Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvallat ja Venäjä karkottivat toistensa diplomaatteja – suurvallat syyttävät toisiaan nujakasta Moskovan-lähetystön ovella

Venäjän mielestä Moskovassa Yhdysvaltojen lähetystöön pyrkinyt mies hyökkäsi FSB:lle työskennelleen vartijan kimppuun. Venäjän versiossa valtio karkotti kaksi CIA:n työntekijää.

Ulkomaat
 
Kuvakaappaus NTV :n videosta
Kuvakaappaus NTV :n videosta

Yhdysvallat on karkottanut kaksi venäläistä diplomaattia vastalauseena tapaukselle, jossa Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n työntekijäksi väitetty Yhdysvaltojen lähetystön poliisivartija hyökkäsi Yhdysvaltojen diplomaattistatuksella toimineen ihmisen kimppuun Moskovassa. Asiasta kertovat esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC ja uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja vahvisti perjantaina, että diplomaatit karkotettiin kesäkuun 17. päivä, yksitoista päivää hyökkäyksen jälkeen. Lauantaina Venäjän ulkoministeriö vastasi kertomalla karkottaneensa vastaavasti kaksi Yhdysvaltojen diplomaattia.

Tapaus sattui Yhdysvaltojen lähetystön ovella. Yhdysvaltojen edustajalta murtui kahakassa olkapää.

Kahakka tuli ilmi, kun yhdysvaltalaislehti Washington Post kertoi asiasta kesäkuun lopussa. Lehti piti tuolloin mahdollisena, että hyökkäyksen uhriksi joutunut yhdysvaltalaisdiplomaatti työskenteli Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:lle ja oli pakenemassa Venäjän tiedusteluvirkailijoita Yhdysvaltojen Moskovan-lähetystöön.

Juuri näin asia Venäjän ulkoministeriön mukaan olikin, kommentoi ministeriön tiedottaja Maria Zakharova heti seuraavana päivänä Moscow Timesin mukaan. Myös lauantaina Venäjän ulkoministeriö kertoi, että karkotetut Yhdysvaltojen kansalaiset työskentelivät CIA:lle. Toinen karkotetuista on mies, joka oli osallisena nujakkaan lähetystön ovella.

Kesäkuun lopussa tiedottaja Zakharova kuittasi miehen olkapään murtumisen tiedottaja kuittasi fantasiana.

”Epäilyttävän näköinen henkilö, joka oli vetänyt hatun kasvojensa peitoksi, kiirehti ulos taksista lähetystön ovelle. Vuorossa ollut poliisi halusi tarkistaa hänen henkilöllisyystodistuksensa”, Zakharova kertoi kesäkuun lopussa Moscow Timesin mukaan.

”Tämä tuntematon mies löi poliisia kyynärpäällä kasvoihin. Kahakan päätteeksi mies töni poliisin pois ja pakeni piiloon lähetystöön.”

Viime viikolla suuri venäläinen televisiokanava NTV julkaisi tapahtumasta heikkolaatuisen turvakameratallenteen, jonka voit katsoa artikkelin lopusta.

Tallenteen perusteella on hankalaa sanoa, onko miehellä kenties pipo. Tallenteelta näkyy, miten mies nousee taksista ja noin sekunnissa poliisi hyökkää vartiointikopista miehen kimppuun. Tallenteesta ei näy, että mies löisi poliisia kyynärpäällä.

NTV:n ohjelmassa juontaja kuitenkin kertoo, miten ”amerikkalainen vakooja hyökkäsi poliisin kimppuun”.

Venäläisdiplomaattien karkotukseen johtanut tapahtumaketju tuli ilmi kesäkuun lopulla pian sen jälkeen, kun Washington Post oli kertonut Venäjän yhdysvaltalaisdiplomaatteihin ja näiden perheisiin kohdistamasta häirinnästä heidän asemapaikoillaan sekä Venäjällä että useissa muissa Euroopan maissa.

Venäjän tiedustelupalvelun työntekijät seurasivat Yhdysvaltojen edellisen Moskovan-lähettilään Michael McFaulin lapsia kouluun. Yhdysvaltojen Venäjällä palvelleen sotilasasiamiehen koira tapettiin. Useiden diplomaattiautojen renkaita on puhkottu ja kodeissa vierailtu luvatta jättäen niihin merkkejä käynneistä.

Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan yhdysvaltalaisdiplomaatteja on häiriköity käytännössä katsoen jokaisessa Euroopan pääkaupungissa. Erityisen runsasta häirintä on Baltian maissa, Balkanilla ja Keski-Euroopassa.

Washington Postin mukaan ulkoministeri John Kerry oli ottanut asian puheeksi Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa ja vaatinut tätä puuttumaan häirintään.

Venäjän ulkoministeriö kommentoi tuolloin häirintää käsittelevää artikkelia syyttäen Yhdysvaltoja tahallisesta maiden välisten suhteiden rapauttamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat