Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyriassa surmatun amerikkalaistoimittajan sukulaiset haastamassa diktaattori al-Assadin oikeuteen sotarikoksesta

Syyriassa kuolleen sotatoimittajan sukulaiset ovat haastamassa diktaattori Bashar al-Assadin ja tämän lähipiiriä oikeuteen. He aikovat osoittaa, että siviilien ja journalistien surmaaminen on ollut suunniteltua.

Ulkomaat
 
Zohra Bensemra / Reuters
Marie Colvin poseerasi kesäkuussa 2011 Misratassa libyalaisten kapinallisten kanssa.
Marie Colvin poseerasi kesäkuussa 2011 Misratassa libyalaisten kapinallisten kanssa. Kuva: Zohra Bensemra / Reuters

Syyriassa kuolleen sotatoimittaja Marie Colvinin sukulaiset, etunenässä sisar Cathleen Colvin, yrittävät haastaa Syyrian diktaattori Bashar al-Assadin ja tämän hallinnon oikeuteen sotarikoksena tehdystä kuolemantuottamuksesta.

Brittilehti Sunday Timesille työskennellyt yhdysvaltalainen journalisti Colvin ja ranskalainen valokuvaaja Rémi Ochlik saivat surmansa helmikuussa 2012 Homsin Baba Amrin kaupunginosaan tehdyissä pommituksissa.

Colvinin sisko Cathleen ja muut sukulaiset ovat nostaneet kanteen al-Assadia, tämän veljeä ja seitsemää muuta Syyrian hallinnon edustajaa vastaan. He syyttävät näitä järjestelmällisistä pyrkimyksistä kartoittaa opposition kansalaisjournalisteja ja -aktivisteja, jotta voisivat tappaa heidät.

Lauantaina julkaistussa kanteessa kuvaillaan piinallisen tarkasti Colvinin ja Ochlikin kuolemaan johtaneet vaiheet. Syyrian hallinto pyrki vuodesta 2011 alkaen sensuroimaan kansainväliseen median saamaa informaatiota siviileihin kohdistuvista sotilaallisista toimenpiteistä.

Colvin saapui kansalaisjournalistien perustamaan lehdistökeskukseen Baba Amriin helmikuun puolivälissä. Lehdistökeskuksen sijainti oli kanteen mukaan Syyrian hallinnon, hallinnolle uskollisen armeijan sekä puolisotilaallisten joukkojen tiedossa ja sen tuhoamista oli suunniteltu jo pidempään.

Kanteen mukaan helmikuussa 2012 oli selvää, että Syyrian hallinnon sotilastiedustelun signaalitiedusteluyksikkö numero 261 tarkkaili paitsi kansalaisjournalistien, myös ulkomaisten toimittajien puhelin- ja viestiliikennettä. Esimerkiksi Marie Colvinin oman satelliittipuhelimen toimintaa häirittiin välillä teknisesti.

Kuolemaansa edeltäneenä iltana Colvin poistui Homsista Syyrian ja Libanonin rajalle antamaan uutiskanava CNN:lle ja BBC:lle suoriin lähetyksiin raportit tuoreista siviilien pommituksista Homsissa. Colvin kuitenkin päätti palata takaisin Homsiin tehdäkseen vielä yhden artikkelin.

Stefan Wermuth / Reuters
Toukokuussa 2012 mies piteli Marie Colvinin kuvaa Lontoossa St. Martinin ulkopuolella journalistille pidetyn muistojumalanpalveluksen jälkeen.
Toukokuussa 2012 mies piteli Marie Colvinin kuvaa Lontoossa St. Martinin ulkopuolella journalistille pidetyn muistojumalanpalveluksen jälkeen.

Colvin ja paikalliset kansalaisjournalistit olivat kuulleet huhuja siitä, että Baba Amrin lehdistökeskukseen aiotaan iskeä. Colvin oli nähnyt useita tarkka-ampujia lähitalojen katoilla.

Colvin ja hänen valokuvaajansa aikoivat lähteä Homsista seuraavana päivänä. Illan ja yön aikana Syyrian signaalitiedustelu sai vahvistettua Colvinin ja muutaman muun ulkomaisen toimittajan sijainnin.

Aamulla lehdistökeskuksen ympärille suunnattiin ohjustulta. Colvin ja vasta edellisenä iltana saapunut Rémi Ochlick juoksivat lehdistökeskuksen ovelle, jolloin ovensuulle suunnattu kranaatti surmasi heidät. Useita ulkomaisia toimittajia haavoittui kranaatinsirpaleista. Lehdistökeskuksesta ulos kadulle päässeitä kohti suunnattiin pian tykistötulta.

Colvinin sukulaisten mukaan iskun valmistelussa avustaneiden puolisotilaallisten shabiha-joukkojen komentaja sai kolme päivää iskun jälkeen Bashar al-Assadin pikkuveljeltä Maher al-Assadilta mustan luksusauton kiitokseksi toimittajien surmaamisesta. Kenraali Maher al-Assad oli tuolloin Syyrian armeijan neljännen panssaridivisioonan komentaja.

Oikeusjutusta ensimmäisenä kertoneen New York Timesin mukaan Marie Colvinin sisar on selvittänyt asiaa viimeiset kolme vuotta.

”En ole ainoa, joka on menettänyt sisarensa”, Cathleen Colvin sanoi New York Timesille.

”Toivon, että tekijät saadaan oikeuteen sotarikoksistaan. Toivon, että tämä olisi ensimmäinen askel.”

Sotarikoksista säädetään niin kutsutuissa Geneven sopimuksissa. Niistä neljännen sopimuksen mukaan siviilejä tulee suojella sodassa. Colvin oli siviili, kuten useat muutkin Baba Amrissa, jonka välittömässä läheisyydessä ei ollut sotilaskohteita.

Kansainvälisen toimittajajärjestö CPJ:n mukaan Syyriassa on vuosina 1992–2016 surmattu 108 toimittajaa.

Koko Lähi-Itää ravistelleesta arabikeväästä vuonna 2011 käynnistyneessä sisällissodassa on syyrialaisen ajatushautomo SCPR:n mukaan kuollut jo lähes puoli miljoonaa ihmistä.

Shannon Stapleton / Reuters
Marie Colvinin hautajaiset pidettiin maaliskuussa 2012 Oyster Bayssa New Yorkissa.
Marie Colvinin hautajaiset pidettiin maaliskuussa 2012 Oyster Bayssa New Yorkissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat