Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gambia ja Tansania kieltämässä lapsiavioliitot

Molemmat maat yrittävät kitkeä laajalle levinnyttä ongelmaa. Gambiassa alaikäisistä tytöistä on tätä nykyä naimisissa noin 30 prosenttia ja Tansaniassa 37 prosenttia.

Ulkomaat
 

Tyttöjen aseman parani tällä viikolla kahdessa Afrikan maassa, kun Gambia ja Tansania ilmoittivat kieltävänsä lapsiavioliitot.

Molemmat maat yrittävät kitkeä laajalle levinnyttä ongelmaa. Gambiassa alaikäisistä tytöistä on tätä nykyä naimisissa noin 30 prosenttia ja Tansaniassa 37 prosenttia. Lisäksi Tansaniassa 15–19-vuotiaista 21 prosenttia on synnyttänyt, maan tilastolaitos kertoo.

Maailmanlaajuisesti vuosittain 15 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin.

Molemmissa maissa kiellon rikkojia uhkaa viranomaisten mukaan vastaisuudessa ankara rangaistus.

”Jokainen alle 18-vuotiaan tytön naiva viettää 20 vuotta vankilassa. Tytön vanhemmat viettävät 21 vuotta vankilassa. Jokainen, joka tietää asiasta mutta ei kerro siitä viranomaisille, saa 10 vuotta vankeutta”, Gambian itsevaltainen presidentti Yahya Jammeh sanoi keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan ilmoitettuaan kiellosta.

”Imaami ja hääseremonian johtajat päätyvät myös vankilaan. Jos haluatte tietää, puhunko totta, kokeilkaa huomenna”, hän jatkoi.

Jammeh määräsi samalla parlamentin säätämään asiasta lain ennen ensi viikon torstaina.

Tansaniassa puolestaan korkein oikeus totesi perjantaina, että alle 18-vuotiaiden avioliitot ovat laittomia.

Samalla se antoi hallitukselle tehtäväksi korjata asiaa koskevat lait vuoden sisällä. Aiemmin alin sallittu avioitumisikä on ollut pojilla 18 vuotta ja tytöillä 15. Tätä nuoremmat tytöt ovat voineet mennä naimisiin vanhempien tai oikeusistuimen luvalla.

Maan parlamentti sääti jo kesäkuussa lain, joka kielsi koulutyttöjen avioliitot. Lain rikkojia uhkaa 30 vuoden vankeus.

Kansalaisjärjestöt ovat jo pitkään vaatineet alaikäisten avioliittojen kieltämistä.

Nuorena solmittu avioliitto on tytöille usein terveysriski, sillä he joutuvat sen seurauksena usein synnyttämään hyvin nuorina. Thomson Reuters Foundationin mukaan lapsimorsiamet ovat usein heikossa asemassa, joten he altistuvat helpommin kotiväkivallalle, seksuaaliselle väkivallalle ja sukupuolitaudeille.

Lapsimorsiamet eivät myöskään usein päätä itse avioliitostaan tai puolisostaan.

Tansaniassa lapsimorsiamet myös joutuvat yleensä lopettamaan koulun kesken. Kouluilla on ollut tähän asti oikeus erottaa naimisiin menneet oppilaansa.

”Nuorina naimisiin pakotetuilta tytöiltä on viety vapaus tehdä tietoon perustuvia päätöksiä myöhemmässä elämässään”, tansanialaisen naistenoikeusjärjestön Tamwan johtaja Eda Sanga sanoi Thomson Reuters Foundationille.

Vaikka naisjärjestöt ovat iloinneet linjauksista, osa arvostelee keinovalikoimaa.

Gambialaisen Girls Agenda -järjestön edustajan Isatou Jengin mukaan vallanpitäjien pitäisi yrittää yhteistyön avulla saada ihmiset muuttamaan käsityksensä lapsiavioliitoista eikä uhata perheitä vankeudella.

”En usko vanhempien vangitsemisen olevan vastaus. Se voi johtaa kovaan vastustukseen ja kiellon sabotointiin”, hän sanoi Thomson Reuters Foundationille.

Monet muut aktivistit huomauttivat, että kyseessä on juurtunut käytäntö. Se jatkuu todennäköisesti salassa, ellei uskonnollisia johtajia saada ymmärtämään ja noudattamaan kieltoa.

Gambian 1,8 miljoonasta asukkaasta noin 95 prosenttia on muslimeja. Jammeh ilmoitti marraskuussa, ettei islam edellytä tyttöjen ympärileikkauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat