Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisu auttaa pettyneitä suomalaisia Britanniassa – brexit tuli järkytyksenä

Vihapuhe on tullut Britanniassa asuvien suomalaistenkin lähipiiriin. Periksi ei silti anneta.

Ulkomaat
 
Peter van den Berg
Lontoossa asuva Jenni Barry kertoo tunnelman muuttuneen Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen. Lapset eivät tätä onneksi huomaa. Daniel Barry, 3, ja Freya Barry, 5, ovat kasvaneet Britanniassa.
Lontoossa asuva Jenni Barry kertoo tunnelman muuttuneen Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen. Lapset eivät tätä onneksi huomaa. Daniel Barry, 3, ja Freya Barry, 5, ovat kasvaneet Britanniassa. Kuva: Peter van den Berg
Fakta

Mikään ei muutu toistaiseksi

 Britannian EU-äänestyksen tulos ei vaikuta ainakaan vielä suomalaisten ja muiden EU-kansalaisten asemaan Britanniassa.

 Eroneuvotteluissa selviää, miten EU-kansalaisten oikeus tulla ja asua Britanniassa järjestetään. Vastavuoroisesti sovitaan brittien oikeuksista EU-maissa.

 Monet brittipoliitikot ovat sanoneet, että Britanniassa jo asuvia EU-kansalaisia ei heitetä ulos.

Lontoo

Britanniassa asutut 15 vuotta eivät ole heikentäneet Jenni Barryn suomalaista sisua. Kun Britannian EU-kansanäänestystulos selvisi, Barry laittoi heti viestiä vaalipiirinsä kansanedustajalle, jotta parlamentti estäisi Britannian EU-eron.

”Olen yrittänyt rohkaista kavereitakin tekemään niin”, hän kertoo.

Brittiäänestäjien kallistuminen brexitin eli EU-eron puolelle on ollut Barrylle järkytys. Hän uskoo, että tulokseen vaikuttivat brexit-kampanjan kertomat valheet ja brittien kyllästyminen maahanmuuttoon.

Rahoitusalalla työskentelevä Barry ei ole kokenut Britanniassa aiemmin ennakkoluuloja. Hän on aina tuntenut kuuluvansa joukkoon, kun on tehnyt brittien tavoin kovasti töitä ja maksanut veronsa. Sosiaalitukia ei ole pyydetty tai tarvittu. Äänestyksen jälkeen tunnelma tuntuu kuitenkin muuttuneen.

Barryn suomalainen au pair oli äskettäin leikkipuistossa perheen 3-vuotiaan pojan kanssa. He puhuivat suomea. Paikalle osui keski-ikäinen brittipariskunta, joka rupesi osoittelemaan heitä sormella ja nimittelemään ulkomaalaisiksi.

”Onneksi lapsi ei tajunnut mitään.”

Välikohtaus oli kuitenkin ikävä au pairille, joka on ollut Lontoossa vasta parisen kuukautta.

Barrylla on englantilainen aviomies ja pojan lisäksi 5-vuotias tytär. Muutto Suomeen ei houkuta, vaikka lasten kasvattaminen voisi olla helpompaa.

”Mieheni pitää kyllä Suomen heinäkuusta. Kuuden kuukauden talvi voisi olla vaikeampi.”

Barryn tuttavapiiriin kuuluu useita Britanniassa asuvia EU-kansalaisia, jotka ovat huomanneet lisääntyneen ulkomaalaisvastaisuuden.

Saksaa pojalleen kaupassa puhuneelta saksalaisäidiltä on tiedusteltu, milloin he pakkaavat laukkunsa ja lähtevät ”kotiin”. Liettualaistuttava on saanut kuulla ikäviä asioita pelkästään siksi, että tulee Itä-Euroopasta.

Britanniassa asuvien suomalaisten huoli tulevaisuudesta näkyy myös sosiaalisessa mediassa. Moni on huolissaan oikeudestaan jäädä maahan, jos EU-ero toteutuu.

”En usko, että kansanäänestyksen tulos peruuntuu. Toivon vain, että tulevissa neuvotteluissa saadaan järkevä päätös täällä asuvien ulkomaalaisten kannalta”, sanoo Barry.

Hänellä on vain Suomen passi. Muulle ei ole ollut tarvetta. Onko suunnitelmissa hakea Britannian kansalaisuutta?

”Katsotaan, kunhan tomu ensin laskeutuu.”

Samoilla linjoilla on Cambridgessa asuva tutkijatohtori Ulla Sovio.

”Hakeminen olisi kamala paperisota. Mutta katsotaan nyt, miten tilanne kehittyy.”

Sovio on väitellyt Lontoon Imperial Collegesta. Hänen alaansa ovat epidemiologia ja biostatistiikka. Hänestä Britannian päätös EU-erosta on vakava isku tiedemaailmalle. Kansainvälinen verkostoituminen ja rahoitus ovat tutkijoille elinehto.

”Yhteistyö voi hankaloitua, vaikka Cambridgen yliopisto onkin vain osittain EU-rahoituksessa.”

Cambridgen alue äänesti EU-jäsenyyden puolesta, ja ero tuli šokkina tutkijoille. Yliopiston rehtori rauhoitteli henkilökuntaa sähköpostilla.

Sovio on jo allekirjoittanut parikin vetoomusta uuden kansanäänestyksen ja EU-maiden kansalaisten oikeuksien puolesta. Britannian hallitus hylkäsi lauantaina virallisesti yli neljä miljoonaa allekirjoitusta keränneen verkkovetoomuksen uudesta kansanäänestyksestä.

Suomeen Sovio ei ole lähdössä ainakaan vielä. Britanniassa pitävät tutkimustyö, brittiläinen aviomies ja äskettäin ostettu talo.

Vihapuhetta Sovio ei ole itse kokenut. Cambridgessa ulkomaalaisia on paljon, ja asenteet ovat sallivia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat