Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Slovakian nuori sukupolvi uskoo EU:hun – moni on jättänyt maan koulutusleikkausten vuoksi

Ulkomaat
 
Pekka Mykkänen / HS
Jakub Dušička suunnitteli Slovakian EU-puheenjohtajakaudelle visuaalisen ulkoasun.
Jakub Dušička suunnitteli Slovakian EU-puheenjohtajakaudelle visuaalisen ulkoasun. Kuva: Pekka Mykkänen / HS

Bratislava

Diakriittiset merkit eli tarkkeet. Niitä on hänen sukunimessäänkin ja ne kiehtovat Jakub Dušičkaa.

Tarkkeet ovat pieniä väkäsiä, joilla yleensä ilmaistaan eri kielissä kirjainten poikkeavaa ääntämystä. Niitä vääntelemällä Dušička on nyt 4 500 euroa rikkaampi visuaalisen viestinnän opiskelija.

Hän voitti keväällä kilpailun, jossa valittiin yli 200 ehdotuksen joukosta visuaalinen ulkoasu Slovakian puheenjohtajuuskaudelle Euroopan unionissa. Voittajatyö viestii nuoresta, uudistushaluisesta ja dynaamisesta eurooppalaismaasta.

Dušička suunnitteli slovakin kielen neljästä tarkkeesta yhdeksän emojia, jotka välittävät erilaisia tunnetiloja.

“Kolme merkeistä ilmaisee iloa, kolmessa tunnetila ei käy selvästi ilmi ja kolme ilmaisee surua tai pettymystä”, Dušička selittää maansa pääkaupungissa Bratislavassa.

Slovakian puheenjohtajuuskausi alkoi 1. heinäkuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vappuna 2004 unioniin liittynyt jäsenmaa järjestää EU-kokouksia ja puskee unionin agendaa eteenpäin.

Puheenjohtajuus sattuu hankalaan aikaan, sillä EU-maissa ovat tänään merkillisen vahvasti läsnä etenkin Dušičkan emojien mollivoittoiset tunnetilat. Britannian orastava ero vetää vakavaksi ja maahanmuuton aiheuttama riitaisuus synkeäksi.

Kun itsemurhaterroristit iskivät Brysselissä 22. maaliskuuta, Slovakian puheenjohtajuutta varten perustetulla verkkosivulla emoji vaihdettiin surumieliseksi.

Slovakiassakin riittää tunnetiloja. Maa on ottanut suuria kehitysloikkia sitten EU:hun liittymisen, siispä hymiö. Erittäin leveä hymy sille, että maan lähihistoria on ollut rauhanomainen.

Mutta Dušičkaa huolestuttaa korruptio, taloudellinen epätasa-arvo, muukalaispelko, äärioikeiston nousu, johtavien poliitikkojen hermostunut populismi ja uudistusten hitaus.

Moni slovakialaisnuori on pettynyt Slovakian koulutusleikkauksiin ja jättänyt maan kokonaan. Aivovuoto on suuri ogelma: Dušičkan lukioaikaisista kavereista lähes kaikki asuvat Tšekin pääkaupungissa Prahassa.

”Olen pettynyt politiikkaan. Ei ole ketään, jota haluaisin äänestää”, hän sanoo.

Mutta kun puhe kääntyy Euroopan unioniin ja Slovakian jäsenyyteen siinä, Dušičkan äänenpainot ovat niin positiivisia, että oikein säikähtää.

Eihän nyt ole muotia puhua EU:n iloista, niistä hymyilevistä hymiöistä!

Mutta niistä hän puhuu.

Dušičkalla ei ensinnäkään ole mitään muistikuvaa maasta nimeltä Tšekkoslovakia, johon hän syntyi vuonna 1992.

Se kun hajosi Slovakiaksi ja Tšekiksi hänen syntymäänsä seuranneena uutenavuonna – neljä vuotta sen jälkeen kun kommunismi oli romahtanut hänen vanhempiensa sukupolven ympäriltä.

Eikä hän oikein muista aikaa, jolloin Slovakia oli jotakin muuta kuin EU:n jäsenmaa. Mutta sen hän muistaa oikein tarkasti, kun Slovakia ryhtyi käyttämään euroja vuonna 2009. Vaihtokurssi oli 30,1260 korunaa jokaista euroa kohti. Ja mikä niitä oli vaihtaessa, sillä jälleen muuttui elämä astetta helpommaksi.

Dušičkan vanhempien pieni remonttifirma hyötyy EU:sta, koska saa tarvikkeensa halvalla naapurimaista. Hänen kemistiksi pyrkivä tyttöystävänsä opiskelee Erasmus-stipendillä Saksassa.

Dušičkalle Eurooppa on paikka, jossa voi pujahtaa huolettomasti maasta toiseen ilman passia: töiden, opintojen tai loman tarpeessa.

”Olen käynyt noin 10 tai 15 maassa. Kävin äskettäin Albaniassa. Ensi kerran pitkään aikaan jouduin rajatarkastukseen”, hän sanoo ja puistelee päätään omituiselle kokemukselle.

Noin-arvio reissuhistoriasta on paljonpuhuva. Ennen rautaesiripun romahdusta itäeurooppalaiset olivat yleensä matkanneet noin yhteen maahan.

Dušičkan sukupolvelle sotilassaappaiden uhkaava kopina savuisissa junanvaunuissa, Tšekkoslovakian miehitys ja kiivaat palopuheet marxismin hyödyistä ovat omituisia muistoja historiantunneilta ja vanhempien kertomuksista.

Nuoren opiskelijan on vaikea ymmärtää, mitä britit yrittävät saavuttaa EU:sta eroamalla. Myös Slovakiassa äärioikeisto on innostunut puuhaamaan maan eroa unionista.

”Minusta sellainen ei ole oikea tie”, Dušička sanoo.

Hän ei ymmärrä, että heitettäisiin menemään kaikki se, mikä helpottaa elämää ja vie Eurooppaa eteenpäin.

Mutta kai EU:ssa jotain huonoakin on?

”No ehkä jotain kummallisia sääntöjä, kuten se, että kurkut eivät saa olla käyriä.”

Tässäkin huomaa Dušičkan nuoruuden. Kurkkujen käyryyden määrittänyt EU-asetus kumottiin kahdeksan vuotta sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat