Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija HS:lle: Toivon kipinä haihtui savuna ilmaan Etelä-Sudanissa – valta saattaa luisua sotapäälliköille

Kirkon ulkomaanavun Mika Jokivuori arvelee, etteivät Etelä-Sudanin johtajat ehkä pysty hallitsemaan joukkojaan.

Ulkomaat
 
REUTERS / SAMIR BOL
Eteläsudanilaiset sotilaat vartioimassa katua pääkaupunki Jubassa sunnuntaina.
Eteläsudanilaiset sotilaat vartioimassa katua pääkaupunki Jubassa sunnuntaina. Kuva: REUTERS / SAMIR BOL

Kirkon ulkomaanavun Itä-Afrikan alue-edustaja Mika Jokivuori sanoo, että Etelä-Sudanin tilanne on huomattavasti monimutkaisempi kuin uutisoinnin perusteella voisi päätellä. Hän arvelee, että konflikti saattaa olla riistäytynyt maan johtajien käsistä.

Etelä-Sudan otti askeleen kohti toista sisällissotaa viikonloppuna, kun presidentti Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin kannattajat ottivat yhteen pääkaupunki Jubassa. Samat ryhmittymät taistelivat keskenään myös maan sisällissodassa vuosina 2013–2015. Konfliktin jakolinjan on ajateltu kulkevan pitkälti kahden etnisen ryhmän, dinkojen ja nuerejen, välillä.

Jokivuori arvioi kuitenkin, etteivät nyt menossa olevat väkivaltaisuudet selity pelkästään Kiirin ja Macharin kannattajien välisillä vihamielisyyksillä. Hänen mukaansa joukkojen rajat ovat hämärtyneet vuoden 2015 elokuussa solmitun rauhansopimuksen jälkeen. Viime kuukausien aikana ryhmittymät ovat alkaneet taistella myös keskenään.

”Kun katsoo paikan päältä tilannetta, niin se on aika sekava”, hän toteaa.

Jokivuori oli kauan Etelä-Sudanissa Kirkon ulkomaanavun tehtävissä.

Tilanteen epämääräisyyttä korostaa myös Itonde Kakoma, joka vastaa Saharan eteläpuolisesta Afrikasta presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa rauhanjärjestössä CMI:ssä. Kakoma on ollut mukana epävirallisissa neuvotteluissa, joilla edistettiin Etelä-Sudanin rauhanprosessia.

”Tilanne on monimutkainen, eikä ole selvää, millaisia syitä nykyisien väkivaltaisuuksien taustalla on”, hän toteaa.

Jokivuori arvioi, ettei sekavalle kehitykselle ole yhtä selkeää selitystä. Hän toteaa, etteivät presidentin ja varapresidentin joukot ole olleet etnisesti yhtenäisiä, mikä on saattanut aiheuttaa rakoilua ryhmittymien sisällä. Yleistä levottomuutta saattaa lisätä myös se, että ryöstely on elinkeino monille sotilaille.

Toisaalta 2015 solmittu rauhansopimus presidentin ja varapresidentin välillä ei pyyhkäissyt pois maassa ennestään vallinneita jännitteitä. Kakoma huomauttaa, ettei sisällissodan taustalla vaikuttanut valtataistelu ole vielä täysin ratkennut. Rauhansopimuksen seurauksena opposition ja presidentin joukkojen myös pitäisi pystyä työskentelemään rinta rinnan. Toisiaan vastaan taistelleiden sotajoukkojen yhteiselo on väkisinkin riski.

Jokivuori painottaa lisäksi, että Etelä-Sudanissa heimopäälliköillä on merkittävästi valtaa. Jo rauhansopimusta solmittaessa pelättiin, etteivät varsinkaan varapresidentin puolella seisseet sotapäälliköt hyväksyisi rauhaa. Jokivuori epäileekin, etteivät Kiir ja Machar välttämättä kykene hallitsemaan tilannetta.

”Tällä hetkellä merkit ovat todella huonot. Joko heillä ei ole halua tai sitten heillä ei ole mahdollisuutta pysäyttää yhteenottoa Jubassa”, hän sanoo.

Kakoma varoittaa vetämästä liian varhaisia johtopäätöksiä taistelujen osapuolista ja näiden pyrkimyksistä. Hän kuitenkin painottaa, että Etelä-Sudanin historia on täynnä konflikteja, ja yhteiskunta on äärimmäisen militarisoitunut.

”Kun taistelu on päässyt valloilleen, voimme vain toivoa, että se ei leviä ympäri maata”, hän sanoo.

Taistelut keskittyvät tällä hetkellä erityisesti Jubaan, jonne ollaan ilmeisesti siirtämässä yhä lisää joukkoja. Taisteluja käydään raskaan asekaluston ja panssarivaunujen avulla, ja ihmiset pakenevat maasta.

Jokivuoren mukaan tilanne muistuttaa vuotta 2013, jolloin raskas sodankäynti keskittyi myös pääkaupunkiin.

”Jubassa tilanne on todella huono, vaikea mennä enää tuosta huonommaksi”, hän kuvaa.

Toisaalta turvattomuus on lisääntynyt myös muualla.

”Kukaan ei varmaan pysty ennustamaan, missä sitä kahakkaa on.”

Jokivuoren mukaan viime päivien konfliktit eivät ole tulleet yllätyksenä. Presidentti Kiir sanoi vuoden 2015 rauhansopimusta huonoksi alusta alkaen. Sovitut uudistukset ovat tapahtuneet hitaasti tai jääneet kokonaan toteuttamatta.

Loppuvuodesta Etelä-Sudanin valuutta päästettiin kellumaan, ja kansalaisten ostovoima romahti. Sisällissodan ulkopuolelle jääneet alueet muuttuivat aiempaa turvattomammiksi.

Rauhansopimusta seuranneen vuoden aikana otettiin kuitenkin myös tärkeitä askeleita eteenpäin: koulutettiin opettajia, helpotettiin lasten kouluun pääsyä ja parannettiin ruoka- ja vesihuoltoa sekä terveydenhoitoa. Monin paikoin konflikteilta vältyttiin kokonaan.

Ennen kaikkea sopimus tarjosi kuitenkin hetken, jolloin oli toivoa paremmasta.

”Mutta kun viikkoihin tai kuukausiin ei tapahtunut mitään, niin se toivo niin kuin lässähti kuin ilmapallo”, Jokivuori kuvaa.

”Sopimus aiheutti toivon kipinöitä, mutta ne ovat nyt kadonneet kirjaimellisesti savuna ilmaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat