Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvalloissa heräsi Dallasin ampumisten jälkeen kiivas keskustelu mustien ja valkoisten asemasta

Suomalaistutkija pitää vastakkainasettelua maalle tyypillisenä.

Ulkomaat
 
JONATHAN ERNST / Reuters
Barack Obama puhui Yhdysvaltojen tilanteesta Naton huippukokouksessa Puolan Varsovassa lauantaina.
Barack Obama puhui Yhdysvaltojen tilanteesta Naton huippukokouksessa Puolan Varsovassa lauantaina. Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Yhdysvalloissa presidenttiehdokkuutta tavoittelevat demokraatti Hillary Clinton ja republikaani Donald Trump pitävät maata jakautuneena Dallasin poliisiampumisten jäljiltä. Presidentti Barack Obama on toista mieltä: Obaman mukaan Yhdysvallat ei ole jakautunut, vaan reaktiot tapahtumiin ovat olleet pääosin yhtenäisiä rodusta ja taustasta riippumatta.

Texasin Dallasissa järjestetyssä mielenosoituksessa tapahtuneessa ampumisessa kuoli ja haavoittui useita poliiseja. Lisäksi muualla Yhdysvalloissa on ollut poliiseihin kohdistettuja hyökkäyksiä.

Hyökkääjien motiiveina on arveltu olleen vastaisku poliisin voimankäyttöön mustia kansalaisia kohtaan. Dallasin ampumisesta epäilty oli kertonut poliisin neuvottelijoille halunneensa tappaa valkoisia poliiseja sen jälkeen kun poliisit olivat surmanneet mustia miehiä eri puolilla Yhdysvaltoja.

CNBC-televisiokanavan mukaan Clinton vaati perjantaina MSNBC-kanavalla ”kansallista keskustelua molemminpuolisen kunnioituksen edistämiseksi”. Hänen mielestään Yhdysvalloissa on ”meneillään jotakin, joka saa ihmiset puhumaan julmia ja vihaisia asioita toisistaan.”

Clinton totesi uskovansa kaikkien ymmärtävän, että maassa on ”erittäin syviä jakolinjoja”. Hän muistutti, että jos tilanteeseen ei puututa, se huononee, ja että asian korjaaminen on kaikkien yhteinen asia.

Trump puolestaan otti asiaan kantaa Facebook-päivityksessään viikonloppuna. Hänen mukaansa nyt on ”ehkä enemmän kuin koskaan aika johtajuudelle, rakkaudelle ja myötätunnolle”.

”Kansastamme on tullut liian jakautunut. Liian monet yhdysvaltalaiset kokevat menettäneensä toivon. Rikollisuus vahingoittaa liian monia kansalaisia. Etnisten ryhmien väliset jännitteet ovat huonontuneet, eivät parantuneet. Tämä ei ole se amerikkalainen unelma, jonka me kaikki haluamme lapsillemme”, Trump sanoi päivityksessään.

Lauantaina Naton huippukokouksessa Varsovassa puhunut Obama otti päinvastaisen kannan kuin hänen mahdolliset seuraajansa. Obama huomautti, että mielenosoitukset ovat olleet pääosin rauhallisia ja poliisit ovat toimineet mielenosoituksissa ammattimaisesti.

Presidentin mukaan ihmiset ovat etnisestä ryhmästään tai taustastaan riippumatta jakaneet ajatuksen siitä, etteivät useiden ihmisten kuolemiin johtaneet tapahtumat ole hyväksyttäviä. Hän muistutti suurimman osan yhdysvaltalaisista reagoineen empaattisesti ja ymmärtäväisesti.

”Jos väität, että meneillään on valtava kahtiajako ja olemme palanneet 60-luvun tilanteeseen, se ei yksinkertaisesti ole totta”, Obama sanoi tiedotustilaisuudessa.

Nyt Obaman mukaan on tärkeää ottaa askel taaksepäin ja varmistaa, että käytetty retoriikka on rakentavaa ja että ”emme jatkuvasti ajattele muista pahinta”.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola huomauttaa, että Clinton ja Trump antavat lausuntoja erilaisista asemista. Istuvana presidenttinä Obaman tehtävä on yhdistää kansaa ja rauhoittaa tilannetta, mutta presidenttiehdokkaiden tapana on kärjistää kannanottoja oman puolueensa ideologian mukaisesti.

Dallasin tapauksessa Aaltola ei pidä niin Clintonin kuin Trumpinkaan lausuntoa erityisen kärjekkäänä. Hän arvelee Trumpin oppineen Orlandon ampumisten jälkipyykistä.

”Silloin Trump menetti tilaisuuden osoittaa presidentillisyyttä.”

Pitkään Yhdysvaltoja seurannut Aaltola ei usko maan olevan poikkeuksellisessa kriisissä. Hän toteaa maan alun perinkin syntyneen vallankumouksen kautta, joten valtio on jo lähtökohtaisesti esimerkiksi konsensushakuista Suomea radikaalimpi otteissaan.

Pew Research Center -tutkimuslaitoksen keväällä tekemä tutkimus antaa jakautuneen kuvan eri väestöryhmien väleistä. Tutkimuksen mukaan mustan ja valkoisen väestön käsitykset rotujen tasa-arvosta Yhdysvalloissa ovat hyvin erilaiset.

Valkoisista yhdysvaltalaisista 46 prosenttia sanoi ryhmien välien olevan hyvät ja 45 prosenttia huonot. Mustista lähes kaksi kolmannesta piti välejä huonoina ja reilu kolmannes hyvinä. Mustat myös pitivät ongelmaan puuttumista puutteellisena merkittävästi useammin kuin valkoiset.

Lähes yhdeksän kymmenestä mustasta piti tasa-arvoa lisäävien muutosten tekemistä välttämättöminä, mutta reilut 40 prosenttia ei uskonut, että muutokset koskaan tapahtuvat. Valkoisista vähän yli puolet ajatteli muutosten olevan edelleen tarpeen, ja vain noin kymmenesosa epäili niiden toteutumista.

Aaltola kuvailee osan Yhdysvaltoja olevan ”post-rodullisessa” tilassa. Kun musta kansanosa vielä kokee rakenteellista syrjintää, mikä erottuu esimerkiksi vankilatilastoissa, jotkut valkoiset näkevät tilanteen uhriutumisena ja yksilöiden omana kyvyttömyytenä nousta marginaalista.

Lisäksi taustalla muhii Aaltolan mukaan globalisaatioon liittyvät kivut. Vanhat teollistuneet kaupungit kärsivät taloudellisista vaikeuksissa, kun teknologia-alan kasvuyritykset keskittyvät muualle. Tällaisiksi kaupungeiksi Aaltola nimeää esimerkiksi Baltimoren ja Detroitin, joissa molemmissa mustia asukkaita on merkittävästi enemmän kuin valkoisia.

”Vaikka asioilla ei välttämättä ole syy-seuraussuhdetta, tämäkin vaikuttaa polarisaatioon”, Aaltola toteaa.

Yhdysvallat erottuvat monista Euroopan maista liberaali aselainsäädäntönsä vuoksi. Vapaa aseenkanto-oikeus on omiaan pahentamaan jännitteisten tilanteiden kärjistymistä. Aaltola sanoo, että aseiden vuoksi myös poliisi menee tilanteisiin rajummin kuin monissa muissa länsimaissa on totuttu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat