Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö toiveikkaana Naton huippukokouksessa: ”Venäjällä voi olla halua jännitteen purkamiseen”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää merkittävänä esimerkiksi sitä, että sekä Yhdysvaltain presidentti Barack Obama että Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat ilmoittaneet maiden tekevän uudenlaista yhteistyötä Syyrian kriisissä saadakseen kukistettua äärijärjestö Isisin.

Ulkomaat
 
Heikki Saukkomaa / lehtikuva
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen keskustelut Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi etenevät myönteiseen suuntaan.
Presidentti Sauli Niinistön mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen keskustelut Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi etenevät myönteiseen suuntaan. Kuva: Heikki Saukkomaa / lehtikuva

Varsova. Venäjän ja Yhdysvaltojen sekä Venäjän ja Naton suhteessa on merkkejä myös siitä, että Venäjällä voisi olla halua purkaa jännitettä, arvioi tasavallan presidentti Sauli Niinistö perjantaina Varsovassa, jossa hän osallistuu perjantaina ja lauantaina Naton huippukokoukseen.

Niinistö pitää merkittävänä esimerkiksi sitä, että sekä Yhdysvaltain presidentti Barack Obama että Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat ilmoittaneet maiden tekevän uudenlaista yhteistyötä Syyrian kriisissä saadakseen kukistettua äärijärjestö Isisin.

”Se oli merkittävä ilmoitus”, Niinistö sanoi. ”Syyrian kriisi on yhteinen. Jos yhdessä asiassa kyetään yhteistyöhön, se antaa toivoa, että päästään eteenpäin muuallakin.”

Niinistön mukaan myös Venäjän ja Yhdysvaltojen keskustelut Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi etenevät tavalla, jota voi pitää myönteisenä.

”Olen sitä mieltä, että tilanne on hieman aiempaa parempi. Mutta riittääkö se, on vaikea sanoa.”

Myös Niinistön omat tapaamiset Putinin kanssa kertovat samaa. Viime viikon tapaamisessa Kultarannassa Putin ei esimerkiksi ottanut esiin Naton toimia ja huippukokousta, Niinistö kertoi. ”Ehkä se on jossain määrin huomioarvoista.”

Naton huippukokouksessa tekemät päätökset esimerkiksi Puolaan ja Baltiaan tulevista Nato-joukoista eivät tietenkään tule kellekään yllätyksenä, Niinistö muistutti.

”Joukkojen määrä pysyy niissä rajoissa, joista Venäjän ja Naton välillä on sovittu.”

Suomeen Baltian uusilla Nato-joukoilla ei juuri ole vaikutusta, Niinistö sanoi.

”Päätös ei ole niin dramaattinen.”

Perjantaina Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tusk ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker antoivat yhteisen julkilausuman EU:n ja Naton yhteistyön tiivistämisestä.

Yhteistyö syvenee viidellä alueella, joista Niinistö nosti yhteistyön muodoista esiin hybridiuhkiin vastaamisen.

”Hybridisodankäynti on erityisesti sellainen alue, jossa on yhteinen intressi.”

EU:lla on Natoa enemmän valmiuksia vastata ei-sotilaallisiin hybridiuhkiin, Niinistö sanoi.

Varsovassa Niinistö osallistuu perjantai-iltana Nato-maiden johtajien ja EU:n johdon sekä Suomen, Ruotsin ja pian uuden Nato-jäsenen Montenegron yhteiselle työillalliselle Puolan presidentin palatsissa. Ennen työillallista Niinistö kertoi avaavansa omassa puheenvuorossaan ajatuksiaan Itämeren alueen tilanteen vakauttamisesta.

”Illallisen keskusteluaihe on nyt Venäjä, ja myös Ukrainan tilanne on varmasti esillä.”

HS:n analyysi Naton kahden raiteen Venäjä-linjasta: Rakentavaa suhdetta toivotaan, Puolaan ja Baltiaan neljä pataljoonaa sotilaita

Anna-Liina Kauhanen / HS
Presidentti Niinistö osallistuu perjantaina ja lauantaina Naton huippukokoukseen Varsovassa.
Presidentti Niinistö osallistuu perjantaina ja lauantaina Naton huippukokoukseen Varsovassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat