Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijan neuvo terrorisminvastaiseen työhön: Älä vieraannuta muslimeita

Kokonaisvaltainen lähestymistapa kehittyi virheiden ja oppimisen kautta Yhdysvaltojen hallinnossa vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.

Ulkomaat
 
Sami Kero HS
Uskonnollisen radikalaation asiantuntija Mohamed Elsanousi työskentelee nykyisen Suomen Kirkon ulkomaanavun konfliktinratkaisuverkostossa.
Uskonnollisen radikalaation asiantuntija Mohamed Elsanousi työskentelee nykyisen Suomen Kirkon ulkomaanavun konfliktinratkaisuverkostossa. Kuva: Sami Kero HS

Pariisi, Bryssel, Orlando, Istanbul. Viime kuukausina maailma on saanut järkyttyä kerta toisensa jälkeen, kun radikalisoituneet nuoret miehet ovat kylmästi tappaneet ihmisiä uskonnon nimissä.

Mikä saa heidät toimimaan näin ja miten iskuja voidaan estää?

Mohamed Elsanousi neuvoo, että vastaukseen kuuluu muutakin kuin lisää valvontaa ja voimaa. Hänellä on takanaan vuosien kokemus radikalisoitumisen ehkäisystä ja uskonnollisten yhteistöjen sekä viranomaisten välisestä yhteistyöstä Yhdysvalloissa.

”Turvallisuusnäkökulma on tietenkin tärkeä. Sitä tarvitaan. Mutta terrorismia ei kukisteta pelkillä ilmaiskuilla. Tarvitaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa”, Elsanousi sanoo.

Kokonaisvaltainen lähestymistapa kehittyi virheiden ja oppimisen kautta Yhdysvaltojen hallinnossa vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Elsanousi työskenteli tuolloin Yhdysvaltojen islamilaisten yhteisöjen kattojärjestön ISNA:n parissa.

”Huomasimme radikalisoitumisen ja islamin nimissä tehtyjen terrori-iskujen lisääntyvän ja näimme tarpeelliseksi vastata tilanteeseen. Halusimme selventää islamin kantaa terrorismiin, ja samalla kouluttaa ei-mulismeita ja hallitusta radikaloitumisen estämiseen”, Elsanousi kertoo.

Ohjeita kuultiin hallinnossa saakka ja Elsanousi kutsuttiin Yhdysvaltojen ulkoministeriön neuvonantajaryhmään. Nykyisin hän työskentelee Kirkon ulkomaanavun uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhanvälitysverkostossa Washington D.C:ssä.

Elsanousi esittää kolmen kohdan ohjelman, jolla taistella uskonnollista radikalisoitumista ja väkivaltaa vastaan. Ensimmäinen kohta on ongelmien ehkäiseminen.

”Tarvitaan turvallinen tila, moskeijassa, kerhotilassa tai muualla, jossa ihmiset voivat vapaasti ilmaista tunteitaan ja keskustella asioista. Ulkopolitiikasta ja syrjinnästä pitää voida puhua vapaasti”, Elsanousi sanoo.

Ellei nuorten ongelmia ja tunteita käsitellä uskonnollisessa yhteisössä, he etsiytyvät muiden lähteiden äärelle, Elsanousi muistuttaa. Joskus se johdattaa heidät internetiin vihaa ja väkivaltaa saarnaavien verkostojen pariin.

”He elävät Suomessa tai Yhdysvalloissa, ja keskustelevat sosiaalisessa mediassa jonkun kanssa, joka asuu Irakissa tai Afganistanissa.”

Toisessa kohdassa asioihin puututaan. ”Jos yhteisössä havaitaan radikalisoitumista, siihen on puututtava. Tarvitaan neuvontaa, tapaamisia imaamin, perheen ja yhteisön jäsenten kesken.”

Ja jos tilanne kehittyy niin pitkälle, että yhteisön jäsen on uhka muiden ihmisten turvallisuudelle, on toimittava yhteistyössä viranomaisten kanssa, Elsanousi toteaa.

Hän kehuu Suomen toimia radikalisoitumisen ehkäisyssä, johon osallistuvat eri tahot poliisista työministeriöön. Jopa ulkoministeri Timo Soini on tavannut Suomessa asuvia musliminuoria ja keskustelut ulkopolitiikasta heidän kanssaan.

Orlandon raaka joukkoampuminen kesäkuun alussa oli esimerkki siitä, mihin avoimen ja turvallisen keskustelutilan puute voi pahimmillaan johtaa. Afganistanilaistaustainen Omar Mateen avasi tulen homobaarissa ja tappoi viranomaisten mukaan 49 ihmistä ennen kuin poliisi ampui hänet.

Mateen ilmoitti hätäpuhelussa toimivansa Isisin nimeen, mutta teon taustalta on löytynyt myös mielenterveysongelmia ja mahdollisesti ristiriitainen suhde hänen omaan seksuaalisuuteensa.

”Omar Mateenilla oli ongelmia perheessään. Hän eli kaksoiselämää, mutta ei voinut puhua siitä. Hän oli LGBT-yhteisön jäsen, mutta ei voinut keskustella siitä kotonaan tai yhteisössään. Sellainen ei ole tervettä”, Elsanousi arvioi.

Tapaus kiihdytti Yhdysvalloissa keskustelua islamin suhteesta seksuaalivähemmistöihin.

Yhdysvalloissa seksuaalivähemmistöt ja muslimit ovat kumpikin syrjityimpien vähemmistöjen joukossa. Homous on yhä vaikea pala isolle osalle muslimiväestöä, mutta Elsanousi haluaa nostaa esiin suvaitsevaisempia äänenpainoja.

”Työtä on tehtävänä, mutta tämän suuren kriisin keskellä suuret muslimijärjestöt ovat tulleet esiin ja tuominneet seksuaalivähemistöihin kohdistuvan vihan”, Elsanousi huomauttaa.

”On käytävä avoin, teologinen keskustelu, miten pyhiä kirjoja tulkitaan nykyajassa. Mitä ne sanovat seksuaalisuudesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta, ja miten se sopeutetaan tälle vuosituhannelle.”

Floridan isku nosti esille myös sen, kuinka suuri merkitys sanoilla ja julkisella keskustelulla on radikalisoitumisen vastaisessa työssä.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump, joka on ratsastanut kampanjassaan muslimivihalla ja jopa esittänyt muslimeille porttikieltoa Yhdysvaloihin, vaatimalla vaati presidentti Barack Obamaa käyttämään Orlandon iskun yhteydessä termiä ”radikaali islam”.

Obama kieltäytyi ja totesi, ettei sanavalinnalla saavutettaisi mitään. Yhdysvaltojen tiedustelupalveluissakin tämä tiedetään, ja tiedettiin jo George W. Bushin ollessa presidentti.

Entinen keskustiedusteluvirasto CIA:n työntekijä kirjoitti Vox-verkkolehdessä, kuinka tärkeänä Bushin hallinto piti rajanvetoa muslimien valtavirran ja ääriaineksen välillä. Sanapari ”radikaali islam” oli käyttökiellossa, koska sen koettiin haittaavan terrorisminvastaista työtä.

”Sanomalla ’radikaali islam’, annat tukesi Isisille. He väittävät edustavansa islamia ja noilla sanoilla vahvistat heidän sanomaansa. Vain pieni vinoutunut vähemmistö tukee heidän toimintaansa, joten miksi kutsuisimme sitä islamiksi lainkaan”, Elsanousi selittää.

Samalla terroritekojen kutsuminen ääri- tai radikaaliksi islamismiksi leimaa kokonaisen 1,60 miljardin ihmisen uskontokunnan. Se vieroittaa juuri niitä ihmisiä, joiden apua tarvitaan eniten terrorismin vastaisessa työssä, Elsanousi jatkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat