Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyttöjen ympärileikkaukset ovat vähentyneet – silti moni joutuu yhä silvotuksi

Unicef arvelee, että edistysaskeleista huolimatta noin 15 miljoonaa tyttöä silvotaan vuoteen 2030 mennessä.

Ulkomaat
 
Siegfried Modola / Reuters
Pokot-heimoon kuuluva tyttö ohjataan lepäämään silpomisrituaalin jälkeen. Kuva on vuodelta 2014 Keniasta, jossa silpominen on laissa kielletty.
Pokot-heimoon kuuluva tyttö ohjataan lepäämään silpomisrituaalin jälkeen. Kuva on vuodelta 2014 Keniasta, jossa silpominen on laissa kielletty. Kuva: Siegfried Modola / Reuters
Fakta

Mitä tytön ympärileikkaaminen tarkoittaa?

 Tytön ympärileikkaus tarkoittaa ulkoisten sukuelinten osittaista tai täydellistä poistamista tai vahingoittamista, joka tehdään kulttuurisista tai muista lääketieteeseen liittymättömistä syistä.

 Toimenpiteillä ei ole naisille mitään terveysetuja.

 Haittoihin lukeutuvat muun muassa virtsaamis- ja synnytysongelmat, seksin kivuliaisuus, myöhempien leikkausten tarve ja psykologiset ongelmat.

 Tytön ympärileikkaaminen on ihmisoikeusloukkaus.

Lähde: Maailman terveysjärjestö WHO

Maailmanlaajuinen kampanjointi toimii: tyttöjen sukuelinten silpominen on vähentynyt. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan noin yksi kolmesta 15–19-vuotiaasta tytöstä on ympärileikattu niissä maissa, joissa käytäntö on yleinen. Vielä 80-luvun puolivälissä joka toinen ikäryhmän tyttö oli kokenut saman.

Silvottaviksi joutuneiden tyttöjen lukumäärä on silti valtava. Vaikka tarkkaa määrää ei tiedetä, Unicef arvioi, että silvottuja tyttöjä ja naisia on maailmassa ainakin 200 miljoonaa.

Tyttöjen ympärileikkaus tarkoittaa ulkoisten sukuelinten osittaista tai täydellistä poistamista tai vahingoittamista. Unicefin mukaan monet pitävät ympärileikkausta huonona sanana toimenpiteen kuvaamiseen, sillä tyttöjen ympärileikkaamista ei voi verrata pojille tehtävään leikkaukseen eli esinahan poistamiseen. Englanniksi käytetäänkin yleensä termiä cutting eli leikkaaminen tai mutilation, joka tarkoittaa runtelemista ja silpomista.

Maahanmuutto on tuonut tyttöjen ympärileikkaukset länsimaihin. THL:n mukaan Suomessa ilmiö tuli tutuksi 90-luvulla, kun Suomeen alkoi tulla pakolaisia silpomista harjoittavilta alueilta. Myös Suomessa tyttöjen ympärileikkauksen kaikki muodot ovat pahoinpitelyrikoksia.

Ihmisoikeusliitto on tehnyt silpomisen vastaista työtä 14 vuoden ajan. Ihmisoikeusliiton asiantuntijan Solomie Teshomen mukaan maahanmuuttajien keskuudessa on tapahtunut iso asennemuutos reilussa vuosikymmenessä.

”Ennen ympärileikkaus oli tabu. Nyt miehet ja naiset eri etnisistä ryhmistä ja uskontokunnista tulevat puhumaan asiasta ja omista kokemuksistaan avoimesti, myös ryhmissä”, hän kuvailee.

Ympärileikkaukset ovat keskittyneet 29 maahan. Eniten niitä tehdään Afrikassa Atlantin rannikolta Afrikan sarveen ulottuvalla alueella, Lähi-idässä esimerkiksi Irakissa ja Jemenissä sekä joissakin Aasian maissa. Yleisyys vaihtelee suuresti: Somaliassa, Guineassa ja Dijiboutissa yli 90 prosenttia tytöistä ympärileikataan, kun taas Ugandassa ja Kamerunissa silvotuiksi joutuu noin prosentti tytöistä.

Prosenttikin on liikaa. Maailman terveysjärjestö WHO sanoo, ettei ympärileikkauksesta seuraa tytöille mitään terveyshyötyjä vaan ainoastaan haittaa. Jo itse leikkaus voi aiheuttaa tulehduksia tai jopa kuoleman. Silvotut tytöt voivat kärsiä koko elämänsä esimerkiksi virtsaamis- ja tulehdusongelmista ja psykologisista traumoista, seksi voi olla kivuliasta ja synnytykset vaarallisia.

Unicefin vuonna 2013 julkaiseman raportin mukaan valtaosassa niistä maista, joissa silpomista tehdään, on olemassa silpomiseen liittyvää lainsäädäntöä tai rajoituksia.

Suurimmassa osassa Afrikan maita ympärileikkaukset on kielletty kokonaan. Esimerkiksi Burkina Fasossa rangaistus voidaan määrätä paitsi silpomisen suorittajille, myös niille, jotka tietävät toimenpiteen suorittamisesta mutta jättävät ilmoittamatta siitä.

Unicef kertoo, että vuoden 2008 jälkeen lähes 10 000 yhteisöä 15 maassa on ilmoittanut luopuvansa silpomisperinteestä. Positiivinen kehitys ei kuitenkaan tapahdu tasaisesti kaikkialla. Unicef arvioikin, että jos nykyiset trendit jatkuvat, väestönkasvun myötä 15 miljoonaa tyttöä silvotaan vuoteen 2030 mennessä.

Siegfried Modola / Reuters
Sukuelinten silpomista perustellaan siirtymäriittinä tytöstä naiseksi ja välttämättömänä naimisiin pääsemiseksi. Kuva Keniasta pokot-heimon kylästä lokakuulta 2014.
Sukuelinten silpomista perustellaan siirtymäriittinä tytöstä naiseksi ja välttämättömänä naimisiin pääsemiseksi. Kuva Keniasta pokot-heimon kylästä lokakuulta 2014.

Teshome huomauttaa, että monissa lähtömaissa ilmiöstä edelleen usein vaietaan. Suomen kaltaisessa uudessa kotimaassa ilmapiirin aukenemista on tukenut esimerkiksi viranomaisten ja sosiaalialan ammattilaisten kouluttaminen. Teshomen mukaan tyttöjen ympärileikkaus on ennen ollut maahanmuuttajien parissa työskentelevillekin melko vieras.

”Ruohonjuuritason työn kautta ihmiset ovat saaneet tietoa esimerkiksi lasten ja naisten oikeuksista, itsemääräämisoikeudesta ja terveysvaikutuksista. Sitten he uskaltavat puhua asiasta ja vastustaa sitä.”

Samaa mieltä on toimittaja ja Lääkärin sosiaalinen vastuu -järjestön toiminnanjohtaja Salla Nazarenko, joka työstää parhaillaan aiheesta kirjaa yhdessä valokuvaaja Meeri Koutaniemen kanssa. Kirjaa varten Nazarenko on haastatellut sekä Suomessa että Keniassa esimerkiksi ympärileikkauksia tekevistä yhteisöstä tulevia ja terveydenhuollon ammattilaisia.

Nazarenkolle mieluisin huomio on ollut se, että tapaa on todella pystytty kitkemään.

”On säädetty lakeja ja yhteisöjä on autettu ryhtymään aktivisteiksi. Järjestöt pyrkivät vaikuttamaan esimerkiksi pastoreihin tai lääkäreihin, joita paikalliset kuuntelevat ja kunnioittavat.”

Monet köyhien perheiden tytöt eivät Nazarenkon mukaan ymmärrä, että heidän mielipiteellään voisi olla merkitystä. Siksi korkea-arvoinen puolestapuhuja voi olla heille elintärkeä.

Suomessa tehty vaikuttamistyö löytää usein tiensä myös lähtömaihin. Teshome on keskustellut monien maahanmuuttajien kanssa, jotka ovat välittäneet tietoa kotimaihinsa ystävilleen ja perheenjäsenilleen.

Euroopan unionin alainen Euroopan tasa-arvovirasto julkaisi viime vuonna raportin, jossa selvitettiin, miten ympärileikkaamisen uhka koskee Euroopan unionissa asuvia tyttöjä. Yksi raportin esimerkkimaista oli Ruotsi, jossa haastatellut listasivat silpomisen syiksi muun muassa uskonnon, perinteen, naisen seksuaalisuuden tukahduttamisen, puhtauden ja hygienian sekä esiaviollisen seksin todennäköisyyden pienentämisen.

Haastateltujen mukaan silpomisen lopettamisessa auttaa uskontoon perehtyminen: uskonto ei vaadikaan ympärileikkausta. Lisäksi muutokseen vaikuttivat Ruotsin lainsäädäntö, valistus haitoista sekä omat ja muiden kokemukset silpomisen vaikutuksista.

Unicefin mukaan yleisin syy tyttöjen ympärileikkauttamiselle on sosiaalinen hyväksyntä.

Teshome on itse maissa vieraillessaan huomannut, että koulutettu väestö tuntee silpomisen haitat, ei usko väitettyihin etuihin ja rohkenee puhua asiasta. Sen sijaan kouluttamattomia ihmisiä ujostuttaa jo asiasta puhuminen.

Myönteisenä kehityskulkuna Teshome näkee myös sen, että miehet ovat ottaneet entistä suuremman roolin silpomisen vastustamisessa. Unicefin mukaan esimerkiksi Senegalissa ja Gambiassa on havaittu, että jos isä on mukana päättämässä ympärileikkauksen tekemisestä, silpominen jää todennäköisemmin tekemättä kuin ilman isän osallisuutta.

”Ennen ajateltiin, että tämä on naisten asia ja miehet ovat ulkopuolisia. Nyt monet perheet puhuvat asiasta ja monet miehet ovat esimerkiksi oppineet tukemaan vaimoaan, jos tämä on lapsena ympärileikattu.”

Merkittävä syy ympärileikkauttaa tyttölapsi on se, että esimerkiksi Somaliassa miehet usein suostuvat naimisiin vain silvotun naisen kanssa. Siksikin miehillä on paljon vaikutusvaltaa.

”Jos miehet oppivat tuntemaan ympärileikkausten haitat ja vastustavat leikkauksia, paine vähenisi.”

Unicefin muutaman vuoden takaisten tilastojen mukaan monissa niistä maista, joissa suurin osa silpomisista tehdään, suurin osa naisista ja tytöistä haluaa käytännön loppuvan.

Nazarenko huomauttaa, että vaikka silpomisilla pyritään kontrolloimaan naisen seksuaalisuutta, vaikutukset ulottuvat paljon yksilöä kauemmas. Köyhille perheille kyse on usein selviytymisestä: nuori tytär on saatava naimisiin.

Köyhyyteen ja koulutukseen puuttumalla voidaan parantaa lapsimorsianten ja perheiden tilannetta muutenkin kuin vain silpomisen osalta. Jos perheen äiti kuolee synnytykseen tai tytär saa vakavan tulehduksen, kodin töitä tekee yksi käsipari vähemmän. Joskus tytöt pakenevat leikkausta turvakotiin, jossa he välttyvät lapsiavioliitolta ja pääsevät kouluun mutta jättävät perheen taakseen.

Nazarenko korostaa, ettei yhteisöjen syyllistäminen auta. Monet, myös naiset, uskovat vanhan perinteen hyvyyteen vilpittömästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat