Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korea katkaisi yhteyden Yhdysvaltoihin ja uhkaa muuttaa etelänaapurinsa tulimereksi

Uhkauksien syitä ovat Kim Jong-uniin kohdistuvat pakotteet sekä Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen uusi ohjuspuolustusjärjestelmä.

Ulkomaat
 
KCNA
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un valvoo Pohjois-Korean ohjusharjoitusta huhtikuussa 2014.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un valvoo Pohjois-Korean ohjusharjoitusta huhtikuussa 2014. Kuva: KCNA

Pohjois-Korea uhkasi maanantaina ”vastaavansa fyysisesti” Yhdysvaltain ja Etelä-Korean THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmän rakentamiseen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Pian tämän jälkeen Pohjois-Korea kertoi lopettavansa yhteydenpidon Yhdysvaltoihin YK:ssa ja kohtelevansa Yhdysvaltoja jatkossa sotalain mukaan vihollisvaltiona. Pohjois-Korean valtion uutistoimiston mukaan päätös on vastaus Yhdysvaltojen viime viikolla asettamiin pakotteisiin maan johtajaa Kim Jong-unia vastaan.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea kertoivat perjantaina, että ohjuspuolustusjärjestelmän tarkoitus on vastata Pohjois-Korean ydinaseiden ja ballististen ohjusten uhkaan. Pohjois-Korea suoritti aiemmin tänä vuonna maan historian neljännen ydinkokeen.

”Vastaamme fyysisesti heti, kun meille selviää paikka ja aika, milloin Yhdysvaltain maailmanherruuteen tähtäävä hyökkäystyökalu THAAD tuodaan Etelä-Koreaan”, Pohjois-Korean armeija sanoi tiedonannossaan.

Yhdysvallat ja Pohjois-Korea eivät ole normaaleissa diplomaattiväleissä, mutta maat ovat vaihtaneet viestejä ja toisinaan keskustelleet YK-edustustojensa välityksellä. Pohjois-Korean mukaan Kim Jong-unin asettaminen Yhdysvaltojen pakotelistalle on ”sodanjulistus”, johon sen on vastattava.

Viimeisenkin ohuen yhteyslangan katkaisun lisäksi vastastoimet voivat vaikuttaa kahteen yhdysvaltojen kansalaiseen, jotka ovat vangittuina Pohjois-Koreassa.

Teknisesti Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat olleet sodassa keskenään Korean sodasta lähtien. Korean niemimaan kahtiajakoon johtanut sota päättyi vuonna 1953 aselepoon, eikä rauhansopimusta ole vieläkään solmittu.

Pohjois-Korea on säännöllisesti uhannut hyökkäävänsä Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen kohteisiin. Uhkaukset on muotoiltu hyvin dramaattisin sanakääntein.

”Heti kun saamme käskyn, armeijamme horjumaton tahto on muuttaa Etelä-Korea tulimereksi ja tuhkakasaksi”, maan virallinen uutistoimisto kertoi.

Maaliskuussa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sanoi maansa olevansa valmis käyttämään ydinaseita milloin tahansa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Etelä-Korealla on jo käytössään ohjuspuolustusjärjestelmä, mutta se ei kata pitkän matkan korkealla lentäviä ohjuksia. Uusi järjestelmä pystyy torjumaan tehokkaammin myös niitä ohjuksia, joihin on mahdollista asentaa ydinkärki.

Venäjä ja Kiina ovat aiemmin vastustaneet ohjuspuolustusjärjestelmää. Venäjän mukaan järjestelmä rikkoo nykyistä ”strategista tasapainoa” Tyynellämerellä. Kiina puolestaan pelkää järjestelmän pystyvän torjumaan myös Kiinan ohjuksia ja heikentävän siten Kiinan ydinpelotetta.

Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye vakuutteli maanantaina, että THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmä on suunnattu pelkästään Pohjois-Korean uhkaa vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat