Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venezuelan ja Kolumbian rajasilta avattiin päiväksi – kymmenettuhannet venezuelalaiset hakivat ruokaa ja lääkkeitä

Lähes vuosi sitten suljettu rajasilta vei venezuelalaiset viimein ruoan ja lääkkeiden luo. Bolívarin arvon laskun vuoksi esimerkiksi shampoo saattoi olla liian kallista.

Ulkomaat
 
CARLOS EDUARDO RAMIREZ / Reuters
Väkijoukko venezuelalaisia pyrkii Kolumbian puolelle Simón Bolívar -siltaa pitkin.
Väkijoukko venezuelalaisia pyrkii Kolumbian puolelle Simón Bolívar -siltaa pitkin. Kuva: CARLOS EDUARDO RAMIREZ / Reuters
Fakta

Tästä on kyse

 Etelä-Amerikassa sijaitseva Venezuela on syöksynyt taloudelliseen ja sosiaaliseen kriisiin.

 Maata riivaa ennätyksellisen korkea inflaatio, syvä taantuma sekä pula monista peruselintarvikkeista, lääkkeistä, sähköstä ja polttoaineesta.

 Venezuelalla on maailman suurimmat öljyvarat. Yksi talousongelmien taustatekijä on öljyn hinnan lasku.

 Tilanteesta on syytetty myös entisen presidentin Hugo Chávezin ja hänen seuraajansa Nicolás Maduron populistista politiikkaa ja kalliita sosiaaliohjelmia.

 Lisäksi maata on kurittanut kuivuus, joka on haitannut vesivoimaloiden toimintaa ja jonka vuoksi maassa on ollut rajoituksia sähkönjakelussa.

 Ruokapulan vuoksi Venezuelassa on myös mellakoitu ja ryöstöt ovat lisääntyneet.

 Oppositio ajaa kansanäänestystä Maduron viraltapanosta. Äänestys on voitava järjestää tammikuun alkuun mennessä, jotta valta ei siirry suoraan Maduron liittolaiselle, varapresidentti Aristóbulo Istúrizille.

Riisiä, jauhoja, öljyä, vessapaperia, shampoota ja terveyssiteitä. Kymmenettuhannet venezuelalaiset kantoivat sunnuntaina Kolumbiasta Venezuelaan tuotteita, joita on erittäin vaikea löytää Venezuelasta. Tuotteiden hinnat ovat kohonneet pimeillä markkinoilla pilviin.

Kolumbian Norte de Santander -maakunnan ja Venezuelan Táchiran osavaltion välinen Simòn Bolívar -silta suljettiin viime elokuussa. Se avattiin sunnuntaina väliaikaisesti presidentti Nicolás Maduron käskystä, jotta ruoan ja muiden päivittäistavaroiden sekä lääkkeiden puutteesta kärsivät venezuelalaiset pääsivät täydentämään varastojaan.

BBC Mundon mukaan rajan piti alun perin olla auki 12 tuntia aamukuudesta iltakuuteen, mutta aukioloa jatkettiin vielä ainakin kaksi ylimääräistä tuntia.

Viranomaisten medialle antamien tietojen mukaan sunnuntaina iltapäivällä 35 000 ihmistä oli ylittänyt sillan Venezuelasta Kolumbiaan. Ylityspaikka avattiin aamulla kuudelta, mutta El Mundo -lehti kertoi, että tunteja aiemmin rajan taakse oli kasaantunut pitkiä jonoja.

Monien aikaisin saapuneiden venezuelalaisten kertoneen saaneensa tiedon, että raja suljettaisiin jo kahdelta iltapäivällä. Monet olivat matkustaneet rajalle yli 20 tuntia päästäkseen Kolumbiaan ja takaisin sunnuntain aikana.

El Nuevo Herald -lehti kertoi monien viettäneen yön autoissaan rajan lähellä päästäkseen Kolumbiaan mahdollisimman aikaisin. Rajaa ei kuitenkaan saanut ylittää omilla autoilla.

Venezuelan ja Kolumbian yli 2 000 kilometrin mittainen raja on ollut suljettuna lähes vuoden. BBC Mundon mukaan Maduro perusteli päätöstään salakuljetuksen kitkemisellä ja turvallisuussyillä.

El País -lehden mukaan Maduron hallitus sulki Táchiran osavaltion rajan viime vuoden elokuussa tapahtuneen hyökkäyksen vuoksi. Hyökkäyksessä haavoittui kolme venezuelalaissotilasta ja yksi siviili, ja Maduro syytti hyökkäyksestä puolisotilaallista salakuljettajaryhmää. Myöhemmin sulku laajeni koskemaan koko rajaa.

Lisäksi Maduro julisti rajalla sijaitseviin osavaltioihin poikkeustilan. El Paísin mukaan presidentti halusi puuttua ”järjestäytyneeseen rikollisuuteen”, mikä johti myös monien kolumbialaisten karkottamiseen. Tämä puolestaan aiheutti maiden välille diplomaattisen kriisin. Rajojen sulkemisen taustalla oli myös se, että Venezuelasta kuljetettiin valtion tukemia edullisia tuotteita Kolumbiaan, jossa niitä sai myytyä paremmalla hinnalla.

Nyt venezuelalaiset itse matkustavat Kolumbiaan tuotteiden perässä, koska niitä ei omassa maassa enää saa. Uutistoimisto AFP:n mukaan valtaosasta hintasäädellyistä elintarvikkeista on Venezuelassa pulaa.

Keskiviikkona viisisataa naista ylitti rajan väkisin päästäkseen ostamaan peruselintarvikkeita.

Suuri osa sillan yli sunnuntaina kulkeneista meni Cúcutan kaupunkiin ostoksille. El Nuevo Heraldin mukaan Kolumbia lähetti Cúcutaan 300 poliisia valvomaan kaupungin kahta suurinta supermarkettia sen jälkeen, kun aikaisin sunnuntaina kerrottiin väkijoukossa olleiden tönineen toisiaan.

Cúcutan kauppakamarin johtaja Carlos Luna sanoo BBC Mundolle, että rajan aukeaminen auttaa myös Cúcutaa, jossa yritykset ovat kärsineet rajan sulkemisesta. Luna kuitenkin kertoi pelkäävänsä, että tilanne voi karata hallinnasta, jos rajan yli tulee liikaa ihmisiä.

Ruokakauppojen lisäksi venezuelalaiset jonottivat valuutanvaihtopaikoissa. Venezuelan bolívarin romahtanut arvo teki ostoksilla käymisestä kallista: BBC Mundon mukaan 10 000 Venezuelan bolívarilla sai vuonna 2010 kolme miljoonaa Kolumbian pesoa, kun nyt samalla määrällä bolívareja saa 25 000 pesoa.

Kolumbiassa on myynnissä shampoita, jotka maksavat enemmän kuin monet venezuelalaiset tienaavat kuukaudessa. Venezuelan minimipalkka nousi toukokuussa 15 051 bolívariin, mikä oli tuolloin vahvimman virallisen kurssin mukaan yli 1  500 Yhdysvaltain dollaria. Mustassa pörssissä sillä sai uutistoimisto Reutersin mukaan kuitenkin vain reilut 13 dollaria.

Espanjalaisen El Mundo -lehden ja BBC Mundon mukaan myös Apuren osavaltiosta avattiin kulku Kolumbian puolelle sunnuntaina muutamiksi tunneiksi.

El Mundon haastattelema politiikan tutkija Luis Salamanca toteaa, että päätös rajojen lyhytaikaisesta avaamisesta ei ollut pelkkää hallituksen hyvää tahtoa vaan keino hellittää painetta Táchirassa, jossa ruoan ja lääkkeiden puute on erittäin vakavaa.

”Ihmiset eivät syö kunnolla eikä lääkitsemiseen ole mahdollisuutta. Tämä rajan avaaminen helpottaa mutta ei ratkaise ongelmaa. Hallitus on umpikujassa. Kolumbiassa on niitä, jotka eivät halua avata rajaa, koska se voisi luoda historiamme vakavimman siirtolais- ja pakolaiskriisin”, Salamanca selittää El Mundolle.

Venezuelan oppositio ja myös suuri osa venezuelalaisista vaatii presidentti Maduron viraltapanoa. Oppositio on kerännyt nimiä vetoomukseen, jolla Maduron asemasta voitaisiin järjestää kansanäänestys. Hallitus on kuitenkin toistaiseksi onnistunut välttelemään kansanäänestyksen järjestämistä kumoamalla aiemmin kerätyn vetoomuksen allekirjoituksia.

CARLOS EDUARDO RAMIREZ / Reuters
Venezuelalaiset tyhjensivät markettien hyllyjä Kolumbian Cúcutassa rajan väliaikaisen aukiolon aikana.
Venezuelalaiset tyhjensivät markettien hyllyjä Kolumbian Cúcutassa rajan väliaikaisen aukiolon aikana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat