Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi ampui Yhdysvalloissa jälleen mustan miehen – tyttöystävä videoi jatkotapahtumat Facebookiin

Tyttöystävä kertoo, että mies yritti tavoitella ajokorttiaan, kun konstaapeli avasi tulen. The Washington Postin mukaan poliisi on ampunut tänä vuonna kuoliaaksi 123 mustaa amerikkalaista, joista joka kymmenes oli aseeton.

Ulkomaat
 
Ammutun mustan miehen tyttöystävä selittää välikohtauksesta videolla Facebookiin
Ammutun mustan miehen tyttöystävä selittää välikohtauksesta videolla Facebookiin
Poliisi ampui jälleen mustan miehen Yhdysvalloissa. Tällä kertaa ampuminen tallentui videoille, koska uhrin tyttöystävä nauhoitti kaiken Facebookia varten. Kuva: CNN & Reuters.

Poliisi ampui mustan miehen Yhdysvaltojen Minnesotan osavaltiossa torstaina. Samaan aikaan mielenosoitukset jatkuivat Louisianassa toisen ampumistapauksen vuoksi.

Minnesotan välikohtaus sai alkunsa, kun poliisi oli pysäyttänyt autolla ajaneen 32-vuotiaan Philando Castilen. Ammuttu mies oli tyttöystävänsä kertoman perusteella tavoitellut ajokorttiaan, kun poliisi painoi liipasimesta. Autossa ollut tyttöystävä videoi ampumisen jälkeiset tapahtumat Facebookiin suorana lähetyksenä.

Tapahtuneesta kertoivat muun muassa yhdysvaltalaismediat The Washington Post ja The New York Times.

Castilen tyttöystävä Lavish Reynolds sanoi, että hänen miehensä kantoi tuliasetta laillisesti mukanaan.

”Hän kertoi konstaapelille, että hänellä on tuliase, ja hän tavoitteli lompakkoaan. Silloin konstaapeli ampui häntä käteen”, Reynolds sanoo videolla.

Reynoldsin mukaan poliisi ampui Castilea neljä kertaa. Castile kuoli vammoihinsa myöhemmin Minneapoliksen sairaalassa.

Myöhemmin noin 100 ihmistä osoitti Castilen ampumisesta mieltään Minnesotan kuvernöörin Mark Daytonin asuinrakennuksen luona.

Vasta tiistaina Yhdysvalloissa sai julkisuutta videoitu tapaus, jossa poliisit ampuivat Louisianassa kuoliaaksi niin ikään mustan miehen, Alton Sterlingin.

Poliisi oli saanut Louisianassa ilmoituksen aseella uhanneesta miehestä. Ilmoituksen mukaan mies myi cd-levyjä kaupan edustalla.

Sittemmin sosiaalisessa mediassa on levinnyt video, jossa kaksi valkoista poliisia kaatavat miehen kadulla ja ampuvat hänet.

Arviolta 200 ihmistä osoitti tapauksen takia mieltä tiistaina Baton Rougessa. Mielenosoitukset jatkuivat myös keskiviikkona.

Yhdysvaltain oikeusministeriö sanoi keskiviikkona aloittavansa tapauksen tutkimisen.

Louisianan ja Minnesotan tuoreet tapahtumat ovat jälleen kerran nostaneet esiin kysymyksen siitä, suhtautuvatko yhdysvaltalaiset poliisit mustiin miehiin eri tavalla kuin muihin kansalaisiin.

The Washington Postin tuoreen tiedon mukaan poliisi on ampunut tänä vuonna kuoliaaksi 123 mustaa amerikkalaista, joista noin kymmenen prosenttia oli aseettomia.

Jo viime vuoden elokuussa kerrottiin, että vuoden 2015 aikana poliisi oli ampunut kuoliaaksi 585 ihmistä, joista 60 oli aseettomia ja 24 aseettomia mustia. Vaikka valtaosa poliisin ampumista kansalaisista oli valkoisia ja latinoja, mustat olivat ammuttujen aseettomien joukossa yliedustettuina.

Viime vuosina ehkä eniten julkisuutta on saanut elokuussa 2014 Missourin Fergusonissa sattunut tapaus, jossa valkoinen poliisi ampui aseettoman Michael Brownin, 18. Brown oli varastanut kaupasta sikareita ja lähtenyt paikalta autolla.

Poliisi sai Brownin kertaalleen kiinni ja ampui tätä käsikähmän päätteeksi käteen. Brown pakeni paikalta, mutta poliisi sai hänet kiinni ja ampui useita laukauksia, joista kuusi osui. Brown kuoli ampumapaikalle.

Poliisia ei syytetty, koska hänen katsottiin toimineen itsepuolustukseksi. Tapaus synnytti laajoja mielenosoituksia.

Vuosi tapauksen jälkeen Fergusoniin julistettiin hätätila väkivaltaisuuksien takia. Muistomarssi kohti kirkkoa keskeytyi ampumavälikohtaukseen, jossa loukkaantui kaksi.

Huhtikuussa 2015 valkoinen poliisi ampui 50-vuotiaan Walter Scottin kuoliaaksi puistossa Charlestonissa Etelä-Carolinassa sen jälkeen kun tämä oli ajanut karkuun autolla liikenteessä pysäyttämisen jälkeen. Ohikulkija tallensi ampumisen videolle älypuhelimellaan.

Scottin ampunut poliisi erotettiin, ja hän sai syytteen murhasta. Lisäksi Scottin perheen kerrottiin saavan noin 5,7 miljoonan euron suuruiset korvaukset.

Joissain tapauksissa kuolemansyy ei ole ollut ampuminen.

Heinäkuussa 2015 Eric Garner, 43, myi Staten Islandilla New Yorkin kaupungissa luvattomasti tupakkaa kadulla. Poliisit yrittivät pidättää Garnerin, mutta hän rupesi vastustelemaan ja joutui toistakymmentä sekuntia kestäneeseen kuristusotteeseen.

Astmasta ja sydänvaivoista kärsinyt Garner tuupertui kadulle. Tunti myöhemmin hänet julistettiin kuolleeksi sairaalassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat