Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi pidätti satoja poliisiväkivaltaa vastustavissa mielenosoituksissa Yhdysvalloissa

Mielenosoitukset ovat jatkuneen sen jälkeenkin, kun asemies ampui viisi poliisia Texasin Dallasissa myöhään torstaina poliisiväkivaltaa vastustavan mielenosoituksen päätteeksi.

Ulkomaat
 
Jonathan Bachman / Reuters
Poliisi otti lauantaina kiinni mielenosoittajan Baton Rougessa. Poliisi ampui kaupungissa tiistaina Alton Sterlingin pidätyksen yhteydessä.
Poliisi otti lauantaina kiinni mielenosoittajan Baton Rougessa. Poliisi ampui kaupungissa tiistaina Alton Sterlingin pidätyksen yhteydessä. Kuva: Jonathan Bachman / Reuters

Poliisien tekemää väkivaltaa vastustavat mielenosoitukset jatkuivat useissa yhdysvaltalaiskaupungeissa viikonloppuna.

Kirein tunnelma oli Louisianan Baton Rougessa ja Minnesotan St Paulissa, joissa poliisi surmasi kummassakin mustaihoisen miehen aiemmin tällä viikolla.

St Paulissa mielenosoittajat tukkivat moottoritien risteyksen ja poliisi pidätti lopulta noin 100 mielenosoittajaa. Baton Rougessa poliisi otti kiinni kymmeniä ihmisiä. Heidän joukossaan oli myös yksi poliisiväkivaltaa vastustavan Black Lives Matter -liikkeen näkyvimmistä hahmoista DeRay McKesson, Washington Post -lehti kertoo.

Jonathan Bachman / Reuters
Poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoittajat kokoontuivat lauantaina Baton Rougen poliisiaseman edustalle.
Poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoittajat kokoontuivat lauantaina Baton Rougen poliisiaseman edustalle.

Mielenosoitukset ovat jatkuneen sen jälkeenkin, kun asemies ampui viisi poliisia Texasin Dallasissa myöhään torstaina poliisiväkivaltaa vastustavan mielenosoituksen päätteeksi.

Ampumisesta epäilty mies sanoi halunneensa kostaa valkoisille poliiseille mustien miesten ampumiset Louisianassa ja Minnesotassa. Mies kertoi asiasta piiritystilanteessa ennen kuolemaansa.

Sen jälkeen poliisia vastaan on hyökätty ainakin Tennesseessä, Georgiassa, Missourissa ja Wisconsinissa niin, että poliisi epäilee hyökkääjien halunneen kostaa nuorten mustien miesten ampumiset.

Poliisin mukaan St Paulin mielenosoituksessa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä loukkaantui 21 poliisia, minneapolislainen Star Tribune -lehti kertoo. Poliisin mukaan osa mielenosoittajista heitteli poliiseja muun muassa kivillä ja pulloilla.

Poliisien ampuminen oli isku mielenosoitusten takana olevalle Black Lives Matter -liikkeelle, jonka mielenosoitukset ovat tähän asti olleet pääosin korostetun rauhanomaisia. Niiden tilanne muuttui, kun poliiseista tuli Dallasin ampumisen myötä myös uhreja.

Liike syntyi viestipalvelu Twitterin aihetunnisteena eli hashtagina sen jälkeen kun mustan nuoren miehen kadulle ampunut mies vapautettiin syytteistä heinäkuussa 2013. Se alkoi kasvaa sen jälkeen, kun poliisi ampui mustan nuorukaisen Missourin Fergusonissa elokuussa 2014.

Laajuudestaan huolimatta liikkeellä ei ole keskusjohtoa.

Lauantaina mielenosoituksia oli isoimmissa suurkaupungeissa, kuten New Yorkissa, Los Angelesissa ja San Franciscossa.

Suurkaupungeissa mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti, mutta Arizonan Phoenixissä poliisi hajotti kyynelkaasulla mielenosoituksen. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun osa mielenosoittajista alkoi heitellä kiviä, uutistoimisto AFP kertoo. Myös New Yorkin Rochesterissä otettiin kiinni kymmeniä ihmisiä.

Dallasin tapahtumista huolimatta Minnesotan ja Louisianan surmat raivostuttavat yhä monia. Molemmat ampumiset tallentuivat videolle ja ne jaettiin sosiaalisessa mediassa.

Minnesotassa poliisi ampui mustan Philando Castilen autoonsa, kun tämä etsi poliisin pyytämää ajokorttia. Star Tribunen mukaan osavaltion kuvernööri Mark Dayton sanoi tapahtuman jälkeen uskovansa, ettei Castilea olisi ammuttu, jos hän olisi ollut valkoinen.

The Washington Postin mukaan poliisi on ampunut tänä vuonna kuoliaaksi 123 mustaa amerikkalaista, joista noin kymmenen prosenttia oli aseettomia. Poliisi ampuu hengiltä enemmän valkoisia ja latinoja, mutta mustia ammutaan suhteessa eniten.

Poliisit ovat saaneet ampumisista syytteitä vain poikkeustapauksissa.

Tekstitetty: Dallasin poliisisurmat (päivitetty)
Tekstitetty: Dallasin poliisisurmat (päivitetty)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat