Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato-vastaisuus kasvaa selvästi Ruotsissa –”Kansa on kasvatettu puolueettomuuteen”

Melkein puolet ruotsalaisista vastustaa jäsenyyttä. Mielipiteet ovat heilahdelleet merkittävästi viime vuosina.

Ulkomaat
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Ruotsin sota-alus Hangon Syndalenissa Naton Baltops-sotaharjoituksessa kesäkuun alussa.
Ruotsin sota-alus Hangon Syndalenissa Naton Baltops-sotaharjoituksessa kesäkuun alussa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ruotsalaisten Nato-näkemykset ovat kääntyneet selvästi sotilasliiton vastaisiksi, Svenska Dagbladet -lehti kertoo. Äsken julkaistussa tutkimuksessa 49 prosenttia vastustaa Natoon liittymistä, 33 prosenttia puolustaa ja 18 prosenttia on epävarmoja. Tiedot perustuvat mielipidemittaukseen, jonka Svenska Dagbladet teetti tutkimuslaitos Sifolla.

Sifon tutkimuspäällikkö Toivo Sjörén uskoo, että sosiaalidemokraattisen puolueen vahva Nato-vastaisuus on vaikuttanut ruotsalaisten mielipiteisiin. Lisäksi hän arvelee, että Venäjän viime aikojen toiminta Itämerellä saattaa lisätä epävarmuutta turvallisuustilanteesta ja siten lisätä muutoksen pelkoa. Ruotsin perinteinen pyrkimys puolueettomuuteen on edelleen suuressa suosiossa.

”Kansa on kasvatettu puolueettomuuteen”, Sjörén toteaa.

Eniten Natoon liittymistä vastustavat punavihreät äänestäjät. Suurinta sotilasliiton kannatus on sen sijaan kristillisdemokraattien keskuudessa.

Vastustuksen kasvaminen osuu aikaan, jolloin EU:n ja Naton yhteistyö on syvenemässä. Ruotsin pääministeri Stefan Löfven osallistuu perjantaina ensi kertaa Nato-maiden johtajien työillalliselle.

Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö on kutsuttu tilaisuuteen.

Ruotsalaisten Nato-asenteet ovat muuttuneet merkittävästi Sifon edellisestä tutkimuksesta syyskuussa 2015. Tällöin 41 prosenttia vastaajista oli Nato-jäsenyyden kannalla ja 39 prosenttia sitä vastaan. 20 prosenttia ilmoitti olevansa epävarmoja. Toisaalta tätä edeltävänä vuonna sotilasliiton vastustus oli 50 prosentissa, eli tilanne on heilahdellut ennenkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat