Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Theresa May nousee Britannian pääministeriksi jo keskiviikkona – Tutkija: ”May on Merkelillekin kova vastus”

Uuden pääministerin isona haasteena tulee olemaan Britannian EU-eron saatteleminen loppuun.

Ulkomaat
 
Theresa May lupaa: Brexit tarkoittaa brexitiä
Theresa May lupaa: Brexit tarkoittaa brexitiä
Britannian tuleva pääministeri lupaa kunnioittaa kansanäänestyksen tulosta. Mayn mukaa brexit tarkoittaa brexitiä eikä Britannia tarvitse uutta kansanäänestystä.
Kuka?

May on outo lintu rikkaiden miesten joukossa

 Britannian konservatiivipuolueen johto on 1960-luvulla syntyneiden varakkaiden miesten käsissä. Sisäministeri Theresa May, 59, on tässä joukossa poikkeus.

 Mayn tausta ei ole yhtä etuoikeutettu kuin useimpien konservatiiviministereiden. Papin tytär kävi valtion koulua, vaikka päätyikin lukemaan maantiedettä Oxfordin yliopistoon.

 Maysta tuli parlamentin jäsen vuonna 1997. Oppositiossa istuneen konservatiivipuolueen kärkikaartiin hän nousi vuonna 2002 ja on pysynyt siellä peräti kolmen konservatiivijohtajan ajan.

 Sisäministeriksi May nousi vuonna 2010, kun konservatiiveista tuli koalitiohallituksen pääministeripuolue.

Britannian sisäministeri Theresa Maystä on tulossa maansa pääministeri jo keskiviikkoiltana, Britannian nykyinen pääministeri David Cameron ilmoitti maanantaina illalla.

Cameron sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän jättää eronpyyntönsä Britannian kuningatar Elizabeth II:lle keskiviikkona sen jälkeen kun hän on esiintynyt viimeisen kerran pääministerinä parlamentin kyselytunnilla, yleisradioyhtiö BBC uutisoi.

Britannian hallituksen toimintaa ohjaavan menettelyn mukaan maan hallitsijan pitää nimittää pääministeriksi ihminen, joka todennäköisesti nauttii parlamentin luottamusta.

Eniten paikkoja parlamentissa on nyt konservatiivipuolueella. Sisäministeri Mayn valinta konservatiivien puheenjohtajaksi varmistui käytännössä maanantaina, kun apulaisenergiaministeri Andrea Leadsom ilmoitti vetäytyvänsä konservatiivien puheenjohtajakilvasta. Leadsom oli Mayn ainoa vastaehdokas.

Myöhemmin illalla konservatiivipuolue vahvisti virallisesti Mayn valinnan puolueen johtoon. Ilmoituksen jälkeen May sanoi, että hän haluaa neuvotella Britannialle parhaan mahdollisen sopimuksen EU:n kanssa, kun maa jättää unionin.

(Uutinen jatkuu kuvan alla)

NEIL HALL / Reuters
Theresa May puhui toimittajille sen jälkeen, kun konservatiivipuolue oli vahvistanut hänen nousevan puolueen johtoon. May sanoi, että hän aikoo neuvotella EU:n kanssa parhaan mahdollisen sopimuksen, kun Britannia jättää unionin.
Theresa May puhui toimittajille sen jälkeen, kun konservatiivipuolue oli vahvistanut hänen nousevan puolueen johtoon. May sanoi, että hän aikoo neuvotella EU:n kanssa parhaan mahdollisen sopimuksen, kun Britannia jättää unionin.

Kilpailusta jättäytynyt Andrea Leadsom sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei konservatiivikansanedustajien tuki hänelle ollut riittävää ”vahvan ja vakaan hallituksen johtamiseen”.

”Vahvaa johtajuutta tarvitaan välittömästi, jotta eroneuvottelut Euroopan unionista voidaan aloittaa. Yhdeksän viikon kampanjointi näin kriittisellä hetkellä on erittäin epätoivottavaa.”

Puheensa lopuksi Leadsom lupasi Maylle tukensa.

Myös pääministeriksi pyrkinyt oikeusministeri Michael Gove kiirehti Leadsomin ilmoituksen jälkeen antamaan tukensa Maylle, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lopullinen valinta oli määrä tehdä Leadsomin ja Mayn välillä syyskuussa konservatiivipuolueen kirjeäänestyksellä. Mayn muut haastajat tippuivat jo aiemmin.

May on ollut selvä ennakkosuosikki seuraavaksi pääministeriksi sen jälkeen, kun pääministeri David Cameron ilmoitti erostaan hävittyään Britannian EU-kansanäänestyksen.

Puolueen äänestyksissä seuraavasta johtajasta May sai selvästi haastajiaan enemmän ääniä. Äänestyksen toisella kierroksella viime viikolla May sai 199 ääntä, kun Leadsom sai 84 ääntä.

46 ääntä saanut oikeusministeri Michael Gove tippui äänestyksessä puheenjohtajakilvasta.

Uuden pääministerin isona haasteena tulee olemaan Britannian EU-eron saatteleminen loppuun. Maa äänesti eroavansa unionista kesäkuussa, mutta se ei ole vielä virallisesti aloittanut eroneuvotteluja.

Neuvotteluissa Euroopan unioni saa Maysta tiukan vastuksen, sanoo politiikan yliopistonlehtori Mikko Kuisma Oxford Brookes -yliopistosta.

”May on Merkelillekin kova vastus. Hän on tiukka ja lujatahtoinen asialinjan poliitikko, jolla on vankka kokemus.”

May kuului EU-jäsenyyttä kannattaneeseen leiriin, vaikka ei ollutkaan kannassaan kovin äänekäs. Ehdokkaaksi asettauduttuaan hän on kuitenkin vakuuttanut, että ”brexit tarkoittaa brexitiä”.

Kuisma kuitenkin uskoo, että myös brexit-leirin kannalta May ”ei ole huonoin vaihtoehto”.

”Hänet tunnetaan tiukasta maahanmuuttopolitiikasta, eli hän ei ole siinä mielessä kaikista sosiaaliliberaalein konservatiivi. Hän oli suhteellisen näkymätön brexit-keskusteluissa eikä varsinaisesti osallistunut väittelyyn tai polttanut siltoja takanaan.”

EU-eron ohella Maylla riittää töitä myös kotimaassaan. Brexit-äänestyksen jälkeen maa on ollut jonkinlaisessa kaaoksessa, ja pääministeriyden alkutaipaleella työn pääteemaksi nousee koko maan rauhoittaminen, uskoo Kuisma.

”Kaikki vakautus on etenkin maltillisille poliittisille voimille tervetullutta. Siinä tulee työssä tulee varmasti esille Mayn käytännönläheinen ja esimerkiksi Boris Johnsoniin verrattuna harkitumpi johtaminen.”

Mutta jos vielä kaksi kuukautta sitten olisi pitänyt veikkailla maan seuraavaa pääministeriä, olisi May keikkunut listalla ehkä kolmantena valtiovarainministeri George Osbornen ja Boris Johnsonin takana.

”Asetelma muuttui äänestyksen myötä selvästi, ja uusi tilanne varmasti nosti Mayn osakkeita.”

Mayta on tituleerattu uudeksi rautarouvaksi ja Margaret Thatcherin perilliseksi.

Mayn vahvuuksia ovat vakaus, vakavuus ja asiaosaaminen. May on hoitanut kuusi vuotta vaativaa sisäministerin salkkua ilman yhtään vakavaa horjahdusta. EU ja Brysselin-kiemurat ovat tulleet tutuiksi ministerineuvoston kokouksissa.

Oxfordin yliopiston käynyt 59-vuotias May ei esiinny julkisuudessa muuten kuin työnsä puitteissa. Hänen yksityiselämästään tiedetään vähän.

Leadsom on ollut kohun keskipisteenä sen jälkeen, kun hän The Times -lehden haastattelussa arveli olevansa sitoutuneempi Britannian tulevaisuuteen, koska on äiti.

May on lapseton.

Dylan Martinez / Reuters
Theresa May on mitä todennäköisimmin nousemassa Britannian pääministeriksi.
Theresa May on mitä todennäköisimmin nousemassa Britannian pääministeriksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat