Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Milloin joukkomurha muuttuu terrorismiksi?

Dallasin ampumisen yhteydessä on ihmetelty, miksei tekoa kutsuta jo terrorismiksi. Helsingin Sanomissa pohdintaa termeistä käydään jatkuvasti, kirjoittaa ulkomaantoimituksen uutistuottaja Petja Pelli.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Dallasin poliisiampumisten yhteydessä verkkokeskusteluissa on ihmetelty sitä, miksei tapahtunutta nimitetä mediassa terrori-iskuksi. On kysytty, puhutaanko terrorismista herkemmin silloin, kun tekijöinä on ääri-islamisteja.

Kysymykset ovat tärkeitä ja hyviä, ja niitä on tänäänkin Helsingin Sanomien toimituksessa pohdittu tiiviisti. Dallasin ampumista ei toistaiseksi nimitetä tällä hetkellä terrorismiksi, koska tietoa on vielä liian vähän.

Tekijöistä ja heidän motiiveistaan ei tiedetä vielä juuri mitään varmaa. Se näyttää selvältä, että he ovat halunneet tappaa nimenomaan poliiseja.

Jos esimerkiksi varmistuisi, että teon takana on ryhmittymä, joka poliittisten tarkoitusperiensä vuoksi on halunnut murhata mahdollisimman paljon poliiseja pelotellakseen – siis terrorisoidakseen – Yhdysvaltojen poliisikuntaa ja laajempaakin yleisöä, HS alkaisi käyttää teosta nimitystä terrori-isku.

Islamistienkin tekemien iskujen yhteydessä sanoja ”terrori-isku” ja ”terrorismi” on alettu käyttää vasta sitten, kun tekojen terroristiset motiivit ovat alkaneet selvitä.

Terrorismilla ei ole yhtä yleisesti ja kansainvälisesti hyväksyttyä määritelmää. Varsin hyvän lähtökohdan tarjoaa esimerkiksi tämä Suomen sisäministeriön tarjoama kuvaus:

”Useimmiten terrorismiin liittyy väkivaltaa tai sillä uhkaamista tavoitteiden saavuttamiseksi ja levottomuuden tai pelon aiheuttamiseksi. Ilmiönä terrorismia pyritään määrittelemään toimintana, joka sisältää kansallisen lain tai kansainvälisen oikeuden vastaisia tekoja, väkivaltaa tai sillä uhkaamista ja levottomuuden tai pelon aiheuttamisen tavoittelua.”

Tavoitteellisuus ja pyrkimys aiheuttaa pelkoa ovat siis olennaisia.

Toisaalta esimerkiksi Suomen kouluampumisia ei ole tavattu nimittää terrorismiksi. Vaikka ampujat ovat saattaneetkin julistaa jotakin äärimmäistä yhteiskunnallista näkemystä, nämä joukkomurhat on tulkittu pikemminkin yksittäisten sairaiden ihmisen sairaiksi teoiksi.

Juuri tässä kohtaa määrittely joskus meneekin vaikeaksi. Mitä jos esimerkiksi selvästikin mielenvikainen ihminen tappaa joukon ihmisiä ja hänen koneeltaan löytyy äärijärjestö Isisiin viittaavaa materiaalia? Riittääkö se tekemään teosta terroriteon, jos hän ei ole ollut Isisin edustajiin yhteydessä tai saanut heiltä suunnitteluapua?

Tyhjentäviä yleislinjauksia on vaikea antaa. Helsingin Sanomissa termien käytön pohdintaa jatketaan tapaus tapaukselta ja mahdollisimman avoimesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat