Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sama keskustelu käydään Yhdysvalloissa aina joukkomurhien jälkeen: Miksi mikään ei koskaan muutu?

Dallasin tapahtumista käytävä keskustelu on käyty moneen kertaan. Presidentti Obaman odotettiin panevan aserikollisuuden kuriin. Tulos: aseiden myynti räjähti, viime vuonna tehtiin yli 300 joukkomurhaa.

Ulkomaat
 
George Frey / Reuters
Asekauppa Utahin Provossa.
Asekauppa Utahin Provossa. Kuva: George Frey / Reuters

Bryssel

Tästä linkistä löydät HS:n uutisseurannan Dallasin tapahtumista.

Oliko tämä terrorismia ja kuinka pitkään tätä oli valmisteltu? Onko tämä alkua uudelle ja väkivaltaisemmalle rotujen väliselle vastakkainasettelulle Yhdysvalloissa?

Onko tämä historian pahin tapaus? Ja jos on, niin missä kategoriassa? Olivatko aseet laillisesti vai laittomasti hankittuja?

Näitä ja monia muita tuttuja kysymyksiä alettiin käydä läpi amerikkalaismediassa varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa, kun Yhdysvallat oli kokenut jälleen kerran poikkeuksellisen veriteon, tällä kertaa Texasin osavaltiossa Dallasissa.

Surullinen pikapäätelmä oli, että vaikka vastaukset löytyisivätkin, mikään ei Yhdysvalloissa tule aseiden saatavuuden tai käyttämisen suhteen muuttumaan. Tätä samaa keskustelua käydään jossain muodossa amerikkalaismediassa viikosta viikkoon ja vuodesta toiseen.

”Mikään ei koskaan muutu, eihän”, CNN-kanavan ankkuri Don Lemon totesi studiokeskustelussa, johon osallistui lukuisia vastaavanlaisiin keskusteluihin osallistuneita asiantuntijoita.

Oli epäselvää, esittikö Lemon kysymyksen vai vastauksen.

Näin siis puhuttiin tv-kanavilla jo ennen kuin tilanne Dallasissa oli ohi. Siellä tuntematon määrä ampujia oli surmannut ainakin viisi poliisia ja haavoittanut kuutta, mikä on yksi pahimmista poliiseihin kohdistuneista väkivallanteoista Yhdysvaltain historiassa.

Mutta ei pahin. Listaa neljän tai useamman poliisin kuolemiin johtaneista tapauksista voi tutkia tältä lainvalvojien muistosivustolta.

Motiivien spekuloinnissa ensimmäiseksi ajatuksiin nousi kosto. Dallasissa oli ennen ampumisia kokoonnuttu osoittamaan mieltä poliisiväkivaltaa vastaan.

Yhdysvalloissa on tällä viikolla puhuttu paljon kahdesta mustasta miehestä, jotka poliisi ampui kuoliaaksi Louisianassa tiistaina ja Minnesotassa torstaina.

Tapaukset saivat tavanomaista enemmän huomiota, koska ne päätyivät videolle ja sosiaaliseen mediaan. Monet muut tapaukset eivät kohahduta, mutta niitä on paljon.

The Washington Post -lehden kokoamassa tilastossa kerrotaan, että viime vuonna poliisit surmasivat 990 amerikkalaista. Surmatuista neljännes oli mustia, kun heidän osuutensa väestöstä on kolmetoista prosenttia.

Dallasin ampumiset herättivät heti vaatimuksia siitä, että välikohtausta on tulkittava oikein. Näin asiaa kommentoitiin perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa:

Suurin osa poliiseista on urheita lainvalvojia. He joutuivat raukkamaisen väijytyksen uhreiksi. He ovat sankareita.

Suurin osa mielenosoittajista on rauhaa rakastavia. He eivät vaadi kostoa vaan oikeutta. Älkää sotkeko terroristeja ihmisiin, joilla on oikeutettu vaatimus tehdä Amerikasta turvallisempi paikka kaikkien rotujen edustajille.

Jos kyse oli rotusuhteisiin liittyvästä kostosta, Dallasin ampujat eivät olleet yhtään parempia kuin valkoisten ylivaltaa vaativat Ku Klux Klanin lynkkauspartiot.

”Mitä ikinä teettekin, älkää yrittäkö tehdä Dallasin ampujista sankareita. Nuo idiootit ampuivat juuri meiltä mahdollisuuden seistä moraalisesti ylemmällä maaperällä”, totesi viihdealan yrittäjä James Coleman Twitter-viestissään.

Ja näin totesi presidentti Barack Obama:

”Pidetään yksi asia selvänä. Mikään ei oikeuta tällaisia hyökkäyksiä.”

Myös toisenlainen keskustelu sankaruudesta alkoi. Missä olivat kaikki ne, jotka ovat perustelleet yhä vapaampaa aselainsäädäntöä, jotta hyvät kansalaiset voivat nopeasti ja tehokkaasti puolustaa itseään ja muita rikollisia vastaan?

Olin Yhdysvalloissa kirjeenvaihtajana vuonna 2007, kun eteläkorealainen opiskelija surmasi 32 ihmistä ja itsensä Virginia Tech -korkeakoulun kampuksella. Se oli siihenastisen historian pahin ampumistapaus.

Ampumista seurasi vilkas keskustelu aseenkanto-oikeudesta, joka on kirjattu Yhdysvaltain perustuslain toiseen lisäykseen heti sananvapauden jälkeen. Osa siitä keskustelusta sai suomalaisen hämilleen.

Dermot Tatlow
Ken Stanton menetti ystävänsä vuonna 2007 tapahtuneessa hyökkäyksessä, jossa eteläkorealainen opiskelija surmasi 32 ihmistä ja itsensä Virginia Tech -korkeakoulun kampuksella. Vuonna 2008 kuvatun Stantonin järjestö vaati opiskelijoille aseenkanto-oikeutta Yhdysvaltain tuhansille kampuksille.
Ken Stanton menetti ystävänsä vuonna 2007 tapahtuneessa hyökkäyksessä, jossa eteläkorealainen opiskelija surmasi 32 ihmistä ja itsensä Virginia Tech -korkeakoulun kampuksella. Vuonna 2008 kuvatun Stantonin järjestö vaati opiskelijoille aseenkanto-oikeutta Yhdysvaltain tuhansille kampuksille.

Tapasin vuosi Virginia Tech -tragedian jälkeen 30-vuotiaan Ken Stantonin, joka menetti ystävänsä hyökkäyksessä. Hänen järjestönsä vaati opiskelijoille aseenkanto-oikeutta Yhdysvaltain tuhansille kampuksille.

”Poliisin saapuminen vei kymmenen minuuttia. Ampuja sai ladata aseensa ainakin kymmenen kertaa uudestaan. Ainoa asia, joka olisi pysäyttänyt hänet, olisi ollut toinen ampuma-ase”, Stanton totesi.

Nyt aseiden kantaminen julkisilla paikoilla on jossain muodossa sallittua valtaosassa osavaltioita. Teksasissa aseen näkyvä kantaminen julkisella paikalla tuli lailliseksi tämän vuoden alussa.

Dallasin poliisi julkaisi perjantaina Twitterissä kuvan epäillystä ampujasta. Kyseessä oli sekaannus: kuvassa näkyi maastopukuinen kivääriä kantava musta mies, joka vain harjoitti oikeuttaan kantaa asetta julkisella paikalla, CBS-kanava kertoi.

Aseiden puolustajat ja vastustajat ovat käyneet kiivasta keskustelua siitä, ovatko aseet lainkuuliaisten kansalaisten käsissä vähentäneet väkivallantekoja tai säästäneet ihmishenkiä.

On ymmärrettävää, että keskustelussa ei ole päästy minkäänlaiseen konsensukseen. Onhan tällä ja monella muulla viikolla kiivain keskustelu kohdistunut lainvalvojien kykyyn käyttää aseitaan lakien tarkoittamalla tavalla.

Myös tähän keskusteluun sekoittuvat tulehtuneet rotusuhteet.

Minnesotassa ammutulla Philando Castilella oli autossaan ase, jonka hän oli hankkinut laillisesti. Kun hän – tyttöystävänsä mukaan – tavoitteli hanskalokerossa olevaa lompakkoa ja ilmoitti hanskalokerossaan olevasta aseesta, poliisi avasi tulen.

Tämä herätti keskustelun siitä, onko perustuslain toinen lisäys vain valkoisia varten. Sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin, miksi asevapauksia lobbaava Kansallinen kivääriyhdistys NRA ei ole tullut puolustamaan Castilen oikeutta aseeseen.

Minnesotan kuvernööri Mark Dayton totesi, että Castile olisi elossa, ellei hänen ihonvärinsä olisi musta.

Kunkin ampumistapauksen yksityiskohdat ovat sekavat ja aina niistä ei saada selvyyttä edes tuomioistuimissa. Mutta varmaa on, että ampumisia ja joukkoampumisia on paljon enemmän kuin missään muussa kehittyneessä maassa.

Viime vuonna yksi eniten huomiota saaneista ampumisista oli neljätoista ihmishenkeä vaatinut ampuminen Kaliforniassa joulukuun alussa. Se oli kyseisen päivän toinen ja kuluneen vuoden 355. joukkoampuminen.

Joukkoampumiseksi tilastoidaan väkivallanteko, jossa kuolee ampuja mukaan lukien neljä ihmisiä tai enemmän.

Ampuma-aseiden aiheuttamia kuolemia on ollut jonkin verran yli tai alle 30 000:tta joka vuosi vuosikymmenien ajan. Luvussa ovat mukana tapot ja murhat, itsemurhat, onnettomuudet ja virkavallan aiheuttamat kuolemat.

Jos ottaa huomioon väestönkasvun, ampuma-aseiden takia kuolee nykyään vähemmän amerikkalaisia kuin esimerkiksi 1970-luvulla.

Toistaiseksi pahin ampuminen tapahtui kesäkuussa, kun ääri-islamistisen Isis-järjestön tukijaksi ilmoittautunut Omar Mateen surmasi 49 ihmistä homojen suosimassa floridalaisessa yökerhossa.

Mateen oli joutunut viranomaisten tarkkailuun jo pari vuotta aiemmin, mutta se ei estänyt häntä hankkimasta laillisesti aseita. Hän toteutti tekonsa helppokäyttöisellä puoliautomaattisella rynnäkkökiväärillä sekä puoliautomaattisella pistoolilla.

Mateenin tapaukseen sekoittui monta erilaista keskustelua, jotka leijailevat pitkin ja poikin Yhdysvaltain asekeskustelua. Oliko kyseessä enimmäkseen homoihin kohdistunut viharikos, Yhdysvaltain ja muslimimaiden sotien motivoima terroriteko vai mielenterveysongelmaisen ihmisen teko?

Sukulaisten ja muiden kertoman mukaan hän oli suuttunut homojen julkisesta suutelusta, kärsi mielialahäiriöstä ja vannoi kuuliaisuutta useille islamistiryhmille, jotka ovat toisilleen vihamielisiä.

Terrorismi on itse asiassa melko harvinainen motiivi Yhdysvalloissa sattuville väkivallanteoille. Marylandin yliopiston tilaston mukaan vuosina 1995–2005 Yhdysvalloissa tehtiin 510 erilaista terrori-iskua, joissa kuoli yhteensä 3 264 ihmistä.

Suurin osa kuolemista – noin 3 000 – sattui al-Qaida-järjestön terrori-iskussa syyskuussa 2001. Tarkasteluaikana oli kuusi vuotta, jolloin kukaan ei kuollut terrori-iskuissa.

Presidentti Barack Obaman odotettiin kiristävän Yhdysvaltain aselakeja merkittävästi sen jälkeen kun hän vannoi virkavalansa tammikuussa 2009. Reaktiona tälle hänen ensimmäisen virkavuotensa aikana Yhdysvaltain keräämät verot aseiden ja ammusten myynnistä kasvoivat lähes 50 prosentilla.

”Ihmiset pelkäävät ja ovat ehdottoman vakuuttuneita siitä, että on vain ajan kysymys, kun liittovaltio tulee ja yrittää riistää vapautemme”, totesi tennesseeläinen asekauppias Terry Holmes, jonka tapasin keväällä 2010.

Pekka Mykkänen / HS
HS tapasi vuonna 2010 Terry Holmesin, joka työskenteli Gun City USA -kaupassa Tennesseen pääkaupungissa Nashvillessä. Asekauppa oli huippuvilkasta kaupassa ja joka puolella Yhdysvaltoja sen jälkeen, kun aseiden vastaisena pidetty demokraatti Barack Obama valittiin presidentiksi marraskuussa 2008. Holmes menetti oikean kätensä Vietnamin sodassa 1971. Taustalla asekaupan työntekijä Joel Seneff.
HS tapasi vuonna 2010 Terry Holmesin, joka työskenteli Gun City USA -kaupassa Tennesseen pääkaupungissa Nashvillessä. Asekauppa oli huippuvilkasta kaupassa ja joka puolella Yhdysvaltoja sen jälkeen, kun aseiden vastaisena pidetty demokraatti Barack Obama valittiin presidentiksi marraskuussa 2008. Holmes menetti oikean kätensä Vietnamin sodassa 1971. Taustalla asekaupan työntekijä Joel Seneff.

Obama on yrittänyt kiristää aseiden saatavuutta, ja jonkinlaista edistystä on tilastoitu esimerkiksi aseiden ostajien taustojen tarkastuksissa. Ongelmana on, että moni saa aseensa ilman minkäänlaisia tarkastuksia vaikkapa asemessuilta.

Vuonna 2013 Yhdysvalloissa valmistettiin kaksi kertaa enemmän aseita – 10,9 miljoonaa – kuin Obaman virkakauden alussa. Aseista yli 96 prosenttia myytiin Yhdysvalloissa.

Mutta kaikki amerikkalaiset eivät suinkaan ole asehulluja, vaikka aseita on maassa yli 300 miljoonaa.

Vuonna 1975 joka toisessa kotitaloudessa oli ainakin yksi ase, nykyään ”vain” noin 30 prosentissa. Muutos selittyy esimerkiksi metsästysharrastuksen vähenemisellä.

Perjantaina Obama asettui tv-kameroiden eteen Puolan pääkaupungissa Varsovassa, jossa hän osallistuu sotilasliitto Naton huippukokoukseen. Hän vaikutti väsyneeltä ja ponnettomalta, kun hän kommentoi Dallasin iskuja:

”Kun ihmisillä on käytössään voimakkaita aseita, tällaiset hyökkäykset ovat yhä verisempiä. Tulevina päivinä meidän pitää käsitellä näitä realiteetteja.”

Kirjoittaja oli Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja Yhdysvalloissa vuosina 2006–2010.

Täysi kaaos Dallasin keskustassa – laukaukset kuuluvat silminnäkijävideolla
Täysi kaaos Dallasin keskustassa – laukaukset kuuluvat silminnäkijävideolla
Viisi poliisia kuoli, kun sala-ampujat avasivat tulen viranomaisia kohtaan Dallasin keskustassa Yhdysvalloissa. CNN:n saamasta videomateriaalista käyvät ilmi myös ampujien laukaukset. Kuva: CNN.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat