Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian seuraava pääministeri on nainen – ”helkkarin vaikea nainen” Theresa May vastaan ”brexit-äiti” Andrea Leadsom

Konservatiivit pudottivat torstaina oikeusministeri Michael Goven pääministerikisasta

Ulkomaat
 
Reuters
Britannian konservatiivipuolueen ehdokkaiksi jäivät Michael Goven (oik.) pudottua Theresa May (vas.) ja Andrea Leadsom.
Britannian konservatiivipuolueen ehdokkaiksi jäivät Michael Goven (oik.) pudottua Theresa May (vas.) ja Andrea Leadsom. Kuva: Reuters

Lontoo

Britannian uusi pääministeri ja konservatiivipuolueen johtaja on joko sisäministeri Theresa May tai apulaisenergiaministeri Andrea Leadsom.

Konservatiivipuolueen kansanedustajat tiputtivat kolmannnen ehdokkaan eli oikeusministeri Michael Goven torstaisessa äänestyksessä.

May sai äänestyksessä ylivoimaisesti eniten ääniä eli 199. Leadsom sai 84 ääntä, ja Gove 46.

”Tulos osoittaa, että konservatiivipuolue voi olla taas yhtenäinen”, voittoisa May sanoi tuloksen selvittyä.

Lopullisen valinnan uudeksi pääministeriksi tekevät konservatiivipuolueen 150 000 jäsentä postiäänestyksellä. Voittajan tehtävä on aloittaa EU-eroneuvottelut.

Kuusi vuotta sisäministerinä toiminutta Mayta on tituleerattu uudeksi rautarouvaksi ja Margaret Thatcherin perilliseksi.

Konservatiivipoliitikkojen vanhaan kaartiin kuuluva moninkertainen entinen ministeri Kenneth Clarke antoi kuluvalla viikolla Maylle uuden kutsumanimen: ”helkkarin vaikea nainen”.

Clarke oli arvioinut pääministeriehdokkaita suorasukaisesti Sky-kanavan toimittajalle huomaamatta, että mikrofoni olikin päällä.

May käänsi Clarken heiton kohteliaisuudeksi ja kampanjavaltikseen.

”Seuraava henkilö, joka tulee huomaamaan minun olevan ’helkkarin vaikea nainen’ on [EU-komission puheenjohtaja] Jean-Claude Juncker ”, May ilmoitti keskiviikkona riemuitseville konservatiivikansanedustajille.

May sai ensimmäisellä äänestyskierroksella tiistaina ylivoimaisesti eniten ääniä eli 165. Yli puolet konservatiivien kansanedustajista oli näin Mayn puolella.

May ei voi kuitenkaan olla liian varma lopullisesta voitostaan. Konservatiivipuolueella on ollut tapana nostaa uudeksi johtajakseen yllättäen aivan joku muu kuin ensimmäisen kierroksen voittaja ja ennakkosuosikki.

Mayta vastaan voi puhua myös se, että hän kannatti Britannian EU-jäsenyyttä.

Tiukka EU-eron eli brexitin ajaja on sen sijaan apulaisenergiaministeri Andrea Leadsom. Hän sai ensimmäisellä kierroksella toiseksi eniten ääniä eli 66.

Mielipidemittausten mukaan Leadsonin konservatiiviset arvot vetoavat puolueen rivijäsenistöön. Leadsom on toistuvasti painottanut televisioesiintymisissään ja muissa lausunnoissaan olevansa ”äiti”. Hänestä perhe menee kaiken muun edelle.

Leadsom nousi yleiseen tietoisuuteen kevään brexit-kampanjan aikana. Hän saattaa viehättää äänestäjiä tuoreena ja suorapuheisena ehdokkaana. Viime päivät ovat kuitenkin tuoneet myös takaiskuja.

Aiemmin finanssialalla toimineen Leadsomin on väitetty liioitelleen entisten työtehtäviensä tärkeyttä. Asiaosaamistakin on epäilty. Leadsomin torstaisen kampanjapuheen oli määrä keskittyä Britannian talouteen. Joidenkin arvioitsijoiden mukaan sisältö oli kuitenkin enimmäkseen höttöä.

”Karkoittakaamme pessimismi”, Leadsom linjasi puheessaan torstaina.

Torstaina pudonnut ehdokas konservatiivipuolueen ja Britannian johtoon oli EU-eron puolesta näkyvästi kampanjoinut oikeusministeri Michael Gove.

Gove muistetaan parhaiten miehenä, joka puukotti Boris Johnsonia selkään.

Lontoon entinen pormestari Johnson oli vielä viikko sitten ykkösehdokas konservatiivipuolueen johtoon. Gove ilmoitti kuitenkin yllättäen viime torstaina ryhtyvänsä itse ehdokkaaksi. Petetty Johnson joutui vetäytymään kannattajien kaikotessa.

Gove sai ensimmäisellä kierroksella 48 ääntä. Se oli kolmanneksi eniten.

Sittemmin hänen kampanjapäällikkönsä on raportoitu kalastelleen Mayn tukijoita Goven puolelle. Argumenttina on ollut, että Goven pääseminen kärkikaksikkoon on tärkeää Leadsomin tien pysäyttämiseksi.

Uuden pääministerin nimi selviää viimeistään syyskuun 9. päivä.

Korjaus kello 16:44: Michael Gove on oikeusministeri, ei sisäministeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat