Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jemenin presidentti uhkaa boikotoida rauhanneuvotteluja

Sodassa on YK:n mukaan kuollut jo ainakin 6 500 ihmistä. Puoli maata on nälänhädän partaalla.

Ulkomaat
 
ALI OWIDHA / Reuters
Jemenin erikoisjoukot vartioivat presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadia sunnuntaina Maribin maakunnassa.
Jemenin erikoisjoukot vartioivat presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadia sunnuntaina Maribin maakunnassa. Kuva: ALI OWIDHA / Reuters

Jemenin presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadi uhkasi sunnuntaina boikotoida rauhanneuvotteluja, jos YK:n erityisedustaja ajaa maahan yhteishallitusta huthikapinallisten kanssa.

”Emme palaa neuvottelupöytään Kuwaitissa, jos YK aikoo tyrkyttää neuvottelijansa Ismail Ould Cheikh Ahmedin viimeistä ehdotusta”, Hadi ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan vierailleessa Maribin maakunnassa.

YK:n järjestämien rauhanneuvotteluiden on määrä jatkua perjantaina Kuwaitissa.

Jemenin sisällissota alkoi keväällä 2015, kun shiialaiset huthikapinalliset alkoivat edetä kohti strategisesti tärkeää Adenin satamakaupunkia.

Huthit olivat vallanneet pääkaupungin Sanaan jo edellisenä syksynä. Hadi oli siirtynyt Adeniin ja julistanut sen maan väliaikaiseksi pääkaupungiksi.

Huthien lähestyessä Adenia Hadia tukeva Saudi-Arabia aloitti alueen muiden sunnimaiden kanssa ilmapommitukset hutheja vastaan.

Saudi-Arabia syyttää Irania huthien tukemisesta. Se on pelännyt naapurimaansa siirtyvän Iranin leiriin, mikäli huthit voittavat. Iran ja Saudi-Arabia ovat jo pitkään taistelleet alueellisesta herruudesta.

Sodassa on YK:n mukaan kuollut jo ainakin 6 500 ihmistä. Saudi-Arabia on pommittanut myös siviilikohteita, minkä se itse kiistää. Taistelut ovat jatkuneet huhtikuussa virallisesti alkaneesta aselevosta huolimatta.

YK:n ruokaohjelman WFP:n mukaan puolet Jemenistä on nälänhädän partaalla sodan vuoksi. Jemen oli jo ennen sotaa köyhin arabimaa.

Hadi nousi väliaikaiseksi presidentiksi helmikuussa 2012, kun maata itsevaltaisesti johtanut presidentti Ali Abdullah Saleh oli joutunut eroamaan niin sanotun arabikevään mielenosoitusten seurauksena.

Hadin asema oli kuitenkin heikko ja maa on ollut sekasortoinen vuodesta 2011.

Nyt hän haluaa saada koko maan hallituksensa valvontaan ja jatkaa siitä, mihin jäi huthien vallattua Sanaan.

Iso osa maasta on kuitenkin kapinallisten hallussa. Nämä ovat asettaneet vetäytymisen ehdoksi uuden presidentin valinnan.

”Emme anna heille haluamaansa eli vallankaappauksensa legitimointia Kuwaitin neuvottelujen avulla”, Hadi sanoi sunnuntaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Jemenin kaaos on helpottanut myös erilaisten ääriryhmien toimintaa. Esimerkiksi terroristiverkosto al-Qaida on kukoistanut Jemenissä keskusvallan kaaduttua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat