Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä haluaa Natolta selvityksen Sauli Niinistön lentoturvallisuusesityksestä: ”Nato keskittää voimansa olematonta idän uhkaa vastaan”

Venäjän ulkoministeriö edellyttää, että Natolla on perusteltu näkemys lentoturvallisuuden parantamisesta Itämerellä. Asia tuodaan esiin Venäjän ja Naton kokouksessa ensi viikolla.

Ulkomaat
 
Yhteenveto Naton Varsovan-huippukokouksen tunnelmista
Yhteenveto Naton Varsovan-huippukokouksen tunnelmista
Toimittaja Anna-Liina Kauhanen vetää yhteen Varsovasta Naton huippukokouksen päätöstunnelmat. Kuva: Reuters

Venäjä odottaa Natolta selvitystä Suomen presidentti Sauli Niinistön esittämästä suunnitelmasta parantaa lentoturvallisuutta Baltiassa. Asiasta kertoo Venäjän ulkoministeriö tiedotteessaan. Venäjä aikoo edellyttää Naton kantta asiaan Naton ja Venäjän välisen neuvoston kokouksessa tulevana keskiviikkona.

Presidentti Niinistö esitti reilu viikko sitten Kultarannassa Venäjän presidentti Vladimir Putinille toiveen, että Venäjän suorittamilla lennoilla Itämeren alueella pidettäisiin päällä tutkatoistimet eli transponderit. Asiasta keskusteltiin myös Naton huippukokouksen työillallisella perjantaina.

Lauantaina presidentti Niinistö totesi Varsovassa, että hän seuraa mielenkiinnolla, millaisella ehdotuksella Venäjä vastaa ehdotukseen. Presidentti Putin on luvannut Naton ja Venäjän välisen neuvoston kokoukseen ehdotuksen lentoturvallisuuden parantamisesta.

”Putin puhui välineistöstä, sillä on olemassa muitakin turvallisuuden takaajia kuin transponderit, kuten informaation antaminen lennoista. Päätarkoitus on toteutettavissa”, Niinistö sanoi illallisella.

Venäjän ulkoministeriön sunnuntaina julkaiseman lausunnon mukaan Naton vasta päättynyt huippukokous Varsovassa osoittaa, että sotilasliitto keskittää voimansa ”olematonta idän uhkaa” vastaan.

Venäjä edellyttää Natolta selvitystä tulevaisuudensuunnitelmistaan myös yleisemmällä tasolla. Suomea kutsutaan kuitenkin lausunnossa ystävällisesti ”meidän yhteistyökumppaneiksemme”.

Venäjää on syytetty useasti ilmavoimiensa tekemistä lennoista, joilla lentäjät ovat pitäneet transponderit suljettuina. Tämä on omiaan aiheuttamaan vaaratilanteita myös siviili-ilmailulle. Venäjä on vastaavasti syyttänyt samasta toiminnasta sekä Natoa että Yhdysvaltoja, ainakin kertaalleen aiheetta.

Samalla Suomi tekee tiivistä harjoitusyhteistyötä Naton Viron Ämarissa sijaitsevan ilmavalvontatukikohdan kanssa.

Esimerkiksi kuluvana kesänä Naton kiertävällä vuorolla ilmavalvonnasta vastaavat Britannian Eurofighter-hävittäjät lentävät elokuuhun saakka Suomen ilmatilassa Suomen ilmavoimien kanssa viikoittain. Jo viime syksynä vuorossa ollut Saksan ilmavoimat harjoitteli ajoittain Suomen ilmatilassa. Asiasta kertoneen Savon Sanomien mukaan usean viikon mittainen harjoitusajanjakso on uutta.

Naton huippukokouksessa sotilasliitto muun muassa päätti kasvattaa joukkojensa sekä kalustonsa määrää Baltian maissa ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) allekirjoitti Britannian puolustusministerin Michael Fallonin kanssa puitesopimuksen maiden välisen puolustusyhteistyön kehittämisestä.

Agencja Gazeta / Reuters
Annu Marjanen / Lehtikuva
Jonathan Ernst / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat