Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Méxicossa jaettiin ilmaisia pillejä naisille – tarkoitus puuttua seksuaaliseen häirintään

Ahdistelu ja kouriminen on kaupungissa niin tavallista, että naisille on turvallisuussyistä esimerkiksi pinkkejä, naisten ajamia takseja.

Ulkomaat
 
HS–AFP
Edgard Garrido / Reuters
Naiset odottivat metrovaunua, joka on varattu vain naisille Méxicossa lokakuussa 2014.
Naiset odottivat metrovaunua, joka on varattu vain naisille Méxicossa lokakuussa 2014. Kuva: Edgard Garrido / Reuters

Meksikon pääkaupungissa Méxicossa viranomaiset ovat tällä viikolla jakaneet naisille noin 15 000 ilmaista muovipilliä. Kyse on viranomaisten kampanjasta, jolla on tarkoitus suojella seksuaalisesta häirinnästä, ahdistelusta ja kourinnasta kärsiviä naisia erityisesti kaupungin julkisessa liikenteessä.

Mukana kuljetettavalla pillillä on tarkoitus voida pyytää apua ahdistelutilanteissa.

Pillikampanjan vastaanotto ei ole ollut ainoastaan myönteinen. Kun kaupungin pormestari Miguel Ángel Mancera ilmoitti suunnitelmastaan toukokuussa, sosiaalisessa mediassa pilliä alettiin kutsua ”Manceran pilliksi”. Arvostelijoiden mukaan pilli jättää turvallisuuden naisten omiin käsiin, vaikka asiaan puuttuminen kuuluu viranomaisille.

Manceran itsensä mielestä myös pilleihin kohdistuva arvostelu auttaa lisäämään keskustelua seksuaalisesta häirinnästä.

Virallisten lukujen mukaan Méxicossa raportoitiin viime vuonna noin 1 800 julkisella paikalla tapahtunutta seksuaalisen häirinnän tapausta. Todellinen määrä voi olla huomattavasti korkeampi, sillä monet tapaukset jäävät ilmoittamatta.

Neljännes raportoiduista tapauksista tapahtui metrossa. Méxicon metroverkosto on erityisen pahamaineinen paikka naisille siitäkin huolimatta, että metroissa on vain naisille varattuja vaunuja. Naisia esimerkiksi kouritaan ja kosketellaan täpötäysissä metrovaunuissa.

Kaupungin viranomaisten mukaan tammi–maaliskuussa tapahtuneista tapauksista kolme neljäsosaa liittyy metromatkustamiseen.

Pillien jakamisen lisäksi Méxicossa on esimerkiksi pinkkejä takseja, joita ajavat naiskuljettajat. Lisäksi metroissa kulkee pinkkeihin liiveihin pukeutuneita viranomaisia, joiden tehtävänä on suojella naisia.

Katolilaisen ihmisoikeusjärjestön Católicas por el Derecho a Decidirin johtaja María Consuelo Mejía pitää seksuaalista häirintää vakavana ongelmana.

”Missä maailmassa me oikein elämme, kun meidän täytyy erottaa naiset miehistä metroissa, jotta heitä vastaan ei hyökättäisi?”

Mejía pitää pilliä yksistään hyödyttömänä mutta uskoo siihen ”täydentävänä toimenpiteenä”, joka kartuttaa tietoisuutta ongelmasta.

Oikaisu (HS 10.7.2016): Lauantaina 9. heinäkuuta kerrottiin, että Méxicossa on jaettu naisille 15000 ilmaista muovipilliä seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi. Jutun lähteenä oli uutistoimisto AFP, ei uutistoimisto Reuters, kuten jutussa virheellisesti väitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat