Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi ampuminen tallentuu Yhdysvalloissa videolle, eikä se aina ole sattumaa

Videoidut ampumiset johtavat Yhdysvalloissa entistä useammin syytteeseen poliisia vastaan. Alton Sterlingin ampumisen kuvasi ryhmä, joka hakeutuu rikospaikoille taltioimaan tapahtumia.

Ulkomaat
 
Ammutun mustan miehen tyttöystävä selittää välikohtauksesta videolla Facebookiin
Ammutun mustan miehen tyttöystävä selittää välikohtauksesta videolla Facebookiin
Poliisi ampui jälleen mustan miehen Yhdysvalloissa. Tällä kertaa ampuminen tallentui videoille, koska uhrin tyttöystävä nauhoitti kaiken Facebookia varten. Kuva: CNN & Reuters.

Käsivaralta kuvattu video on pimeä ja suttuinen. Hetken kamera osoittaa auton jalkatilaan. Sitten se nousee ja kuvaan ilmestyy kaksi yhdysvaltalaispoliisia.

Poliisit tarttuvat tummaihoiseen mieheen, Alton Sterlingiin, nakkaavat hänet ensin auton konepellille ja painavat sen jälkeen väkivalloin vasten maata.

Viidentoista sekunnin ajan mies rimpuilee vastaan, kunnes toinen poliiseista vetää vyöltään aseen.

Kuuluu kaksi laukausta, ja kamera kääntyy nopeasti takaisin jalkatilaan. Vielä kolme laukausta. Sitten videolta kuuluu hätääntynyt kysymys: ”Ampuivatko he hänet?”

Yhdysvaltalaispoliisien väkivaltaisuudet tallentuvat nykyään yhä useammin videolle.

Alton Sterlingin kuolema tiistaina Baton Rougen kaupungissa oli vain yksi useista tapauksista, jossa poliisin väkivalta päätyi videotallenteelle ja levisi sen jälkeen vauhdilla verkossa.

Kun tallenteet tapahtumista leviävät vauhdilla, kokoontuu myös kansa kärkkäästi julistamaan tuomiotaan.

Sterlingin kuolemasta ei ollut ehtinyt kulua päivääkään, kun sadat ihmiset lähtivät Baton Rougen kaduille osoittamaan mieltään poliisin toimintaa vastaan.

Vain kaksi päivää myöhemmin poliisi ampui mustan miehen, Philando Castilen, autoonsa Minnesotan osavaltiossa.

Autossa ollut tyttöystävä videoi ampumisen jälkeiset tapahtumat Facebookiin suorana lähetyksenä. Video levisi verkossa ja kansa raivosi.

Yleensä sattumalta paikalla olleiden sivullisten kännyköillä kuvaamat videot keräävät nopeasti katsojia verkossa ja uutislähetyksissä ja ovat omiaan sytyttämään nopean raivon etenkin vähemmistöjen keskuudessa.

Se tuskin on mikään ihme, sillä samalla kun älypuhelimet ovat yleistyneet, myös niiden kamerat ovat kehittyneet entistä paremmiksi.

Alton Sterlingin kuolema ei kuitenkaan päätynyt videolle vahingossa. Videon kuvasi ryhmä, joka nimenomaan hakeutuu mahdollisille rikospaikoille taltioimaan tapahtumat.

Kuuntelemalla poliisiradiota Stop the killing (lopettakaa tappaminen) -niminen ryhmä päätyi myös sen kaupan edustalle, johon Sterling tapettiin.

Toimintamalli on melkein identtinen vuonna 2014 ilmestyneen Nightcrawler-elokuvan juonen kanssa. Elokuvassa Jake Gyllenhaalin esittämä Lou Bloom kuvaa öisin onnettomuuksia ja rikoksia ja myy materiaalin sitten uutiskanaville.

Kuuntelemalla poliisiradiota Bloom on yleensä paikalla ennen muita. Erona on se, että Stop the killing -ryhmä ei ainakaan omien sanojensa mukaan tavoittele videoilla voittoa.

Yhdysvaltalaisen Washington Post -lehden haastatteleman ryhmän johtajan mukaan videoiden tarkoituksena on ehkäistä rikoksia – ei siis tienata rahaa tai edes kerätä todisteita poliiseja vastaan.

Ryhmän perustaja, Arthur “Silky Slim” Reed, kertoi The Washington Postille, että ryhmä on kuvannut kymmeniä tappoja jo vuosien ajan.

Sterlingin kuolema päätyi verkkoon Reedin mukaan siksi, ettei poliisi julkaissut tapauksesta videota.

”Näimme epäoikeudenmukaisuutta ja halusimme tuoda sen julki”, Reed sanoi lehden haastattelussa.

Videoilla on eittämättä todistearvoa. Ne tuovat julkisuuteen yksityiskohtia, joissa aikaisemmin on pitänyt luottaa viranomaisten ja sivuskatsojien sanaan.

Pelkkään sanaan luottaminen taas on herättänyt närää niissä köyhissä vähemmistöissä, joissa epäluottamus poliiseja kohtaan on kova.

Usein videotodisteet näyttävät kääntyvän poliiseja vastaan. Pitkälti videoiden takia poliiseja vastaan nostetaan Yhdysvalloissa yhä useammin syyte.

Viime vuonna Yhdysvalloissa syyttäjien esittämistä 18 videotallenteesta 10 johti poliisin toimien tutkintaan oikeudessa. Se on kaksi kertaa useammin kuin vielä kymmenen vuotta sitten, Washington Post kertoi artikkelissaan viime vuonna.

Lopputulos on kuitenkin poliisien kannalta parempi. 70 prosentissa noista oikeudenkäynneistä poliisi joko vapautettiin syytteistä tai oikeudenkäynti keskeytettiin.

Videoiden hyöty on huomattu myös Yhdysvaltain poliisivoimissa, jossa univormuihin kiinnitettyjen kameroiden käyttö on lisääntynyt selvästi. Myös Suomessa niin sanotut haalarikamerat ovat poliisilla koekäytössä.

Videotallenne ei kuitenkaan ole täydellinen. Videotodisteita on kritisoitu siitä, etteivät ne ota huomioon sitä tilannetta, jossa poliisit päätökset tekevät.

Tuomarit, valamiehet, toimittajat ja kansalaiset saavat seurata tilanteen nauhalta rauhassa, mutta todellisuudessa päätökset tehdään sekunnin murto-osassa, pennsylvanialaisen poliisijärjestön johtaja Les Neri sanoin Washington Postille viime vuonna.

”Me kriminalisoimme virhearvioinnit”, Neri sanoi.

Toisaalta myös videot kehystävät tapauksia. Esimerkiksi Castilen ampuminen ei päätynyt videolle. Hänen tyttöystävänsä aloitti nauhoitukset vasta sen jälkeen, kun poliisi oli jo ampunut ratissa istunutta Castilea.

Tämän jälkeen tyttöystävä kertasi tapahtumat nauhalle ääneen:

”Hän kertoi konstaapelille, että hänellä on tuliase, ja hän tavoitteli lompakkoaan. Silloin konstaapeli ampui häntä käteen”, Lavish Reynolds sanoo videolla.

Reynoldsin mukaan poliisi ampui Castilea neljä kertaa. Castile kuoli vammoihinsa myöhemmin Minneapoliksen sairaalassa.

”Käskin, ettei hän tavoittelisi sitä [asetta]! Käskin häntä pitämään kätensä ylhäällä”, konstaapeli huutaa videolla Reynoldsille ja viittaa ampumiseen.

On vaikea tietää todella, mitä ennen ampumista tapahtui, mutta videon levittyä verkossa sillä ei ole oikeastaan väliä. Reynoldshan kertoi sen meille jo.

Reuters
Poliisiautosta kuvatun videon pysäytyskuvassa näkyy Walter Scott, joka lähti juoksemaan autoltaan ja joutui poliisin ampumaksi Etelä-Carolinan North Charlestonissa huhtikuussa 2015.
Poliisiautosta kuvatun videon pysäytyskuvassa näkyy Walter Scott, joka lähti juoksemaan autoltaan ja joutui poliisin ampumaksi Etelä-Carolinan North Charlestonissa huhtikuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat