Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dallasin ampuja toimi yksin surmatöissään

Poliiseja vastaan on hyökätty viime päivinä Yhdysvalloissa muuallakin kuin Dallasissa

Ulkomaat
 
SHANNON STAPLETON / Reuters
Dallasin poliisilaitoksen eteen oli tuotu perjantaina kukkia surmattujen poliisien muistoksi.
Dallasin poliisilaitoksen eteen oli tuotu perjantaina kukkia surmattujen poliisien muistoksi. Kuva: SHANNON STAPLETON / Reuters
Tausta

Poliisi surmasi ampujan robotin viemällä räjähteellä

Viisi poliisia sai surmansa Dallasin keskustassa torstai-iltana, kun sala-ampuja avasi tulen kesken mielenosoituksen. Ampuja valitsi kohteikseen vain poliiseja. Lisäksi seitsemän poliisia ja kaksi siviiliä loukkaantui.

Ampuminen alkoi, kun sadat ihmiset olivat kokoontuneet osoittamaan mieltään poliisiväkivaltaa vastaan. Pääepäilty Micah Johnson kertoi halunneensa tappaa valkoisia poliiseja sen jälkeen, kun poliisit olivat surmanneet tällä viikolla mustia miehiä eri puolilla Yhdysvaltoja.

Pääepäilty kertoi motiiveistaan poliisin neuvottelijoille torstai-iltana poliisin saarrettua hänet parkkihalliin, Dallasin poliisipäällikkö David Brown sanoi perjantaina. Epäilty ei kuitenkaan halunnut antautua, vaan alkoi neuvottelujen päätteeksi ampua uudestaan häntä saartaneita poliiseja.

Sen jälkeen poliisi tappoi 25-vuotiaan miehen pomminpurkurobotin paikalle viemällä räjähteellä, uutiskanava CNN kertoo. Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun poliisi tappoi ihmisen Yhdysvalloissa robotin avulla.

Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Jeh Johnson kertoi varhain lauantaina Suomen aikaa, että Dallasin poliisisurmien takana ollut ampuja Micah Johnson, 25, vaikuttaa toimineen yksin.

Asiasta ei kuitenkaan ole vielä varmuutta. Texasin kuvernööri Greg Abbott kommentoi Reutersille, että on tärkeää selvittää, osallistuiko hyökkäyksen suunnitteluun muita ihmisiä.

Mustaihoinen Johnson, jonka poliisi surmasi perjantaina, oli Afganistanissa palvellut entinen sotilas ilman rikosrekisteriä.

Poliisi on löytänyt Johnsonin Dallasin esikaupungissa sijaitsevasta kodistaan kiväärejä, ammuksia, luotiliivejä ja pommien valmistamiseen soveltuvaa materiaalia. Viranomaisten mukaan hänellä ei ollut kytköksiä kotimaisiin tai ulkomaalaisiin terroristijärjestöihin.

Johnsonin Facebook-sivu antaa ymmärtää hänen olleen kiinnostunut useista mustaa nationalismia kannattavista järjestöistä, joista osa on määritelty Yhdysvalloissa ”viharyhmiksi”, kertoo AFP.

Dallasin poliisisurmien lisäksi Yhdysvalloissa on paljastunut kolme muuta viime päivinä poliiseihin kohdistunutta hyökkäystä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Motiivina arvellaan olleen Dallasin tavoin vastaisku poliisin voimankäyttöön mustia kansalaisia kohtaan.

Perjantaina Georgian Valdostassa ammuttiin poliisia, joka oli hälytetty tutkimaan autoon murtautumista. Poliisi sai osuman vatsaansa, vaikka hänellä oli suojaliivi. Epäilty haavoittui poliisin ammuttua häntä.

Torstaina Tennesseessä 37-vuotias mies ampui kohti hotellia ja ajautui paettuaan tulitaisteluun poliisin kanssa valtatiellä. Poliisi sai laukaustenvaihdossa lievän osuman jalkaansa.

Samana päivänä Missourin Ballwinissa poliisin kerrotaan saaneen luodista osuman niskaansa, kun liikenteessä pysäytetty autoilija alkoi ammuskella käsiaseella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat