Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konservatiivit julistautuivat vaalivoittajiksi Australiassa

Julistus päätti useita päiviä kestäneen epävarmuuden siitä, millainen hallitus maahan on tulossa.

Ulkomaat
 
HS–AFP–Reuters
DAVID GRAY / Reuters
Malcolm Turnbull jatkaa Australian pääministerinä. Kuva heinäkuun alusta.
Malcolm Turnbull jatkaa Australian pääministerinä. Kuva heinäkuun alusta. Kuva: DAVID GRAY / Reuters

Australian pääministeri Malcolm Turnbull julisti sunnuntaina johtamansa konservatiivisen liberaalipuolueen parlamenttivaalien voittajaksi. Myös pääoppositiopuolue Laborin johtaja Bill Shorten on ilmoittanut puolueensa hävinneen vaaleissa.

Ennenaikaiset vaalit järjestettiin heinäkuun ensimmäisenä lauantaina, ja pitkittynyt ääntenlaskenta on kestänyt jo kahdeksan päivää. Maa on ollut epävarmuuden tilassa, koska kahden suurimman puolueen välinen kilpailu oli erittäin tiukka.

Turnbullin johtaman koalition odotetaan saavan enemmistön maan 150-paikkaisesta edustajainhuoneesta. Todennäköisestä enemmistöhallituksesta huolimatta pääministeri saattaa joutua turvautumaan useisiin itsenäisiin kansanedustajiin saadakseen lakimuutoksia läpi alahuoneessa. Tämä on herättänyt epäilyjä hallituksen pitkäaikaisesta toimintakyvystä.

Laborin Shorten ilmoitti sunnuntain puheessaan, että Labor haluaa tehdä työskentelystä hallituksen kanssa sujuvaa.

Vaalilautakunta laskee edelleen ääniä. Sekä Turnbull että Shorten ovat sanoneet kannattavansa selvitystä sähköisen äänestämisen järjestämisestä.

”Aion kirjoittaa Turnbullille ja sanoa, että me olemme aikuinen demokratia. Ei pitäisi kestää kahdeksaa päivää selvittää, kuka on voittanut ja kuka on hävinnyt”, Shorten totesi.

Australiassa on vuoden 2013 jälkeen ollut jo neljä eri pääministeriä. Turnbull syrjäytti edellisen pääministerin Tony Abbottin viime syyskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat