Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit ja Dallasin ampumiset varjostavat Naton huippukokousta – ”Emme halua toistaa kylmää sotaa”

Ulkomaat
 
JONATHAN ERNST / REUTERS
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasi Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin ja Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin Varsovassa perjantaina.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasi Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin ja Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin Varsovassa perjantaina. Kuva: JONATHAN ERNST / REUTERS

Dallasin ampumiset heittävät Venäjän arvaamattomuuden ja Britannian EU-eron lisäksi vielä uuden varjon Varsovassa koolla olevien Nato-maiden huippukokoukseen. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg esitti surunvalittelunsa Dallasin uhreille ja heidän omaisilleen saapuessaan kokouspaikalle Varsovan Kansallisstadionille.

Valkoinen talo tiedotti perjantaina, että Varsovaan varhain perjantaina saapunut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pidetään päivitettynä Dallasin tapahtumista. Sala-ampujat avasivat tulen kesken poliisiväkivallan vastaisen mielenosoituksen. Viisi poliisia on kuollut.

Britannian edustajat joutuvat Varsovassa vakuuttelemaan, että Britannia pysyy keskeisenä Nato-toimijana siitä huolimatta, että se tekee eroa Euroopan unionista.

”Britannia ei sulkeudu kuoreensa”, Britannian puolustushankinnoista vastaava ministeri Philip Dunne sanoi perjantaina uutistoimisto Reutersille.

Obama kirjoitti perjantaina Financial Times -lehdessä, että Britannian ja Yhdysvaltojen läheinen suhde säilyy ja Britannia pysyy myös merkittävänä turvallisuustoimijana Euroopassa.

Huippukokouksen isäntämaan Puolan presidentti Andrzej Duda sanoi, että brexit on Naton näkökulmasta välillinen uhka. Jos ero Euroopan unionista heikentää Britanniaa paljon ja saa Skotlannin tai Pohjois-Irlannin itsenäistymisprosessit liikkeelle, Britannian heikkous voi vaikuttaa myös Natoon, Duda sanoi Nato-kokouksen yhteydessä järjestettävässä asiantuntijafoorumissa perjantaina.

”Paradoksaalista kyllä, Britannia saattaa kuitenkin vain vahvistua Nato-toimijana, sillä yhtenäisyys liittolaisten kanssa on sille entistä tärkeämpää.”

Brexit korostaa osaltaan myös sen merkitystä, että Naton johtajat ja EU:n johtajat antoivat perjantaina yhteisen julkilausuman yhteistyön syventämisestä.

Obama tapasi perjantaina aamulla myös Varsovassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin

Obama sanoi tapaamisen jälkeen, ettei kukaan hyödy, jos Britannian ja EU:n eroneuvottelut pitkittyvät tai niistä tulee tunnelmaltaan vihamieliset.

JERZY DUDEK / REUTERS
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhui lehdistölle Varsovassa perjantaina.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puhui lehdistölle Varsovassa perjantaina.

Naton ja Nato-maiden johtajilla on Varsovassa paljon asiaa Venäjästä ja Venäjälle. Stoltenbergin mukaan Nato haluaa löytää rakentavan ja mielekkään keskusteluyhteyden Venäjän kanssa siitä huolimatta, että Nato myös vahvistaa pelotettaan Puolassa ja Baltiassa.

”Asetelma on selvä – Nato ei etsi vastakkainasettelua, sillä emme halua toistaa kylmää sotaa”, Stoltenberg sanoi.

”Se on historiaa ja saa myös pysyä historiana.”

Stoltenberg sanoi perjantaina, että vaikka sotilaiden määrä Itä-Euroopassa ei ole suuri, Nato-sotilaat ovat osa kokonaisuutta ja osoitus siitä, että Nato vastaa, jos jotakuta sen jäsenmaista uhataan.

Stoltenberg toisti perjantaina myös, että Naton ovi on auki. Uusin jäsen on Montenegro, jonka Natoon liittyminen vahvistuu, kunhan kaikki Nato-maat ehtivät ratifioida jäsenyyden omissa parlamenteissaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat