Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aboriginaalinainen sai odottaa 115 vuotta päästäkseen samaan asemaan valkoisten miespoliitikkojen kanssa

Tilastot tarjoavat murskaavaa luettavaa alkuperäisväestön syrjäytymisestä Australiassa, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Virve Kähkönen.

Ulkomaat
 
Virve Kähkönen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Joidenkin asioiden tapahtuminen vaatii hieman odottelua, toisiin menee yli vuosisata.

Näin kävi Australiassa, jossa ehti kulua 115 vuotta kansallisen parlamentin perustamisesta ennen kuin sen alahuoneeseen nousi ensimmäinen aboriginaalitaustainen nainen.

Tämä ihmetekoon yltänyt nainen on työväen puoluetta edustava Linda Burney, 59. Hän on koulutukseltaan opettaja, mutta ollut jo hyvän aikaa mukana Australian osavaltiopolitiikassa. Viikko sitten järjestettyjen parlamenttivaalien ääntenlaskenta on edelleen kesken, mutta Burney meni kirkkaasti läpi.

Voitonjuhlissa on hieman kitkerä maku. On nimittäin häpeällistä, kuinka kauan tuhannet lähinnä valkoiset miehet ovat ehtineet kuluttaa Australian edustajainhuoneen penkkejä, ennen kuin maan alkuperäisväestöön kuuluva nainen on nyt viimein pääsemässä samaan asemaan.

Aboriginaalien edustus ei ole ylipäätään ollut kummoista kansallisessa parlamentissa. Parlamentin 76-paikkaisessa ylähuoneessa senaatissa on ollut koko sen historian aikana viisi aboriginaalia. Heistä ensimmäinen, Neville Bonner, valittiin vuonna 1971, ja ensimmäinen ja ainoa naisedustaja Nova Peris vuonna 2013. Parlamentin 150-paikkaisessa alahuoneessa eli edustajainhuoneessa puolestaan on palvellut ennen Burneyta yksi aboriginaali, vuonna 2010 valittu Kenneth Wyatt.

Reilussa maailmassa alkuperäisväestölle kuuluisi kansallisessa parlamentissa laskelmien mukaan kuusi paikkaa, jos otetaan huomioon heidän osuutensa koko väestöstä.

24-miljoonaisesta väestöstä arviolta kolmella prosentilla virtaa suonissaan alkuperäisväestön verta.

Viikontakaisissa vaaleissa parlamenttiin pyrki ennätykselliset 13 alkuperäisväestön edustajaa. Arkoja toiveita siis on, että aboriginaalien näkyvyys ja vaikutusvalta Australian politiikassa hiljalleen kasvaa.

Helppoa se ei kuitenkaan ole, eikä varsinkaan naisille. Tilastot tarjoavat murskaavaa luettavaa alkuperäisväestön syrjäytymisestä. Työttömänä on useampi kuin joka viides, nuorista lähes kolmannes. Peruskoulun on käynyt loppuun vain joka neljäs. Maan vankiloissa istuvista vangeista joka neljäs on aboriginaali. Kuolema korjaa nuorempana kuin valtaväestöä, ja usein syynä on alkoholi. Terveysongelmat riivaavat.

Miesjohtoisessa aboriginaaliyhteisössä myös perheväkivalta on hälyttävä ongelma. Tilastojen mukaan aboriginaalinaisella on 35 kertaa suurempi todennäköisyys joutua sairaalaan perheväkivallan takia ja kymmenen kertaa suurempi todennäköisyys kuolla kumppaninsa käden kautta kuin valkoisella naisella. Usein naiset eivät uskalla raportoida väkivallasta poliisille, koska pelkäävät lastensa menettämistä.

Lasten viemisestä on ikäviä muistoja lähihistoriasta. Australia harjoitti vielä 1960-luvulla politiikkaa, jossa aboriginaalien lapsia vietiin vanhemmiltaan ja sijoitettiin valkoisten perheisiin. Uudella kansanedustajalla Linda Burneylla on tästä henkilökohtaista kokemusta. Valkoisen äidin ja aboriginaali-isän lapsi kasvoi tätinsä ja setänsä hoivissa. Lapsena hän ei tiennyt taustastaan ja tapasi isänsä vasta 28-vuotiaana. Samalla hän sai tietää sisaruksistaan.

”Kasvoimme 40 minuutin päässä toisistamme. Rasismin ja torjumisen kulttuuri 1950-luvulla oli niin määräävä”, Burney sanoi päästessään Uuden Etelä-Walesin osavaltion parlamenttiin vuonna 2003. Sielläkin hän uursi uraa ensimmäisenä aboriginaalinaisena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat