Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama palaa USA:han etuajassa Dallasin tapahtumien vuoksi – Poliisisurmat vaikuttavat republikaanien puoluekokouksen turvatoimiin

Obama käy alkuviikosta Dallasissa kaupungin pormestarin kutsumana. Republikaanit tiukentavat Clevelandissa pidettävän puoluekokouksensa turvatoimia poliisisurmien takia.

Ulkomaat
 
Obama: "Tällaisille iskuille ei ole mitään hyväksyttävää syytä"
Obama: "Tällaisille iskuille ei ole mitään hyväksyttävää syytä"
Obama tuomitsi Dallasin ampumiset Puolassa Naton huippukokouksessa pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Hän muistutti jälleen aseiden vaarallisuudesta ja sanoi, että myös tätä asiaa on syytä pohtia. Kuva: Reuters.

Euroopassa parhaillaan vieraileva Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aikoo palata kotimaahansa etuajassa Dallasin torstai-iltaisten poliisisurmien vuoksi, kertoo uutistoimisto AFP.

Dallasissa kuoli torstai-iltana viisi poliisia, kun sala-ampujat avasivat tulen kesken mielenosoituksen. Surmansa saanut tekijä kertoi aiemmin halunneensa tappaa valkoisia poliiseja, koska poliisit ovat surmanneet tällä viikolla mustia miehiä eri puolilla Yhdysvaltoja.

Valkoisesta talosta saadun tiedon mukaan Obama palaa Yhdysvaltoihin sunnuntai-iltana. Alun perin hänen piti jatkaa vierailuaan vielä maanantaina. Obama käy alkuviikosta Dallasissa kaupungin pormestarin Mike Rawlingsin kutsumana.

Presidentti Obama on parhaillaan Puolan Varsovassa kaksipäiväisessä Naton huippukokouksessa. Hän ehti jo perjantaina arvioida Dallasin tapahtumia ”häikäilemättömäksi, laskelmoiduksi ja halveksittavaksi hyökkäykseksi”.

Poliisisurmat saivat uutistoimisto Reutersin mukaan Clevelandin kaupungin poliisin perjantaina hiomaan suunnitelmiaan republikaanien tulevan puoluekokouksen turvatoimista. Reuters kertoo, että Clevelandissa on lisätty valvontaa ja tiedusteluoperaatioita.

Runsaan viikon päästä maanantaina alkavan nelipäiväisen puoluekokouksen merkittävin anti on republikaanien presidenttiehdokkaan virallinen nimittäminen. Ehdokkaaksi nimitetään lähes varmasti liikemies Donald Trump.

Monet asiantuntijat ovat tiettävästi jo aiemmin kyseenalaistaneet puoluekokouksen turvatoimien riittävyyden: Clevelandin poliisi on esimerkiksi vielä aivan kokouksen alla joutunut kouluttamaan henkilöstöään erityistehtäviin ja haalimaan täydennysjoukkoja myös muualta kuin maan muista poliisipiireistä.

Täydennystä tarvitaan, koska puoluekokouksen uskotaan houkuttelevan kaupunkiin noin 50 000 vierailijaa ja runsaasti mielenosoittajia.

Dallasin tapahtumat ovat vaikuttaneet poliisin toimintaan Clevelandin lisäksi ympäri Yhdysvaltoja.

Monissa kaupungeissa on käsketty poliiseja liikkumaan pareina. St. Louisissa poliisit joutuvat nyt käyttämään kaikissa operaatioissaan luotiliivejä, ja New Yorkissa on väliaikaisesti vedetty pois kaduilta apupoliisit, joilla ei ole käytössään muita aseita kuin pamppu.

Tuhannet ihmiset eri puolilla Yhdysvaltoja osoittivat Reutersin mukaan perjantaina mieltään mustiin kohdistunutta poliisin liiallista voimankäyttöä vastaan.

Mielenosoittajat tukkivat ajoväyliä New Yorkissa, Atlantassa ja Philadelphiassa. Myös San Franciscon ja Phoenixin mielenosoituksissa kerrotaan olleen runsaasti osallistujia.

Mielenosoituksissa ei tiettävästi ollut juuri loukkaantumisia tai pidätyksiä. Tosin Phoenixin poliisi käytti paprikasumutetta protestoijiin, joista osa oli heitellyt kiviä.

Näin Dallasin poliisipäällikkö ja pormestari kommentoivat ampumisia
Näin Dallasin poliisipäällikkö ja pormestari kommentoivat ampumisia
Dallasin poliisipäällikön David Brownin mukaan ampujia oli useampia ja he olivat sijoittuneet korkeille paikoille. Poliisi on pidättänyt ihmisiä teosta epäiltyinä. Kuva: CNN, Reuters.
Täysi kaaos Dallasin keskustassa – laukaukset kuuluvat silminnäkijävideolla
Täysi kaaos Dallasin keskustassa – laukaukset kuuluvat silminnäkijävideolla
Viisi poliisia kuoli, kun sala-ampujat avasivat tulen viranomaisia kohtaan Dallasin keskustassa Yhdysvalloissa. CNN:n saamasta videomateriaalista käyvät ilmi myös ampujien laukaukset. Kuva: CNN.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat