Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Poliisi tappanut tuhansia Riossa, usein teloitustyyliin – ja tahti kiihtyy olympialaisten alla

Poliisi on tappanut viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 8 000 ihmistä Rio de Janeiron osavaltiossa, kertoo Human Rights Watchin uusi raportti.

Ulkomaat
 
Poliisin tekemät tapot Rio de Janeirossa lisääntyneet hälyttävästi olympialaisten alla
Poliisin tekemät tapot Rio de Janeirossa lisääntyneet hälyttävästi olympialaisten alla
Rio de Janeiro valmistautuu elokuun kesäolympialaisiin massiivisin turvatoimin, mutta se ei ole kyennyt hillitsemään poliisiväkivaltaa. Kolme neljästä uhreista on mustia nuoria miehiä.

Rio de Janeiro valmistautuu Brasilian olympialaisiin massiivisten turvajärjestelyjen saattamana. Se ei kuitenkaan ole tehnyt tarpeeksi puuttuakseen poliisin itsensä tekemiin tappoihin, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tuore raportti.

Poliisi on tappanut viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 8 000 ihmistä Rio de Janeiron osavaltiossa. Viime vuonna poliisit tappoivat ainakin 645 ihmistä.

Aiemmin poliisien tapot vähentyivät monta vuotta: vuonna 2007 niitä oli 1 300 mutta vuonna 2013 enää 400. Sen jälkeen määrä on jälleen noussut hälyttävästi.

Rion kaupungissa viime vuonna kaikkiaan viidennes kaikista tapoista oli poliisin tekemiä. Kolme neljäsosaa uhreista oli mustia nuoria miehiä.

Human Rights Watch haastatteli raporttia varten yli 30:ta poliisia. Lisäksi järjestö haastatteli viranomaisia, uhrien perheitä ja tutkijoita sekä analysoi ruumiinavausraportteja ja muita tapauksiin liittyviä dokumentteja.

Yksi poliisi kertoi epäiltyjen rikollisten tappamisen olevan rutiininomaista hänen yksikössään. ”Rikollisten tappaminen oli osa esimiesteni vaatimaa hyvää suoritusta”, hän sanoi.

Poliisi kuvaili olleensa mukana operaatiossa, jossa hänen kollegansa teloitti maassa makaavan epäillyn huumekauppiaan. Hän sanoi pelänneensä, että hänet tapettaisiin, jos hän kertoisi asiasta muille. ”Hyviä poliiseja pelottaa”, hän sanoi.

Toinen haastateltu poliisi kertoi tilanteesta, jossa poliisit olivat tehneet väijytyksen epäilemilleen rikollisjengiläisille. He ampuivat toisia poliiseja paenneet jengiläiset ja asettivat kuolleiden uhrien käteen aseet hämäykseksi. Sama poliisi kertoi osallistuneensa kidutukseen, sieppaukseen ja ottaneensa rikollisilta säännöllisesti lahjuksia.

Lähes kaikissa kuolemantapauksissa poliisi raportoi ampuneensa itsepuolustuksena tulitaistelussa rikollisia vastaan. Vaikka se pitää todennäköisesti paikkansa osassa tapauksista, Human Rights Watchin selvityksen mukaan merkittävä osa uhreista on todellisuudessa kuollut poliisin teloittamana.

Useissa tapauksissa uhrien vammat osoittavat, että heitä oli ammuttu lähietäisyydeltä eli alle puolen metrin päästä. Se on epätavallista tulitaistelussa. Ruumiinavausraportit osoittivat myös, että monia oli ammuttu takaraivoon tai niskaan.

Poliisi peittelee rikoksia rutiininomaisesti häivyttääkseen todisteita. Tyypillinen keino on kuljettaa uhri sairaalaan. Käytännössä poliisi voi ”pelastusyrityksen” varjolla sotkea rikospaikan todisteita ja samalla näyttää yrittäneensä auttaa uhria. Muissa kuin kuolemantapauksissa poliisi yleensä soittaa pelastushenkilökunnan paikalle.

Joskus poliisi asettaa uhrin käteen jälkikäteen aseen tai taskuun huumeita todisteeksi rikollisesta toiminnasta.

Brasiliassa poliisin tehtävät on jaettu siten, että katupartioinnista vastaa polícia militar ja rikostutkinnasta polícia civil. Valtaosa tapoista on polícia militarin tekemiä. Nimensä mukaisesti se on sotilasorganisaatio.

Human Rights Watchin raportissa haastatellut poliisit pitivät väkivallan syynä organisaation ”taistelukulttuuria” ja korruptoituneisuutta.

Poliisin työ Riossa voi olla erittäin vaarallista. Usein poliisilla on vastassaan raskaasti aseistautuneita rikollisia. Vuosittain Riossa tapetaan kymmeniä poliiseja. Monet poliisit ovat itse kotoisin pienituloisilta, väkivallasta kärsiviltä alueilta.

Kesäkuussa poliisit osoittivat mieltään Rion kansainvälisellä lentokentällä. He pitelivät tuloaulassa kylttejä, joissa luki ”Tervetuloa helvettiin”. He vaativat lisää palkkaa ja parempia työehtoja.

Poliisin omat veriteot tekevät silti raportin mukaan työstä vielä vaarallisempaa.

Haastateltujen poliisien mukaan yksi syy siihen on, että rikolliset antautuvat vähemmän todennäköisesti rauhallisesti, jos he uskovat tulevansa sen jälkeen tapetuksi. Poliisin väkivalta ruokkii myös virkavallan vastaista ilmapiiriä ja saattaa yllyttää rikollisia ampumaan poliisin aina kun mahdollista.

Monet poliisit kertoivat esimerkiksi välttävänsä julkista liikennettä ja poliisin henkilökortin kantamista vapaalla ollessaan. Useat tutkimukset ovat osoittaneet Rion poliisien kärsivän korkeasta stressitasosta.

Uhrien tavoin myös Rion poliiseista monet ovat mustia. Se ei kuitenkaan välttämättä poista syrjintää ja ennakkoluuloja, joita mustiin nuoriin miehiin usein Brasiliassa kohdistuu. Heidät nähdään helposti uhkana.

”Poliisi tappaa vain sellaisissa paikoissa, joissa yhteiskunta sen hyväksyy, eli faveloissa”, sanoi eläkkeelle jäänyt poliisikomentaja raportin mukaan. Favelat ovat pienituloisia, usein ilman viranomaislupia syntyneitä asuinalueita.

Raportissa todetaan myös Rion viranomaisten tehneen erinäisiä toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on ehkäistä poliisiväkivaltaa ja tehostaa sen tutkintaa. Yritykset näyttävät kuitenkin valuvan hiekkaan, koska väkivallan keskeiseen syyhyn eli rankaisemattomuuteen ei ole kyetty puuttumaan. Vain harvoissa tapauksissa poliisit joutuvat vastaamaan teoistaan oikeudessa.

Jotkut poliisit ovat varoittaneet, että yritykset estää poliisien väkivaltaa vaikeuttavat virkavallan työtä ja johtaa rikollisuuden lisääntymiseen. Saattaa kuitenkin käydä juuri päinvastoin, mitä kuvastaa São Gonçalon tapaus.

Se on Rion osavaltion toiseksi suurin kaupunki, jossa tuomari, rikostutkijat ja syyttäjä alkoivat yhteistyössä tehostamaan poliisiväkivallan vastaisia toimia. He nostivat syytteet yhteensä 107 poliisia kohtaan vuosina 2001–2008.

Human Rights Watchin raportin mukaan poliisien tekemät tapot vähenivät sen jälkeen 70 prosenttia. Kiinnostavaa kyllä, samaan aikaan myös ryöstöjen ja henkirikosten määrä kaupungissa väheni.

Hyvä kehitys katkesi, kun syytteiden kohteena olleet poliisit murhasivat tuomarin. Sen jälkeen poliisien tekemien tappojen määrä alkoi jälleen lisääntyä, ja nyt se on kaupungissa suurempi kuin ennen vuotta 2001.

Rio de Janeiron kesäolympialaiset pidetään 5.–21. elokuuta.

Sergio Moraes / Reuters
Tapetun poliisin sukulainen käveli Rio da Paz -järjestön (Rauhan Rio) mielenosoituskylttien välissä Copacabanan rannalla. Järjestö oli asettanut rannalle viime vuonna tapettujen 61 poliisin kuvat.
Tapetun poliisin sukulainen käveli Rio da Paz -järjestön (Rauhan Rio) mielenosoituskylttien välissä Copacabanan rannalla. Järjestö oli asettanut rannalle viime vuonna tapettujen 61 poliisin kuvat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat