Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dallasin surmien pääepäillyn kotoa löytyi räjähteitä, sanoi halunneensa tappaa valkoisia poliiseja

Sala-ampuja avasi tulen kesken poliisiväkivallan vastaisen mielenosoituksen. Sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri kertoo, että ampujan uskotaan toimineen yksin.

Ulkomaat
 
Kahta poliisia ammuttu mielenosoituksen yhteydessä Dallasissa
Kahta poliisia ammuttu mielenosoituksen yhteydessä Dallasissa
Dallasissa osoitettiin mieltä poliisin tekemiä ampumisia vastaan. Kuva: Reuters
Tästä on kyse

Ampuminen alkoi kesken mielenosoituksen

 Dallasin keskustassa viisi poliisia sai surmansa, kun yksi tai useampi sala-ampuja avasi tulen kesken mielenosoituksen. Ampujat valitsivat kohteikseen vain poliiseja. Lisäksi seitsemän poliisia ja kaksi siviiliä loukkaantui.

 Yhdysvaltalaismedia mukaan poliisilla on toistaiseksi neljä epäiltyä. Yhtä piiritettiin pysäköintitalossa, mutta hän on paikallisen median mukaan kuollut. Lisäksi poliisi on ottanut kiinni yhden naisen ja kaksi miestä. Poliisi on lopettanut kommentoimasta kiinniotettujen määrää.

 Ampuminen alkoi, kun sadat ihmiset olivat kokoontuneet osoittamaan mieltään poliisiväkivaltaa vastaan. Syynä oli se, että poliisi on tällä viikolla ampunut kuoliaaksi kiinniottotilanteessa kaksi mustaa miestä. Toinen ampumisista tapahtui Minnesotassa ja toinen Louisianassa.

 The Washington Postin mukaan poliisi on ampunut tänä vuonna kuoliaaksi 123 mustaa amerikkalaista, joista noin kymmenen prosenttia oli aseettomia.

Dallasin torstai-iltaisten poliisisurmien pääepäilty kertoi halunneensa tappaa valkoisia poliiseja sen jälkeen, kun poliisit olivat surmanneet tällä viikolla mustia miehiä eri puolilla Yhdysvaltoja.

Pääepäilty kertoi motiiveistaan poliisin neuvottelijoille torstai-iltana poliisin saarrettua hänet parkkihalliin, Dallasin poliisipäällikkö David Brown kertoi perjantaina. Epäilty ampuja ei kuitenkaan halunnut antautua, vaan alkoi neuvottelujen päätteeksi ampua uudestaan häntä saartaneita poliiseja.

Sen jälkeen poliisi tappoi 25-vuotiaan miehen pomminpurkurobotin paikalle viemällä räjähteellä, uutiskanava CNN kertoo. Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun poliisi tappoi ihmisen Yhdysvalloissa robotin avulla.

Sala-ampuja surmasi yhteensä viisi poliisia torstai-iltana Dallasin keskustassa Texasissa. Ammuskelu alkoi kesken mielenosoituksen, jossa noin 800 ihmistä vastusti mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa ja etenkin kahta viime päivien tapausta, joissa poliisi on ampunut mustan miehen. Mielenosoitusta valvoi noin sata poliisia.

Lisäksi seitsemän poliisia ja kaksi siviiliä loukkaantui ammuskelussa.

Sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Jeh Johnson kertoi varhain lauantaina Suomen aikaa, että ampuja vaikuttaa toimineen yksin. Myös Dallasin pormestari Mike Rawlings on kertonut, että pääepäillyn uskotaan olleen ainoa tekijä.

Asiasta ei kuitenkaan ole vielä varmuutta. Texasin kuvernööri Greg Abbott kommentoi Reutersille, että on tärkeää selvittää, osallistuiko hyökkäyksen suunnitteluun muita ihmisiä.

Aiemmin poliisin kerrottiin epäilevän, että ampujia oli ainakin neljä ja että he tekivät hyökkäyksessä tarkkaan suunniteltua yhteistyötä. Poliisin mukaan poliiseja kohti ammuttiin ristitulta. The New York Timesin mukaan osaa poliiseista ammuttiin selkään.

Poliisi on yhdysvaltalaismedian mukaan ottanut kiinni kolme muuta ihmistä. Dallasin pormestarin mukaan epäillyt eivät ole olleet kovin yhteistyöhaluisia.

Kolmesta kiinni otetusta epäillystä yksi on tiettävästi nainen, jonka poliisi pidätti pysäköintitalon läheltä yöllä. Kaksi ihmistä, joista toisella oli epäilyttävä kassi, poliisi otti kiinni paikalta kovaa vauhtia poistuneesta autosta.

Pääepäillyn nimeksi on vahvistunut Micah Johnson, 25. Hän on Afganistanissa palvellut entinen sotilas, jolla ei ollut rikosrekisteriä.

Mustaihoinen Johnson asui Dallasin esikaupungissa. Poliisi on löytänyt hänen kotoaan muun muassa kiväärejä, ammuksia, luotiliivejä ja pommien valmistamiseen soveltuvaa materiaalia.

Viranomaisten mukaan hänellä ei ollut kytköksiä kotimaisiin tai ulkomaalaisiin terroristijärjestöihin. Poliisi on jo aiemmin korostanut, ettei Dallasin tapahtumilla näytä olevan mitään yhteyttä ulkomaalaisiin ääriliikkeisiin.

Johnsonin Facebook-sivu antaa ymmärtää hänen olleen kiinnostunut useista mustaa nationalismia kannattavista järjestöistä, joista osa on määritelty Yhdysvalloissa ”viharyhmiksi”, kertoo AFP.

Ampuminen alkoi kello 20.45 paikallista aikaa eli kello 4.45 Suomen aikaa Lamar Streetin ja Main Streetin kulmassa. Silminnäkijöiden mukaan keskustassa syntyi täysi paniikki.

”Täysi kaaos päällä. Kuulin noin kaksikymmentä laukausta”, paikalla ollut mies kertoi CNN:lle.

”He eivät ampuneet muita kuin poliiseja”, toinen mies kertoi televisiokanava NBC 5:lle.

Poliisin mukaan kaksi ampujista tulitti katolta, mutta BBC:n julkaisemalla videolla näkyy selvästi, että yksi ampujista oli kadulla.

Näin Dallasin poliisipäällikkö ja pormestari kommentoivat ampumisia
Näin Dallasin poliisipäällikkö ja pormestari kommentoivat ampumisia
Dallasin poliisipäällikön David Brownin mukaan ampujia oli useampia ja he olivat sijoittuneet korkeille paikoille. Poliisi on pidättänyt ihmisiä teosta epäiltyinä. Kuva: CNN, Reuters.
Ting Shen / AP
Sairaalan henkilökunta lohdutti poliisia Baylorin yliopistollisessa sairaalassa Dallasissa myöhään torstai-iltana.
Sairaalan henkilökunta lohdutti poliisia Baylorin yliopistollisessa sairaalassa Dallasissa myöhään torstai-iltana.

 

Ampumisia edelsi mielenosoitus

Paikallisen median mukaan sadat mielenosoittajat olivat kokoontuneet ennen ampumista Belo Garden -puistoon osoittamaan mieltään poliisin mustiin kohdistamaa väkivaltaa vastaan. Poliisin mukaan mielenosoittajat kantoivat kylttejä ja huusivat: ”Mustien elämällä on väliä.” Vastaavia mielenosoituksia järjestettiin torstaina useissa muissakin Yhdysvaltojen kaupungeissa.

”Mustien elämällä on väliä” -iskulause on niin sanotun Black Lives Matter -liikkeen tunnuslause jo noin kahden vuoden ajan.

Liike ilmoitti perjantaina, että sen tavoitteena on lopettaa väkivalta, eikä suinkaan lisätä sitä. Liike tuomitsi surmat.

Dallas Police Department
Mielenosoittajat olivat kokoontuneet Belo Garden -puistoon osoittamaan mieltään, koska viime aikoina poliisi on ampunut hengiltä kiinniottotilanteissa mustia amerikkalaisia.
Mielenosoittajat olivat kokoontuneet Belo Garden -puistoon osoittamaan mieltään, koska viime aikoina poliisi on ampunut hengiltä kiinniottotilanteissa mustia amerikkalaisia.

Kaksi viime päivien ampumistapausta on kärjistänyt mustan kansanosan ja poliisien ennestäänkin kireät välit.

Poliisi ampui mustan miehen Yhdysvaltojen Minnesotan osavaltiossa torstaina. Tiistaina musta mies taas sai pidätyksen yhteydessä surmansa Louisianassa.

Torstainen Minnesotan välikohtaus sai alkunsa, kun poliisi oli pysäyttänyt autolla ajaneen 32-vuotiaan Philando Castilen. Ammuttu mies oli tyttöystävänsä kertoman perusteella tavoitellut ajokorttiaan, kun poliisi painoi liipasimesta. Autossa ollut tyttöystävä videoi ampumisen jälkeiset tapahtumat Facebookiin suorana lähetyksenä.

”Olisiko tätä tapahtunut, jos kuljettaja ja matkustajat olisivat olleet valkoisia?” Minnesotan kuvernööri Mark Dayton kysyi tapahtuneen jälkeen Star Tribune -lehden mukaan.

”En usko, että olisi”, hän vastasi itse.

Myös tiistain ampumisesta on levinnyt sosiaalisessa mediassa video, jossa kaksi valkoista poliisia kaatavat miehen kadulla ja ampuvat hänet.

The Washington Postin mukaan poliisi on ampunut tänä vuonna kuoliaaksi 123 mustaa amerikkalaista, joista noin kymmenen prosenttia oli aseettomia. Jo viime vuoden elokuussa kerrottiin, että vuoden 2015 aikana poliisi oli ampunut kuoliaaksi 585 ihmistä, joista 60 oli aseettomia ja 24 aseettomia mustia. Vaikka valtaosa poliisin ampumista kansalaisista oli valkoisia ja latinoja, mustat olivat ammuttujen aseettomien joukossa yliedustettuina.

 

Obama: ”Halveksittava hyökkäys”

Presidentti Barack Obama piti perjantaina Varsovassa puheen, jossa hän vetosi Yhdysvaltojen kansalaisiin. Obama on Puolassa osallistuakseen sotilasliitto Naton huippukokoukseen.

”Tämä ei ole vain mustien tai latinoperäisten ongelma. Tämä on koko Amerikan ongelma, josta meidän kaikkien pitäisi välittää.”

Obama kuvasi tekoa ”häikäilemättömäksi, laskelmoiduksi ja halveksittavaksi hyökkäykseksi” poliisia vastaan.

Presidentti totesi, että väkivalta ei ole oikeutettua, vaikka oikeuslaitoksen toiminta herättää vihaa.

”Me epäilemättä saamme tietää lisää heidän kieroutuneista motiiveistaan, mutta olkaamme suoria: tämänkaltaisia hyökkäyksiä ei voi oikeuttaa, kuten ei myöskään minkäänlaista väkivaltaa poliisia vastaan.”

Obama määräsi kaikkien valtion virastojen liput laskettaviksi puolitankoon. Hän myös palaa Yhdysvaltoihin suunniteltua aiemmin Dallasin tapahtumien vuoksi.

Oikeusministeri Loretta Lynch puolestaan vetosi yhdysvaltalaisiin, jotta tämän viikon tapahtumista ei tulisi ”uutta normaalia”, uutistoimisto Reuters kertoo. Hänen mukaan rotujen välisiä kiistoja pitää ratkaista ”maltillisesti ja rauhallisesti”.

Dallasin poliisipäällikkö Brown puolestaan vaati perjantaina tiedotustilaisuudessa, että vastakkainasettelun on loputtava.

”Tämän on loputtava, tämän poliisiemme ja kansalaistemme välisen jakaantumisen”, itsekin mustaihoinen Brown sanoi.

Lue tästä, kuinka silminnäkijät ovat kuvanneet Dallasin poliisisurmia.

Tässä jutussa suomalaistutkija arvioi, miten poliisin ja mustien välit ovat kiristyneet kahden vuoden aikana Yhdysvalloissa.

Tässä analyysissä HS:n ulkomaantoimittaja kertoo, miten yhä useampi ampuminen tallentuu Yhdysvalloissa videolle, eikä se aina ole sattumaa.

Tarkennus: Uutisessa käytettiin ensin termiä tarkka-ampuja, joka muutettu sala-ampujaksi.

Ting Shen / AP
Sairaalan henkilökunta lohdutti poliisia Baylorin yliopistollisessa sairaalassa Dallasissa myöhään torstai-iltana.
Sairaalan henkilökunta lohdutti poliisia Baylorin yliopistollisessa sairaalassa Dallasissa myöhään torstai-iltana.
Obama: "Tällaisille iskuille ei ole mitään hyväksyttävää syytä"
Obama: "Tällaisille iskuille ei ole mitään hyväksyttävää syytä"
Obama tuomitsi Dallasin ampumiset Puolassa Naton huippukokouksessa pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Hän muistutti jälleen aseiden vaarallisuudesta ja sanoi, että myös tätä asiaa on syytä pohtia. Kuva: Reuters.
Täysi kaaos Dallasin keskustassa – laukaukset kuuluvat silminnäkijävideolla
Täysi kaaos Dallasin keskustassa – laukaukset kuuluvat silminnäkijävideolla
Viisi poliisia kuoli, kun sala-ampujat avasivat tulen viranomaisia kohtaan Dallasin keskustassa Yhdysvalloissa. CNN:n saamasta videomateriaalista käyvät ilmi myös ampujien laukaukset. Kuva: CNN.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat