Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rouva Euroopan kysyntä kasvaa – Angela Merkeliä huhutaan johtamaan brexit-neuvotteluita

Ulkomaat
 
Hannibal Hanschke / Reuters
Saksan liittokansleri Angela Merkel (oik.) ja varaliittokansleri Sigmar Gabriel ovat eri linjoilla siitä, miten reagoida brittien kansanäänestykseen.
Saksan liittokansleri Angela Merkel (oik.) ja varaliittokansleri Sigmar Gabriel ovat eri linjoilla siitä, miten reagoida brittien kansanäänestykseen. Kuva: Hannibal Hanschke / Reuters

Korkeissa, betoniseinäisissä huoneissa Saksan liittokanslerinvirastossa on kaksi viime viikkoa istuttu puhelimessa. Mitä nyt tehdään, miten brittien kanssa nyt neuvotellaan, on pohdittu lukemattomissa puheluissa, joita on soiteltu pitkin poikin Eurooppaa.

Kaksi viikkoa sitten brexit-äänestyksen tulos oli Berliinin ministeriöissä, kanslerinvirastossa ja myös liittopäivillä šokki. Käytävillä ja lounaspöydissä oli puhuttu ”näppituntumasta”, jonka mukaan britit olisivat loppujen lopuksi käytännön kansaa ja päättäisivät jäädä Euroopan unioniin. Tämä tunne petti.

Kansanäänestyksen tulos oli 51,9 prosenttia lähtemisen puolesta ja se oli Berliinin hallintokortteleissa järkytys.

Vaikka Saksan linja Euroopan tulevaisuudesta ja brexit-neuvottelutaktiikasta on kaikkea muuta kuin yhtenäinen ja valmis, on Saksan liittokansleria Angela Merkeliä huhuttu jo monesta ilmansuunnasta johtamaan neuvotteluita.

Lisäksi Merkelin kannatus on samaan aikaan noussut saksalaisäänestäjien keskuudessa nopeasti 50 prosentista 59 prosenttiin. Tuoreimman kyselyn julkaisi Saksan yleisradioyhtiö ARD torstaina.

Tilannetta ei myöskään varsinaisesti helpota monien jäsenmaiden epäilys siitä, ettei EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ole tehtäviensä tasalla.

Brexit-tuloksen vavistelemana perjantai-aamuna kaksi viikkoa sitten Berliinissä Saksan ulkopolitiikan seura (DGAP) järjesti kommenttiaamiaisen tuloksesta. Sali oli tupaten täynnä ja tunnelma kuin kriisipalaverista.

”Olen briteille vihainen, mutta Euroopassa täytyy nyt tehdä muutoksia, joilla näytetään unionin järki kansalaisille", vuodatti saksalainen kristillisdemokraatti Elmar Brok kahvikupin ääressä. Hän on Brysselissä europarlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.

Kahden viikon aikana on käynyt ilmi, että Saksan hallituksen linja sen suhteen, kuinka Euroopan unionin olisi nyt syytä edetä, on jakaantunut kolmeen.

Kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien suuren koalition yhteisen strategian muodostaminen on vielä täysin kesken. Eikä se ole helppoa, sillä neuvotteluiden alku brittien kanssa on osumassa Saksan omaan liittopäivävaalivuoteen 2017.

Ensinnäkin on Merkelin linja, jonka mukaan nyt on odotettava brittien seuraavaa siirtoa. Merkelille on tyypillistä, että hän haluaa pitää oman linjansa auki, kunnes on nähnyt millaisilla korteilla muut pelaavat. Vasta sitten hän alkaa hamuilla jokereita jakkunsa hihoista.

Äänekkäämpiä ovat olleet Saksan sosiaalidemokraatit. Ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin johdolla ulkoministeriön virkamiehet olivat valmistautuneet jopa parin kuukauden ajan ranskalaisten kollegoidensa kanssa brexit-vaihtoehtoon. Myös Ranskan ulkoministeri on demari, Jean-Marc Ayrault.

Saksalais-ranskalaisella demariakselilla on viesti: Euroopasta on tultava solidaarisempi ja yhtenäisempi. Tätä vahvistivat Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz ja Saksan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, talousministeri Sigmar Gabriel, kun he julkaisivat kymmenen kohdan ohjelmansa unionin ”uudelleen perustamiseksi”.

Ohjelmassa puhutaan muun muassa EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen perinpohjaisesta uudistamista. Demarijohtajat vaativat lisää joustavuutta sen sääntöihin taloudellisen taantuman aikoina ja ylipäätään lisää investointeja. Näin he myös flirttailevat unionin eteläisen linjan edustajien kuten Ranskan ja Italian kanssa – joiden johdossa ovat parhaillaan sosiaalidemokraatit.

Tätä taas ei aivan helpolla hallituskumppani Merkelin puoluetoveri, valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble niele.

Schäuble on juuri esitellyt vuodelle 2017 Saksan budjetin, jossa ei oteta lainkaan uutta velkaa. Se on jo kolmas ”mustan nollan” budjetti peräkkäin. Brexit-äänestyksen jälkeen valtiovarainministeri korosti, että EU-maiden on alettava todella pitää omista säännöistään kiinni. Ja se pitää Schäublen mukaan hyväksyä, että Eurooppa ei vain kykene enempään integraatioon juuri nyt.

Hän ei voisi juuri olla kauempana sosiaalidemokraattien visioista.

”Sosiaalidemokraattista puoluetta revitään kahteen suuntaan. Se kamppailee valtiomiestason Eurooppa-näkemyksen ja sen välillä, mitä tavalliset ihmiset EU:sta ajattelevat”, sanoo Eurooppa-politiikan tutkija Nicolai von Ondarza kansainvälisen politiikan SWP-tutkimussäätiöstä.

Hän näkee Saksan sosiaalidemokraattien brexit-linjan jatkumona kehitykselle, joka on ollut käynnissä viime vuosina eurokriisin takia.

Von Ondarza muistuttaa, että demareiden huolta lisää se, ettei Britannian Labour pystynyt lainkaan vakuuttamaan perinteisiä työväenluokan äänestäjiään siitä, että EU:ssa kannattaisi pysyä. Ensi vuoden vaaleissa perinteisten puolueiden ääniä uhkaa Saksassa viedä oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue.

Briteillä voi olla syyskuun alussa toimintakykyinen hallitus ja ehkä pääministerinä Theresa May.

Todennäköisesti he käyttävät niin paljon aikaa kuin mahdollista oman taktiikkansa muodostamiseen. Saksassa valmistaudutaan siihen, että brittien taktiikan punonta kestää vuoden 2016 ja varsinaisiin eroneuvotteluihin päästään vuodenvaihteessa tai ensi vuoden alkupuolella.

Ne voivat sitten kestää vuosia, ja siinä välissä Euroopassa ehditään käydä monet muutkin kuin Saksan liittopäivävaalit.

Yhden asian Saksan hallitus ja Euroopan johtajat ovat ilmoittaneet varsin yksiäänisesti: mitään epävirallisia neuvotteluja ei aloiteta ennen Britannian jättämää virallista eroanomusta.

”Tästä tulee Saksalle erittäin suuri testi. Britit hakeutuvat aivan varmasti yhteyksiin nimenomaan suurten jäsenmaiden, etusijassa Saksan kanssa. He tulevat vielä moneen otteeseen testaamaan, pitääkö se linja, jonka mukaan neuvotteluasemia ei ennen EU:n yhteisiä neuvonpitoja aleta etsiä”, arvioi Nicolai von Ondarza.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat