Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama arvosteli Puolan hanketta uudistaa perustuslakituomioistuinta

Lakimuutoksen myötä perustuslakituomioistuimen mahdollisuus arvioida uutta lainsäädäntöä vähenee.

Ulkomaat
 
JONATHAN ERNST / Reuters
Barack Obama Varsovassa perjantaina.
Barack Obama Varsovassa perjantaina. Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama arvosteli perjantaina Puolan hallituksen ajamaa oikeuslaitoksen uudistusta, jonka EU-komissio on sanonut aiheuttavan ”systemaattisen uhan” Puolan oikeusvaltiolle.

Obama kommentoi asiaa tavattuaan Puolan presidentin Andrzej Dudan Varsovassa. Obama on kaupungissa osallistuakseen sotilasliitto Naton huippukokoukseen.

Obama sanoi Puolan jo ottaneen huomioon joitakin Yhdysvaltain ja EU:n esittämiä ongelmakohtia uudistuksessa, mutta enemmän pitäisi vielä tehdä.

”Ilmaisin presidentti Dudalle huolemme tietyistä toimista ja Puolan perustuslakituomioistuimeen liittyvästä umpikujasta”, Obama sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Vakuutin meidän kunnioittavan Puolan itsemääräämisoikeutta ja tiedostan parlamentin käsittelevän lainsäädäntöä, mutta tehtävää on vielä”, Obama lisäsi.

EU ja Yhdysvallat ovat arvostelleet Puolan hallitusta suunnitelmasta uudistaa perustuslakituomioistuinta ja sitä määrittelevää lainsäädäntöä. Lakimuutoksen myötä perustuslakituomioistuimen mahdollisuus arvioida uutta lainsäädäntöä vähenee.

Hallitus on myös vaihtanut tuomioistuimen tuomareita.

Arvostelijoiden mukaan hallitus yrittää saada oikeuslaitosta hallintaansa, minkä hallitus kiistää.

EU on jo puuttunut asiaan niin kutsutun oikeusvaltiomekanismin avulla.

Perjantaina alkanut Naton huippukokous on tuonut koolle keskeisten Nato-maiden ja kumppanimaiden johtajia. Yksi keskeinen keskustelunaihe on ollut suhde Venäjään.

Esimerkiksi Ranskan presidentti Francois Hollande kommentoi ennen kokousta, että Venäjää on pidettävä kumppanina eikä uhkana, vaikka maa onkin esimerkiksi Ukrainan sodan yhteydessä syyllistynyt lännen tuomitsemaan voimankäyttöön.

Varsovaan saapunut Hollande sanoi AFP:n mukaan, ettei ole Naton tehtävä kertoa, millaiset suhteet Euroopan ja Venäjän välillä pitäisi olla.

”Ranskalle Venäjä ei ole vastustaja eikä uhka”, Hollande kertoi.

Reutersin mukaan Hollande, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat puhelimessa Ukrainan tilanteen ratkaisemispyrkimyksistä vain hetkeä ennen huippukokouksen alkua.

Kokouksen isäntämaan Puolan ulkoministeri Witold Waszczykowski puolestaan kommentoi ennen huippukokousta, että käytännöllinen yhteistyö Venäjän kanssa on toiveajattelua niin kauan kuin Venäjä jatkaa ”tunkeutumista” naapurimaihinsa.

Myös Suomesta huippukokoukseen osallistuu korkean tason edustajia, vaikka maa ei ole Naton jäsen. Presidentti Sauli Niinistö on perjantaina mukana Nato-maiden johtajien ja EU:n johdon yhteisellä työillallisella. Lauantaina hän osallistuu Afganistan-kokoukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat