Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo lähes 300 kuollut Etelä-Sudanissa, uusi sota uhkaa – YK vaatii osapuolia hillitsemään joukkojaan

Maailman nuorin valtio Etelä-Sudan on luisumassa jälleen sotatilaan alle vuosi rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Ulkomaat
 
Reuters
Poliisit ja sotilaat partioivat Etelä-Sudanin pääkaupungin Juban kaduilla sunnuntaina.
Poliisit ja sotilaat partioivat Etelä-Sudanin pääkaupungin Juban kaduilla sunnuntaina. Kuva: Reuters

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee jyrkästi Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa leimahtaneet taistelut ja kehottaa taistelevia osapuolia lopettamaan väkivaltaisuudet välittömästi.

Turvallisuusneuvosto vaati sunnuntaina antamassaan lausunnossa, että presidentti Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin on tehtävä kaikkensa joukkojensa hillitsemiseksi. Ainakin 272 ihmistä on uutistoimisto Reutersin mukaan kuollut väkivaltaisuuksissa, jotka leimahtivat myöhään torstaina ja yltyivät jälleen sunnuntaina.

Artikkeliin liittyvät

Turvallisuusneuvosto sanoo olevansa erityisen järkyttynyt siitä, että Jubassa on hyökätty myös YK:n asemapaikkoihin, neuvoston nettisivuilla kerrotaan. Sadat ihmiset hakivat taisteluiden puhjettua suojaa YK:n rauhanturvaoperaation UNMISS:n tukikohdasta, joka myös joutui tulituksen kohteeksi.

”Neuvoston jäsenet tuomitsivat jyrkimmin kaikki hyökkäykset ja kiihotuksen siviilejä ja Yhdisteneitä kansakuntia vastaan”, neuvoston puheenjohtaja, Japanin lähettiläs Koro Bessho sanoi. Hän osoitti surunvalittelunsa iskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden ruandalaisten ja kiinalaisten rauhanturvaajien perheille.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui sunnuntaina kolme tuntia kestäneeseen hätäkokoukseen sen jälkeen kun alkoi näyttää siltä, että nuori Etelä-Sudanin valtio olisi luisumassa uudelleen sisällissotaan. Vasta vuoden verran rauhasta nauttinut Etelä-Sudan täytti lauantaina viisi vuotta.

Taistelut leimahtivat Reutersin mukaan torstaina, kun presidentti Kiirille uskolliset joukot pysäyttivät varapresidentti Macharin kannattajien autoja ja vaativat saada tarkastaa ne. Välikohtaus johti tulitaisteluun.

Ammuskelu jatkui jälleen perjantaina, kun Kiir ja Riek tapasivat toisensa väkivaltaisuuksien liennyttämiseksi presidentinpalatsissa. Sen aloittivat tiettävästi miesten omat henkivartijat.

Kumpikaan johtaja ei Reutersin mukaan tiennyt, mistä syystä taistelut heidän joukkojensa välillä alkoivat. Uutistoimistojen mukaan tämän viikon taistelut ovat ensimmäiset armeijan ja entisten kapinallisten välillä pääkaupungissa sitten huhtikuun.

AFP:n mukaan sekä presidentti että varapresidentti kuvailivat väkivaltaisuuksia ”valitettaviksi”.

Taistelut ilmeisesti hiljenivät lauantaina, mutta yltyivät jälleen sunnuntaina vaatien tiettävästi kymmenien siviilien hengen. Taisteluja käytiin eri puolilla Jubaa.

Sunnuntaina iltapäivällä presidentille uskolliset joukot myös hyökkäsivät varapresidentin kotiin, kertoi uutistoimisto Reuters. Varapresidentti Machar ei kuitenkaan ollut Reutersin mukaan parhaillaan maassa.

Macharin sotilasedustaja William Gatjiath sanoi BBC:lle, ettei presidentti Kiir ”ole vakavissaan” vuonna 2015 solmitun rauhansopimuksen suhteen.

Gatjiathin mukaan ”satoja” varapresidentin sotilaita kuoli sunnuntain aikana, ja että joukot ovat lähestyneet Etelä-Sudanin pääkaupunkia Jubaa eri suunnista.

YK:n turvallisuusneuvosto ilmaisi sunnuntaina olevansa valmis laajentamaan UNMISS-rauhanturvaoperaatiota.

”Turvallisuusneuvoston jäsenet rohkaisivat alueen valtioita valmistautumaan lisäjoukkojen toimittamiseen siinä tapauksessa, että neuvosto niin päättää”, neuvoston puheenjohtaja Koro Bessho sanoi.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi AFP:n mukaan olevansa uusista taisteluista ”šokissa ja kauhuissaan”.

”Tätä järjetöntä väkivaltaa ei voi hyväksyä. Se voi tuhota sen kehityksen, mitä olemme jo saaneet rauhanoperaatiossa aikaan”, Ban sanoi tiedotteessa.

Ban kehotti Etelä-Sudanin johtajia ryhtymään ”päättäväisiin toimenpiteisiin” ja vetämään joukkonsa pois taisteluista, jotta Juba saadaan turvallisesti hallintaan.

Ban vaati johtajia myös estämään väkivallan leviämisen pääkaupungista Etelä-Sudanin muihin osiin ja takaamaan siviilien sekä YK:n edustajien turvallisuuden.

Sudanin sisällissota alkoi vuonna 2013, kun presidentti Kiir syytti varapresidenttiään Macharia vallankaappausyrityksestä ja syrjäytti tämän. Puhjenneessa sodassa kuoli satojatuhansia ihmisiä ja monet joutuivat jättämään kotinsa.

Kiir ja hallituksen joukot kuuluvat pääasiassa maan suurimpaan etniseen ryhmään dinkoihin, Machar ja kapinalliset suurimpaan vähemmistöön nuereihin.

Vuonna 2015 nuori valtio ja sen infrastruktuuri olivat niin huonossa jamassa, että YK:n turvaneuvoston puututtua asiaan Kiir ja Machar allekirjoittivat saman vuoden elokuussa rauhansopimuksen. Kumpikaan ei tuolloin ollut tyytyväinen sopimuksen muotoiluun.

Useat maat, muiden muassa Suomi, ovat kehottaneet kansalaisiaan välttämään matkustamista levottomaan Etelä-Sudaniin. Suomen ulkoministeriö ohjeistaa Etelä-Sudanissa olevia poistumaan maasta välittömästi.

Japani ilmoitti maanantaina evakuoivansa avustustyöntekijänsä Etelä-Sudanista, ja sotilaskuljetuslentokone auttaa myös muita japanilaisia lähtemään maasta, uutistoimisto Reuters kertoi.

Etelä-Sudanissa toimiva YK:n rauhanturvaoperaatio tiedotti Twitterissä sunnuntaina iltapäivällä, että taistelut jatkuvat ja korosti, että eteläsudanilaiset ansaitsevat rauhan.

Reuters
Perjantaina eteläsudanilaiset toimittajat pakenivat ulkoa kantautuvaa tulitusta puhujakorokkeiden taakse odottaessa presidentti Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin tiedotustilaisuuden alkua.
Perjantaina eteläsudanilaiset toimittajat pakenivat ulkoa kantautuvaa tulitusta puhujakorokkeiden taakse odottaessa presidentti Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin tiedotustilaisuuden alkua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat