu torjuvasti sopimukseen?

EU-komissiota johtava Jean-Claude Juncker oli toivonut nopeampaa menettelyä, jossa sopimus olisi hyväksytty jäsenmaiden neuvoston ja EU-parlamentin kesken. Mutta turpiin tuli: jäsenmaiden enemmistö – mukaan lukien Suomi – jyräsi Brysselin tahdon.

VINCENT KESSLER
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker

Vaikka Ceta-sopimusta voidaan komission mukaan alkaa soveltaa osittain ja väliaikaisesti jo ehkä ensi vuoden alussa, kansallisten parlamenttien ratifiointiprosessi voi kestää vuosia. Sopimus voi siinä tohinassa kaatua.

Ceta-sopimuksen venyminen nostaa hikikarpaloita monille otsille. Junckerin mukaan sopimuksen pikainen voimaan saattaminen on tärkeää, koska kyseessä on “paras ja edistyksellisin kauppasopimus” ikinä.

“Nyt on aika toimia. Vaakakupissa on Euroopan kauppapolitiikan uskottavuus”, Juncker sanoi.

Vaakakupissa on myös Yhdysvaltain kanssa neuvoteltava TTIP-kauppasopimus. Siitä on toivottu sopua vuoden loppuun mennessä ennen kuin presidentti Barack Obama jättää tehtävänsä.

Mutta hyvältä ei näytä sopimusta toivovien näkökulmasta. Ranskan pääministeri Manuel Valls totesi kesäkuun lopussa, että TTIP:stä haaveilun voi lopettaa kokonaan.

“Kerronpa suoraan, että transatlanttista kauppasopimusta ei voi saada aikaan. Sopimus ei ole raiteillaan.”

Vallsin kommentti heijastaa sekä jumiin menneitä neuvotteluja että monella tapaa jumiin mennyttä Eurooppaa. Kansallismieliset voimat ravistelevat sisäpolitiikkaa lukuisissa jäsenmaissa ja nyt poliitikot ottavat etäisyyttä Brysselin EU-instituutioihin ja niiden käsiin uskottuja hankkeita.

Britannian EU-eroa vaativan kansanäänestyksen jälkeen muut EU-maat ovat korostaneet tarvetta yhä tiiviimpään yhteistyöhön. Mutta se ei tarkoita yhä syvempää integraatiota eikä yhtään makeilevampaa suhtautumista Brysselin virkamieskoneistoon.

EU-komissio on seurannut huuli epäuskosta pyöreänä, kuinka vapaakauppasopimusten vastustus on noussut jopa niissä jäsenmaissa, joissa – komission mielestä – niistä hyödyttäisiin eniten. Toukokuussa julkaistussa kyselyssä 70 prosenttia saksalaisista ilmoitti vastustavansa TTIP-sopimusta.

Kyselyt alleviivaavat, millainen kuilu on kasvanut Brysselin ja EU-kansalaisten käsitysten välille. Jäsenmaiden mandaatilla toimivan komission mukaan kauppasopimukset tuovat työtä, kasvua ja sijoituksia. Kansalaiset näkevät uhan demokratialle, ympäristölle, julkisille palveluille ja kansanterveydelle.

Britanniassa EU:ssa pysymistä toivoneet poliitikot painottivat, kuinka EU-jäsenyys tekee Britannian taloudellisesti vahvemmaksi ja kansainvälisesti vaikutusvaltaisemmaksi. Mutta kansa valitsi brexit-leirin markkinoiman itsenäisyyden Brysselin pakkovallasta.

Komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans totesi keskiviikkona EU-parlamentissa pitämässään puheessa, että ”Bryssel” ei ole vain EU-instituutiot. Myös jäsenmaat värkkäävät lakeja yhteistyössä komission ja EU-parlamentin kanssa.

”Bryssel koostuu kaikista meistä, mukaan lukien jäsenmaiden hallituksista. Niiden on kotimaissaan puolustettava omaa vastuutaan tässä prosessissa”, Timmermans sanoi.

Nyt britit valmistautuvat käyttämään kaiken itsenäisyytensä neuvotellakseen itselleen mitä parhaimmat kauppasuhteet EU:n tai myyttisen Brysselin kanssa, kunhan pääsevät ensin unionista eroon.

Kuten Ceta- ja TTIP-neuvottelut ovat osoittaneet, hyvän sopimuksen saaminen edellyttää kansallisen ylpeyden ja päättäväisyyden lisäksi kärsivällisyyttä. Koska pöydän toisella puolella istuu 27 sisäpolitiikkansa armoilla olevaa maata: niiden yhteenlaskettu, vaikeasti muovautuva ja alati muuttuva tahtotila.

Kanadan ja Yhdysvaltain neuvottelijoilta britit saattavat kuulla, että sopimusten hanakimmat jarruttajat eivät asukaan Brysselissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat