Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Obama FT:ssä: Tänään alkava Nato-kokous on tärkein sitten kylmän sodan päättymisen

Uusien uhkien keskellä Naton puolustusmenot kasvavat vääjäämättä eikä niitä pidä leikata, Obama kirjoittaa Financial Timesissa.

Ulkomaat
 
Jonathan Ernst / Reuters
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui Valkoisessa talossa toukokuun lopulla.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui Valkoisessa talossa toukokuun lopulla. Kuva: Jonathan Ernst / Reuters

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan tänään perjantaina Puolan Varsovassa alkava sotilasliitto Naton huippukokous on sen tärkein sitten kylmän sodan päättymisen.

Obama kirjoittaa kokouksesta ja Yhdysvaltojen sille asettamista odotuksista perjantaina talouslehti Financial Timesissa.

Etukäteen on arvioitu, että kaksipäiväisen kokouksen tärkeimpiä asioita on Naton suhde Venäjään. Vaikka Suomi ei ole Nato-maa, paikalla on myös presidentti Sauli Niinistö, joka osallistuu Nato-maiden päämiesten ja EU:n johdon yhteiseen työillalliseen. Puheena on määrä olla Suomen ja Naton kumppanuuden poliittinen syventyminen.

Obaman mielestä nyt on Naton kylmän sodan jälkeisen ajan tärkein hetki, koska maailmassa on useita kehityskulkuja, jotka ovat horjuttaneet sen tasapainoa: äärijärjestö Isisin terrori-iskut, kriisialueiden konfliktit ja niistä seurannut siirtolaismäärien merkittävä kasvu, Venäjän toimet Ukrainassa sekä Britannian päätös erota Euroopan unionista.

”Saapuessani Varsovaan tapaamaan Naton ja EU:n johtajia odotan, että kansakunnat löytävät yhteisen poliittisen tahdon ja tekevät konkreettisia lupauksia, jotta voimme vastata näihin suuriin haasteisiin. Uskon sen olevan mahdollista – mutta vain jos pysymme yhdessä todellisina liittolaisina ja kumppaneina”, Obama kirjoittaa.

Obama korostaa, että Britannian ja Yhdysvaltain erityissuhde säilyy, vaikka britit äänestivät EU-eron puolesta. Hän uskoo Britannian pysyvän merkittävänä tekijänä Euroopan turvallisuuden takaamisessa ja muistuttaa myös Yhdysvaltain ja EU:n suhteiden tärkeydestä.

Lisäksi Obama painottaa, että Natolla on velvollisuus puolustaa jokaista jäsenmaataan.

”Meidän on vahvistettava liittolaistemme puolustamista Keski- ja Itä-Euroopassa, voimistettava pelotevaikutusta ja vastattava uusiin uhkiin, kuten kyberhyökkäyksiin, entistä ponnekkaammin.”

Obaman mukaan Ukrainaa pitää tukea enemmän kuin tähän asti. Vaikka Venäjän kanssa on pyrittävä rakentavaan suhteeseen, pakotteita ei voida purkaa ennen kuin maa noudattaa Minskin sopimusta kokonaisvaltaisesti, Obama kirjoittaa.

Lisäksi Obama pitää tärkeänä, että Nato on yhä vahvemmin mukana pyrkimyksissä tuhota Isis ja siirtolaisten ahdingosta Etelä-Euroopassa hyötyvät rikollisverkostot.

Uusien uhkien keskellä Naton puolustusmenot kasvavat Obaman mukaan vääjäämättä eikä niitä pidä leikata.

Obama uskoo, että vaikkei Naton kokouksesta tule helppoa, sotilasliitto pysyy yhtenäisenä, kun se pitää kiinni periaatteistaan.

”Transatlanttinen liittomme on pysynyt koossa lähes 70 vuotta, koska olemme ymmärtäneet maailman muutosten ja uhkien keskelläkin, että yhtenäisyytemme parantaa turvallisuutta. Olemme enemmän kuin sotilaallisia liittolaisia: meitä yhdistää pysyvä sitoutuminen yhteisiin arvoihin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat