Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama Varsovassa: Naton liittolaisilla edessään enemmän samanaikaisia haasteita kuin koskaan

Obaman viimeisen Nato-huippukokouksen tiedotustilaisuutta hallitsi puhe viime päivien ampumisista Yhdysvalloissa.

Ulkomaat
 
Yhteenveto Naton Varsovan-huippukokouksen tunnelmista
Yhteenveto Naton Varsovan-huippukokouksen tunnelmista
Toimittaja Anna-Liina Kauhanen vetää yhteen Varsovasta Naton huippukokouksen päätöstunnelmat. Kuva: Reuters

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama lupasi tiedotustilaisuudessaan Naton huippukokouksessa Varsovassa, ettei Yhdysvaltojen sitoutuminen Euroopan puolustamiseen ja turvallisuuteen ”muutu koskaan”. Hänen mukaansa Naton liittolaiset eivät ole koskaan aiemmin kohdanneet yhtä aikaa niin monia haasteita kuin nyt.

Haasteilla Obama viittasi esimerkiksi Venäjän toimiin Ukrainassa, terrori-iskuihin eri puolilla maailmaa, pakolaiskriisiin ja Britannian EU-kansanäänestykseen.

Obaman mukaan Eurooppa voi luottaa Yhdysvaltoihin ”hyvinä ja huonoina aikoina”. Käytännön osoituksina tästä Obama nimesi esimerkiksi Nato-joukkojen lisäämisen Baltian maissa ja Puolassa, millä Obaman mukaan Nato osoittaa puolustavansa kaikkia liittolaisiaan.

Obama mainitsi myös viiden suuren Nato-maan, eli Yhdysvaltojen, Britannian, Saksan, Ranskan ja Italian vahvistaneen tukevansa Ukrainaa mutta vaativansa uudistuksia. Lisäksi hän kertoi Naton jatkavan Välimeren-operaatioiden tukemista pakolaiskriisin hillitsemiseksi.

Obama muistutti Nato-maita siitä, etteivät kaikki maat edelleenkään täytä Naton sopimia vaatimuksia puolustukseen käytettävästä prosenttiosuudesta kunkin maan bruttokansantuotteesta.

Kyseessä oli viimeinen kerta, kun Obama osallistuu Naton huippukokoukseen Yhdysvaltain presidenttinä.

Obama aloitti tiedotustilaisuutensa puhumalla tällä viikolla Yhdysvalloissa tapahtuneista ampumisista. Ampumiset olivat esillä myös valtaosassa toimittajien kysymyksistä.

Presidentti kertoi vierailevansa lähipäivinä Dallasissa, jossa useita poliiseja kuoli ja haavoittui kesken mielenosoituksen alkaneessa ampumisessa torstaina. Surmansa saanut tekijä kertoi aiemmin halunneensa tappaa valkoisia poliiseja, koska poliisit ovat surmanneet tällä viikolla mustia miehiä eri puolilla Yhdysvaltoja.

Obama korosti, ettei yhden yksilön toimien pidä antaa leimata koko ryhmää. Hänen mukaansa Yhdysvallat ei ole niin kahtiajakautunut kuin ampumisten jälkeen on annettu ymmärtää.

”Dallasissa hyökännyt häiriintynyt yksilö ei edusta mustia yhdysvaltalaisia sen enempää kuin Charlestonin ampuja edustaa valkoisia yhdysvaltalaisia tai Orlandon tai San Bernardinon ampujat yhdysvaltalaisia muslimeita”, hän totesi.

Yksi toimittajista kysyi Obamalta, miten tämä reagoi siihen, että presidentin on arvosteltu käyttäneen Dallasin tapahtumia aselakiuudistustensa ajamiseen. Obama huomautti, ettei aseasiaa voi sivuuttaa epärelevanttina ja toisti jo aiempien ampumistensa jälkeen esittämänsä huomautuksen siitä, että Yhdysvalloissa nähty aseväkivalta on pahempaa kuin missään muussa kehittyneessä maassa.

Obaman mukaan asioita ei voida korjata yhdessä yössä eikä jokaista yksittäistä häiriintynyttä tai hullua, viattomien haavoittamista suunnittelevaa yksilöä voida havaita ajoissa. Hän huomautti, että hyökkäyksiä voidaan kuitenkin vaikeuttaa.

Hän totesi, että Texasissa aseen kantaminen on laillista, joten mielenosoitukseen osallistujillakin saattoi olla hallussaan aseita.

”Kuvittele, että olet poliisi ja yrität selvittää, kuka sinua ampuu, kun ympärilläsi on aseita kantavia ihmisiä”, hän kuvaili.

Britannian EU-erosta eli brexitistä kysyttäessä Obama sanoi uskovansa, että Britannian hallitus aloittaa eroneuvottelut kansanäänestyksen lopputuloksen mukaisesti. Hän toivoi sekä Britannialta että EU:lta järkevyyttä neuvotteluissa niin, että sopimus hyödyttää molempia osapuolia.

Maahanmuutto oli yksi kansanäänestyksen yhteydessä eniten tunteita herättäneistä teemoista. Obama totesi maahanmuuton olleen Yhdysvaltojen etu sekä taloudellisesti että kulttuurisesti. Hän huomautti, että Yhdysvalloissa kaikki paitsi mantereen alkuperäisasukkaat ovat joka tapauksessa tulleet muualta.

Hän kiitti myös Saksan liittokansleria Angela Merkeliä ja muita sellaisia EU-johtajia, jotka ovat toivottaneet pakolaisia ja turvapaikanhakijoita tervetulleiksi.

Kysymyksen siitä, millaisen perinnön Obama uskoo jättävänsä pian päättyvän presidenttiytensä jälkeen, Obama halusi jättää historioitsijoille. Hän kuitenkin mainitsi toivovansa, että vaikka kaikki ongelmat eivät ole ratkenneet, muutos jatkuu hänen kautensa jälkeen.

”Maa ei muutu hetkessä, mutta me istutamme siemeniä. Ehkä joku päivä joku istuu istuttamamme puun varjossa.”

Perjantaina alkanut Naton huippukokous kokosi koolle keskeisten Nato-maiden ja kumppanimaiden johtajia. Yksi keskeinen keskustelunaihe oli suhde Venäjään.

Suomesta huippukokoukseen osallistui korkean tason edustajia, vaikka maa ei ole Naton jäsen. Presidentti Sauli Niinistö oli perjantaina mukana Nato-maiden johtajien ja EU:n johdon yhteisellä työillallisella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat