Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Poliisin ja mustien jännitteet kiristyneet kahden vuoden aikana USA:ssa

Eriarvoisuus on syvällä yhteiskunnan rakenteissa Yhdysvalloissa, ja käynnissä on aseistautumisen kierre, arvioi professori Rani-Henrik Andersson.

Ulkomaat
 
Täysi kaaos Dallasin keskustassa – laukaukset kuuluvat silminnäkijävideolla
Täysi kaaos Dallasin keskustassa – laukaukset kuuluvat silminnäkijävideolla
Viisi poliisia kuoli, kun sala-ampujat avasivat tulen viranomaisia kohtaan Dallasin keskustassa Yhdysvalloissa. CNN:n saamasta videomateriaalista käyvät ilmi myös ampujien laukaukset. Kuva: CNN.

Jännitteet poliisin ja mustien välillä ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa kahden vuoden aikana, arvioi Yhdysvaltain tutkimuksen professori Rani-Henrik Andersson Helsingin yliopistosta.

”Tilanne on kääntynyt huolestuttavaan suuntaan Fergusonin tapauksen jälkeen. Viimeisen parin kolmen vuoden aikana tilanne on kärjistynyt”, Andersson sanoi perjantaina.

Fergusonissa Missourissa puhkesi laajoja rotumellakoita kaksi vuotta sitten, kun valkoinen poliisi ampui mustan Michael Brownin ja vältti syytteet.

Viimeksi torstaina poliisi ampui mustan miehen Yhdysvaltojen Minnesotan osavaltiossa, tiistaina Louisianassa. Molemmat tapaukset tallentuivat videolle.

Dallasissa sadat mielenosoittajat protestoivat poliisin väkivaltaa vastaan. Mielenosoitus muuttui kaaokseksi, kun sala-ampujat alkoivat ampua poliiseja myöhään torstai-iltana paikallista aikaa. Surmien motiivista ei ole vielä tietoa.

Vuoden 2014 joulukuussa mielenterveysongelmista kärsinyt musta mies ampui kaksi poliisia. Tuolloin motiivina oli kostaa kahden mustan miehen kuolema valkoisen poliisin käsissä.

”Eriarvoisuus on syvällä yhteiskunnan rakenteissa edelleen, rasismi etelän osavaltioissa voimakasta ja taloudellinen eriarvoisuus kasvanut. Mustien harjoittama rikollisuus ja väkivalta on tietyillä alueilla arkipäivää, ja heillä on aseet. Toisaalta poliisi on aseistautunut enemmän vastatakseen tähän”, Andersson kuvaa.

”Lisäksi poliisille on annettu armeijan entisiä ylijäämävarastoja ja poliisista on tullut ikään kuin puolisotilaallinen osasto. On käynnissä eräänlainen aseistautumisen kierre”, hän jatkaa.

Kierteen katkaisemiseksi auttaisi Anderssonin mukaan aselakien kiristäminen ja yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentäminen. Yritykset aselakien kiristämiseksi ovat törmänneet Yhdysvaltain kongressin vastustukseen.

Tietyissä yhteiskuntaryhmissä kierre on johtanut myös poliisivihaan, Andersson huomauttaa. Hän korostaa, että Dallasin poliisisurmien motiivi ei ole selvillä.

The Washington Postin tuoreen tiedon mukaan poliisi on ampunut tänä vuonna kuoliaaksi 123 mustaa amerikkalaista, joista noin kymmenen prosenttia oli aseettomia.

Jo viime vuoden elokuussa kerrottiin, että vuoden 2015 aikana poliisi oli ampunut kuoliaaksi 585 ihmistä, joista 60 oli aseettomia ja 24 aseettomia mustia. Vaikka valtaosa poliisin ampumista kansalaisista oli valkoisia ja latinoja, mustat olivat ammuttujen aseettomien joukossa yliedustettuina.

Andersson huomauttaa, että poliisin väkivalta kohdistuu myös muihin väestöryhmiin, kuten intiaaneihin. Koska määrällisesti intiaaneja on vähän, ampumiset eivät nouse julkisuuteen, vaikka suhteessa väkilukuun intiaaneja kuolee poliisiväkivaltaan enemmän kuin mustia.

Toisaalta rikollisuus on Yhdysvalloissa vähentynyt rajusti. Väkivaltarikoksia tehdään puolet siitä mitä 20 vuotta sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat