Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-myönteisyys kasvussa ympäri Euroopan – Suomalaistutkija: Kansalaiset kaipaavat vakautta ja turvallisuutta

Tutkija Teija Tiilikainen uskoo, että Britannian kansanäänestyksen aiheuttaman sekamelskan keskellä kansalaiset kaipaavat vakautta ja turvallisuutta.

Ulkomaat
 
NEIL HALL / Reuters
Kuva: NEIL HALL / Reuters

Kun Britannia äänesti runsaat kaksi viikkoa sitten Euroopan unionista eroamisen puolesta, monet aavistelivat erohalukkuuden leviävän muihinkin EU-maihin.

Useat tuoreet mittaukset viestivät kuitenkin päinvastaisesta: The Guardian -lehti kokosi yhteen viimeisimpiä mielipidemittauksia ympäri Eurooppaa, ja EU-myönteisyys vaikuttaisi viime viikkoina kasvaneen selvästi. Tämä näkyy paitsi unionin myös EU-myönteisten puolueiden kannatuksen kasvuna.

Esimerkiksi Saksassa liittokansleri Angela Merkelin suosio on kasvanut Britannian EU-äänestyksen jälkeen. Alueellisten yleisradioyhtiöiden teettämässä kyselyssä Merkelin kannatus oli 59 prosenttia. Lisäksi saksalaisten EU-kannatus on lisääntynyt tuntuvasti.

EU-jäsenyyden kannatus on suurta Suomessakin. Iltalehden kesäkuun lopussa teettämän kyselyn mukaan EU-kansanäänestyksen järjestämistä vastustaa 69 prosenttia ja kannattaa 27 prosenttia.

Jos kansanäänestys kuitenkin järjestettäisiin, unionin jäsenenä pysymisen puolesta äänestäisi 68 prosenttia ja eroamisen puolesta 21 prosenttia.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen uskoo, että taustalla on kansalaisten turvallisuushakuisuus. EU:n asukkaat ovat nähneet, kuinka epävarmaan tilaan kansanäänestyksen lopputulos vei Britannian.

”Kukaan ei tiedä, mitä EU:ssa ja Britanniassa seuraavaksi tapahtuu. Jonkin aikaa oli epäselvää sekin, erotaanko edes. Yleisen epävarmuuden tunteen voi kuvitella heijastuneen kansalaismielipiteeseen”, Tiilikainen arvelee.

Britannian poliittinen sekamelska ei lisää luottamusta parlamentin toimintakykyyn uudessa tilanteessa. Kansanäänestyksen arkkitehti, konservatiivipääministeri David Cameron ilmoitti eroavansa, ja samoin teki EU-kriittisen Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage, joka ajoi eroa unionista koko poliittisen uransa ajan.

EU-eron puolesta näkyvästi kampanjoinut Boris Johnson taas ilmoitti jättäytyvänsä puoluejohtaja- ja pääministerikisan ulkopuolelle.

”Johtajien erot herättävät epäilyksiä siitä, kuka lopulta kantaa vastuun”, Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen mukaan Iltalehden kysely osoittaa, että suomalaistenkin EU-kannat ovat selkiytyneet entisestään ja epävarmoja mielipiteitä on aiempaa vähemmän. Lisäksi kansanäänestyksen käyttö EU-jäsenyyden kaltaisissa asioissa herättää kansalaisissa kritiikkiä.

”Britanniassakin on puhuttu, että Leave-kampanja ehkä halusi näpäyttää EU:ta ja hallitusta ja eropäätös tuli vahingossa ja yllättäen. Jos Leave-puoli olisi vetänyt taskustaan selkeän suunnitelman ja neuvottelutavoitteet äänestystuloksen selvittyä, tilanne voisi olla erilainen myös muualla Euroopassa”, Tiilikainen huomauttaa.

Alankomaissa, jonka on arvuuteltu kenties ottavan mallia Britanniasta EU-erossa, maahanmuuttoa vastustavan Vapauspuolueen suosio on kyselyn mukaan heikoimmillaan sitten viime syksyn.

Itävallassa tehdyissä mielipidekyselyissä taas on The Guardianin mukaan tiedusteltu, miten kansalaiset äänestäisivät, jos EU-jäsenyyden jatkosta järjestettäisiin kansanäänestys. Kesäkuun lopulla 51 prosenttia olisi äänestänyt pysymisen ja 49 prosenttia eron puolesta, mutta viikko myöhemmin vastaavat luvut olivat 52 ja 30 prosenttia.

Itävallan presidentinvaalit järjestetään uudestaan lokakuun alussa, kun euroskeptinen oikeistopopulistien ehdokas Norbert Hofer hävisi täpärästi ja ääntenlaskussa oli ollut epäselvyyksiä. Nyt jopa Hofer on muuttanut mieltään EU-jäsenyydestä: aiemmin kansanäänestystä vaatinut presidenttiehdokas kertoi perjantaina Die Presse -lehdelle, ettei enää toivo Itävallan eroa unionista.

Tiilikaisen mukaan EU:n on nyt näyttäydyttävä yhtenäisenä, jotta myönteinen asenne unionia kohtaan ei ala horjua. Hänen mielestään unionin johto on ainakin toistaiseksi onnistunut vaikuttamaan vakuuttavalta ja katsomaan tulevaisuuteen.

”Vaikutelma siitä, että EU:ssa oleminen tarjoaa turvallisen ja vakaan poliittisen tulevaisuuden, sataa ilman muuta EU:n laariin. Neuvottelujen alkaessa nähdään, pysyykö trendi tällaisena.”

Kansanäänestyksen järjestäminen muissa EU-maissa riippuu Tiilikaisen mukaan siitä, millaisia hallituskoalitioita eri maiden tulevissa vaaleissa syntyy – yhden puolueen kampanjoinnilla ei vielä pystytetä äänestyskoppeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat