Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italialaiset nuoret juovat usein mutta kohtuudella, suomalaiset harvoin mutta humalahakuisesti

Roomassa asuva makedonialainen opiskelijanuori ihmettelee italialaisten säyseää juomakulttuuria. Suomalaiset aloittavat alkoholinkäytön nuorempina kuin suurin osa muista eurooppalaisista.

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen / HS
Roomassa opiskeleva makedonialainen Despina (oik.) on ihmetellyt italialaisten opiskelutoveriensa maltillista alkoholinkäyttöä. Despina vei kotimaasta vierailulle tulleen Anamarijan juomaan kuohuviiniä Trevin suihkulähteelle.
Roomassa opiskeleva makedonialainen Despina (oik.) on ihmetellyt italialaisten opiskelutoveriensa maltillista alkoholinkäyttöä. Despina vei kotimaasta vierailulle tulleen Anamarijan juomaan kuohuviiniä Trevin suihkulähteelle. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Rooma/Helsinki/Budapest

Italialaisessa asti-juomassa on useimpia kuohuviinejä vähemmän alkoholia. Makedonialaiset naiset Anamarija, 19, ja Despina, 21, hörppivät sitä valkoisista muovimukeista Trevin suihkulähteen edustalla Roomassa.

Pullo heidän välissään on illan ensimmäinen, eikä toista ole tarkoitus korkata. Edessä on arkiaamu.

Anamarija on tullut Makedoniasta tapaamaan ystäväänsä Despinaa, joka opiskelee taloustieteitä yliopistossa Roomassa.

”Juomiseni on vähentynyt täällä selvästi”, Despina sanoo. ”Siitä on tullut italialaisempaa.”

Italiassa nuoret juovat alkoholia useammin mutta vähemmän kuin muualla Euroopassa.

Italialaisista 15-vuotiaista pojista 32 prosenttia ja tytöistä 18 prosenttia kertoi juovansa alkoholia vähintään kerran viikossa, kun Maailman terveysjärjestö WHO kysyi asiaa vuosina 2013 ja 2014. Vain bulgarialaiset ja maltalaiset 15-vuotiaat vastasivat useammin myöntävästi.

Esimerkiksi Suomessa pojista samaa sanoi vain kahdeksan prosenttia, tytöistä neljä prosenttia.

Italialaisista 15-vuotiaista pojista silti vain 19 prosenttia ja tytöistä 14 prosenttia kertoi olleensa humalassa kahdesti tai useammin elämänsä aikana. Osuus oli pienempi vain kahdeksassa maassa.

Suomalaiset vetävät ensimmäiset kännit nuorempina: 15-vuotiaista pojista 32 prosenttia ja tytöistä 27 prosenttia kertoi olleensa humalassa kahdesti tai useammin.

Tulokset tukevat käsitystä, että italialaiset tottuvat juomaan lasillisen viiniä ruoan kanssa jo nuorina.

Italiassa lapset totuttelevat juomakulttuurin vanhempiensa opastamana, mutta Suomessa vain harva lapsi on edes maistanut alkoholia perhepiirissä, kertoo italialaistutkija Franca Beccaria tutkimuksessaan vuodelta 2009. Italian ja Suomen juomakulttuureja vertaavassa tutkimuksessaan Beccaria teki yhteistyötä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa.

Humaltumista on vaikea pitää olennaisena osana italialaista juomakulttuuria, päinvastoin kuin Suomessa, päättelee Beccaria.

Harvasta italialaisesta tulee kova juomari aikuisenakaan. Toinen WHO:n tutkimus vuodelta 2014 kertoo, että Italiassa yli 15-vuotiaat juovat alkoholia keskimäärin vähemmän kuin missään muussa EU-maassa: 6,7 litraa puhdasta alkoholia vuodessa, mikä on hieman yli puolet suomalaisten keskimääräisestä luvusta 12,3.

Italialaisten alkoholinkäyttö on vähentynyt selvästi viime vuosikymmenten aikana. Se johtuu pääasiassa viininkulutuksen romahtamisesta. Italia on yhä selvästi viininjuojien maa, mutta kulutuksen vähentymistä on selitetty perinteisten viininjuontitilaisuuksien eli perheen yhteisten aterioiden merkityksen vähenemisellä.

Italialaisnuoret juovat alkoholia entistä useammin muuten kuin aterioiden yhteydessä. Nuorten juomisesta on tullut jossain määrin kokeilevampaa, ja siihen voi liittyä entistä useammin humalajuomista. Humalajuominen ei kuitenkaan vaikuta jäävän tavaksi nuorten aikuistuessa, toisin kuin Suomessa, sanoo Beccaria.

Makedonialainen Despina kertoo ihmetelleensä italialaisten opiskelutoveriensa tapaa tyytyä yökerhossakin yhteen drinkkiin.

”Minä olen yleensä poikkeus porukassa.”

Yleistäen voisi sanoa, että nuoret juovat alkoholia useimmin Etelä- ja Itä-Euroopassa mutta humalahakuisimmin Pohjois- ja Itä-Euroopassa.

Lähes kaikissa Euroopan maissa pojat juovat tyttöjä enemmän, mutta WHO:n mukaan erot ovat pienentymässä.

Etelä-Euroopassa alkoholi on selvästi poikien juttu. Sen sijaan Pohjois-Euroopan maissa 15-vuotiaat tytöt ovat olleet likimain yhtä usein humalassa kuin samanikäiset pojat, Britanniassa ja Ruotsissa jopa poikia useammin. Silti niissäkin maissa pojille on tyttöjä tyypillisempää juoda alkoholia viikoittain.

Yleisellä tasolla alaikäisten alkoholinkäyttö on vähentynyt Euroopassa tällä vuosituhannella.

Oluesta pitävä Despina näkee itsensä reippaan balkanilaisen juomakulttuurin edustajana, joskin WHO:n tutkimuksen mukaan Makedoniassa nuoret juovat harvemmin ja vähemmän humalahakuisesti kuin lähimaissa. Etenkin rajanaapuri Bulgaria erottuu kärkisijoilla useissa eurooppalaisnuorten alkoholinkäyttötilastoissa.

Despinan kokemukset ovat Makedonian pääkaupungista Skopjesta.

”Lapset alkavat tutustua alkoholiin usein jo 12–13-vuotiaina vanhempien kaverien rohkaisemina, ja 14–15-vuotiaana juominen voi olla jo aika rankkaa”, hän sanoo.

”Tytöt voivat juoda sen ikäisinä jo baarissa, koska he pääsevät sisään ilman papereita – toisin kuin pojat.”

Emilia Kangasluoma / HS
Suomalainen Eric Stenman, 23 (oik.), tutustui alkoholiin 16–17-vuotiaana asuessaan perheensä kanssa Saksassa. Hän toi saksalaisen ystävänsä Simon Stevensonin, 23, lonkerolle Kaisaniemen puistoon Helsingissä.
Suomalainen Eric Stenman, 23 (oik.), tutustui alkoholiin 16–17-vuotiaana asuessaan perheensä kanssa Saksassa. Hän toi saksalaisen ystävänsä Simon Stevensonin, 23, lonkerolle Kaisaniemen puistoon Helsingissä.
Suomalaiset humaltuvat nuorempina

Suomessa alaikäisten alkoholinkäyttö ja humalajuominen ovat vähentyneet viime vuosina. Silti suomalaiset aloittavat alkoholinkäytön nuorempina kuin suurin osa muista eurooppalaisista.

Vain Baltian maissa ja Bulgariassa suurempi osa vastaajista kertoi olleensa ensi kertaa humalassa 13-vuotiaana tai nuorempana, kun Maailman terveysjärjestö WHO kysyi asiaa 15-vuotiailta yli 40 maassa. Suomessa näin vastasi 14 prosenttia pojista ja 12 prosenttia tytöistä.

Humalahakuisuudessa suomalaisnuoret ovat eurooppalaisessa vertailussa kärjen ja keskikastin välissä. 15-vuotiaista pojista 32 prosenttia ja tytöistä 27 prosenttia vastasi olleensa todella humalassa vähintään kahdesti elämässään.

Suomalaisnuoret juovat suhteellisen harvoin. Kahdeksan prosenttia 15-vuotiaista pojista ja neljä prosenttia tytöistä kertoi juovansa alkoholia vähintään kerran viikossa. Vain Ruotsissa, Irlannissa, Norjassa ja Islannissa vähintään kerran viikossa juovien osuus oli pienempi.

Espoolaiset 16-vuotiaat Kalle ja Ville kertoivat tilastojen tukevan omia havaintojaan, kun HS esitteli tutkimustuloksia heille luokkaretken tauolla Helsingin keskustassa kesäkuun alussa. He taitavat tosin juoda useammin kuin suurin osa ikätovereistaan.

”Viikoittain tulee juotua kunnolla”, Kalle sanoi.

”Nyt kesällä, kun ei tarvitse käydä koulussa, voi taas juoda enemmän”, Ville sanoi.

Poikien kaveripiirissä on tyypillistä saada olutta ruokakaupasta vanhempien tuttujen ostamana tai lainatuilla henkilöpapereilla. Sitä lipitetään porukalla puistossa tai missä sattuu huvittamaan.

Helsinkiläisille Rosanne Uddille ja Eva Reimanille baarien ovet ovat vastikään auenneet. He ovat 18-vuotiaita. Silti he sanovat alkoholinkäyttönsä rauhoittuneen aiemmasta.

”Kun olimme 16–17-vuotiaita, kävimme juomassa paljon useammin, melkein joka viikonloppu, joskus monta päivää putkeen”, Udd sanoi Musiikkitalon portailla. Rauhoittuminen selittyy täysi-ikäistymisellä ja omien vanhempien sallivammalla asenteella, arveli Reiman.

”Kiellettyjä asioita on varmaankin kiinnostuneempi kokeilemaan.”

A-klinikkasäätiön mukaan suomalaisen juomiskulttuurin ominaispiirteisiin kuuluu, että alkoholin yhdistäminen lounastamiseen tai arkipäiväiseen illastamiseen on yhä harvinaista.

Alkoholi on kuulunut tiiviisti erityistilaisuuksiin ja ennemminkin on tuonut juhlaa arkeen kuin ollut arkipäiväinen kulutustuote.

Tästä kertoo se, että suomalaisten alkoholinkäyttö keskittyy selvästi viikonloppuihin. Humalalla on myös vakiintunut asema suomalaisessa sosiaalisessa kanssakäymisessä.

A-klinikkasäätiön mukaan nämä alkoholikulttuurin ominaispiirteet ovat tyypillisiä laajemminkin Pohjois- ja Itä-Euroopassa. Näillä seuduilla on yleisintä myös alaikäisten humalahakuinen juominen WHO:n mukaan.

Suvi Turtiainen / HS
Csenge Zérczi-Juhász, 17, (vas.) ja Eszter Persötzi, 18, joivat olutta puistossa Budapestissa.
Csenge Zérczi-Juhász, 17, (vas.) ja Eszter Persötzi, 18, joivat olutta puistossa Budapestissa.
Unkarilaiset pakenevat koestressiä puistokaljalle

Lukiolaiset Eszter Persőtzi ja Csenge Zérczi-Juhász epäröivät hieman kertoa unkarilaisnuorten juomisesta.

”Emme halua antaa kuvaa, että unkarilaiset juovat paljon”, Persőtzi sanoo oluttölkki kädessä.

Huolessa saattaa olla perää. Maailman terveysjärjestön WHO:n kyselyn mukaan 15-vuotiaat unkarilaiset ovat juoneet itsensä humalaan useammin kuin samanikäiset keskimäärin muualla Euroopassa.

Kolmannes 15-vuotiaista unkarilaistytöistä ja 41 prosenttia pojista kertoi olleensa humalassa kaksi kertaa tai useammin. Ohi menivät vain tanskalaisteinit.

Lukiolaistytöt ovat tulleet Budapestin keskustan puistoon pussikaljalle koulupäivän jälkeen. Tarkoituksena on rentoutua hetki ennen lukuvuoden viimeisiä kokeita.

”Emme juo kännin takia. Juomme samalla kun istumme ystävien kanssa ja juttelemme”, Persőtzi sanoo.

Molemmilla on käsissään puolen litran oluttölkki. Jaloissa odottaa santsikierros.

”Yleensä otamme pari kolme olutta”, Persőtzi sanoo. Hänen mukaansa se on unkarilaisittain normaali, jopa pieni määrä.

”Unkarissa on sanonta, jonka mukaan yksi olut ei ole olut, kaksi olutta on puoli olutta ja kolme olutta on yksi olut.”

WHO:n tutkimuksen mukaan alkoholinkäyttö on Unkarin nuorten parissa paitsi runsasta myös yleistä. Vajaa viidennes 15-vuotiaista tytöistä ja 28 prosenttia pojista juo alkoholia vähintään kerran viikossa.

Zérczi-Juhász on 17-vuotias ja Persőtzi täyttänyt jo 18 vuotta, mikä on alkoholin oston ikäraja myös Unkarissa.

Molemmat kertovat juovansa itsensä humalaan noin kaksi kertaa kuukaudessa. Mitä enemmän koulussa on kokeita, sitä suurempi tarve on nollata viikonloppuna.

”Juominen saa vapautumaan, kun menemme juhlimaan.”

Persőtzi kertoo olleensa humalassa ensimmäistä kertaa 13-vuotiaana. Zérczi-Juhász muistelee olleensa 15- tai 16-vuotias.

Alkoholia he saivat samalla tavalla kuin monet suomalaisnuoretkin: odottivat kaupan edessä ja pyysivät täysi-ikäistä henkilöä ostamaan heille juomia. Välillä juomat hommasi täysi-ikäinen kaveri.

Persőtzin vanhemmat tietävät, että tytär juo. Asia paljastui heille nelisen vuotta ensikännien jälkeen, kun Persőtzi oli jo 17-vuotias.

”Sen jälkeen sain juoda kotonakin lasillisen viiniä tai yhden oluen ruuan kanssa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat