Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeri Timo Soini Baltian Nato-joukoista: ”Puheet sapelinkalistelusta mieltä vailla”

Nato-maat päättivät Varsovassa tuoda Puolaan ja Baltiaan yhteensä noin 4 000 Nato-maiden sotilasta.

Ulkomaat
 
Leif Rosas
Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Puolan ja Baltian Nato-joukot eivät juuri vaikuta Suomen asemaan.
Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Puolan ja Baltian Nato-joukot eivät juuri vaikuta Suomen asemaan. Kuva: Leif Rosas

Varsova. Ulkoministeri Timo Soini (ps) pitää merkittävänä, että Suomi on kutsuttu mukaan Naton huippukokouksen keskeisimpään poliittiseen keskusteluun, joka käydään perjantaina Nato-johtajien työillallisella. Mukaan on kutsuttu EU:n johto, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.

”Signaali on selkeä, meidät on haluttu tänne. Pidän tärkeänä, että Suomi on yhtenä Naton erityiskumppanina mukana”, Soini sanoi perjantaina Varsovassa ennen omaa ulkoministerien työillallistaan.

Soinin illalliskeskustelujen aiheena ovat samat teemat kuin päämiestenkin illallisella, Naton toimet ja turvallisuustilanne Naton itäisessä ja eteläisessä naapurustossa.

Nato-maat päättivät Varsovassa tuoda Puolaan ja Baltiaan yhteensä noin 4 000 Nato-maiden sotilasta. Päätös on Soinin mukaan poliittisesti ymmärrettävä ja varmasti tärkeä Baltian maille. Joukot ovat kuitenkin ennemminkin symbolinen ele, hän muistutti.

”Sellaiset puheet, että tässä jotain sapelia kalistellaan, on täysin mieltä vailla.”

Suomen asemaan Nato-joukot eivät juuri vaikuta, Soini arvioi.

”Se on Baltian ja Naton asia, Baltian maat ovat Naton turvatakuiden piirissä. Suomen osuus Itämeren alueen vakauttamisesta on pitää huolta omasta puolustuksesta ja suorituskyvyistä.”

Soini tapasi perjantaina Varsovassa muun muassa Kanadan ulkoministerin Stéphen Dionin. Kanada ottaa johtovaltiovastuun tulevista uusista Nato-joukoista.

”Kanada on ollut aktiivinen turvallisuuden tuottaja, joka suhtautuu Naton viidenteen artiklaan vakavasti ja on siksi mukana näissä asioissa.”

Tapaamisessaan Puolan ulkoministerin Witold Waszczykowskin kanssa Soini keskusteli myös Britannian EU-erosta. Brexit on noussut esiin myös monissa muissa Naton huippukokouksen keskusteluissa.

”Brexit on iso asia. Olemme Puolan kanssa samaa mieltä siitä, että nyt ei ole katkeruuden, kaunan tai pahan tahdon aika. Uskon, että Eurooppa ja Britannia pääsevät lopulta hyvään diiliin”, Soini sanoi.

”EU ja Britannia ovat ja tulevat olemaan toisilleen tärkeitä niin kauppapoliittisesti kuin turvallisuuspoliittisesti.”

Soini ei ottanut tapaamisessa esiin Puolan ja EU:n erimielisyyttä siitä, miten Puolan hallitus on puuttunut kahteen oikeusvaltion ydinarvoon, oikeuslaitoksen ja median riippumattomuuteen.

”Puola on itsenäinen valtio, ei ollut tarvetta ottaa esiin oikeusvaltioperiaatetta.”

Oikaisu 22:05: Timo Soini osallistui ulkoministerien illalliselle, ei puolustusministerien, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Ints Kalnins / Reuters
Nato-maat päättivät tuoda Puolaan ja Baltiaan yhteensä noin 4 000 sotilasta. Toukokuisessa kuvassa puolalaiset sotilaat osallistuvat Naton sotaharjoituksiin Latviassa.
Nato-maat päättivät tuoda Puolaan ja Baltiaan yhteensä noin 4 000 sotilasta. Toukokuisessa kuvassa puolalaiset sotilaat osallistuvat Naton sotaharjoituksiin Latviassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat